23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μια «ιστορική» αγορά ομάδας στο WNBA!

Ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα στο Αμερικανικό μπάσκετ είναι η στάση αθλητών στα κοινωνικά-πολιτικά θέματα. Την ίδια στιγμή που διαδραματίζεται η κόντρα μεταξύ Λεμπρόν Τζέιμς και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σχετικά με την θέση του σταρ του NBA στα κοινωνικά τεκταινόμενα της χώρας του, στο WNBA έχουμε μια σημαντική εξέλιξη απόρροια αυτής ακριβώς της στάσης των αθλητών.

Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της λίγκας εγκρίθηκε η πώληση της ομάδας των Ατλάντα Ντριμ από το επενδυτικό σχήμα της πρώην γερουσιάστριας της Τζόρτζια με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, Κέλι Λέφλερ, σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει η μέχρι πρότινως παίκτρια των Ντριμ, Ρενέ Μοντγκόμερι.

Τι κάνει όμως αυτήν την αγοραπωλησία ιστορική; Από την μία, η Μοντγκόμερι γίνεται η πρώτη πρώην αθλήτρια του WNBA η οποία συμμετέχει ως ιδιοκτήτρια σε ομάδα της λίγκας. Από την άλλη, η όλη αγοραπωλησία έγινε ως αποτέλεσμα των κοινωνικών τριβών που έχουν προκληθεί από πέρυσι στις ΗΠΑ, με την περίπτωση του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ και του κινήματος Black Lives Matter. Η Λέφλερ, ως γερουσιάστρια της πολιτείας της Τζόρτζια μέχρι πέρυσι, είχε σταθεί ανοικτά κατά των κινητοποιήσεων των αθλητών πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα κοινωνικής φύσεως, κάτι που εξόργισε την Μοντγκόμερι και τις συμπαίκτριές της, αλλά και την λίγκα εν συνόλω.

Η Μοντγκόμερι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την σεζόν που πέρασε ώστε να ασχοληθεί με την κοινωνική δικαιοσύνη και το ζήτημα που ταλαιπωρεί τις ΗΠΑ εδώ και καιρό, ακολουθώντας συναθλήτριές της όπως η Μάγια Μούρ και η Ιμάνι Μαγκί (αδελφή του Τζαβείλ Μαγκί). Αποτέλεσμα αυτών ήταν η διοργανώτρια αρχή να βγάλει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Λέφλερ δεν κινείται με τις "ανθρωπιστικές αξίες που μοιράζεται η λίγκα και οι παίκτριές της" και να την αναγκάσει να πουλήσει την ομάδα. Παράλληλα, η στάση της αυτή είχε και πολιτικό κόστος, καθώς της στοίχησε την θέση της στη Γερουσία στις πρόσφατες Αμερικανικές εκλογές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ