20.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μια ιστορία από το Γιόνκερς… (vids+pics)

Ο Σον Κιλπάτρικ ανήκει στον Παναθηναϊκό, αποτελώντας τον εκλεκτό του Ρικ Πιτίνο και το Basketa.gr παρουσιάζει τις πτυχές της ζωής και της καριέρας του. Η ζωή στην Νέα Υόρκη και στη συνοικία του Γιόνκερς, ο... ιερός αγώνας να παίξει στο ΝΒΑ, η εξυπηρέτηση στους Μπουλς και η σχέση με τον τεχνικό των «πρασίνων».

Όταν γεννιέσαι σε μια σκληρή συνοικία της Νέας Υόρκης, όπως είναι το Γιόνκερς, δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να βρεις τον προσανατολισμό σου, και δη από πολύ μικρή ηλικία. Περιπτώσεις τέτοιες δεν είναι συχνές, αλλά ο Σον Κιλπάτρικ είχε ακριβώς αυτή την νοοτροπία. Του ανθρώπου, που ξέρει τι κάνει με τη ζωή του. Και αυτό ήταν, που τον οδήγησε στο δρόμο του μπάσκετ, με τη μητέρα του να το καταλαβαίνει και... να τον διώχνει από την Νέα Υόρκη, όπως ο ίδιος είχε μαρτυρήσει στο «The Players' Tribune», με ένα συγκινητικό κείμενο.

Ήταν περιτριγυρισμένος από άτομα με τη σωστή επιρροή πάνω του, για να διεκδικήσει το όνειρό του μέσα από το σωστό «μονοπάτι», σε αντίθεση με πιο ταλαντούχους αθλητές, σαν τον Λένι Κουκ. Δεν τον γνωρίζετε πολλοί, λογικά. Αυτός, όμως, σύμφωνα με τον νέο «άσο» του Παναθηναϊκού, ήταν «πολύ καλύτερος από τον ΛεΜπρόν». Αν κατάφερε ο Κιλπάτρικ να πετύχει περισσότερο στην καριέρα του, ο λόγος είναι προφανής και εξηγείται σε ιστορίες, σαν αυτή στο κολλέγιο του Σινσινάτι.

Εκεί ήθελε να πάει και το διεμήνυσε στον προπονητή, Μικ Κρόνιν, κάνοντας υπομονή, ακόμη κι όταν του είπε πως θα μείνει πιο πίσω σε σύγκριση με άλλους φοιτητές, με τον τότε φίλο του, Λανς Στίβενσον, να του... τρώει τη θέση. «Η μάνα μου, μου είπε "υιέ μου, μάλλον κάτι ξέρει που το κάνει". Και μαντέψτε, είχε δίκιο», είχε γράψει ο Κιλπάτρικ, ο οποίος για άλλη μια φορά επικαλέστηκε τη μητέρα του. 

Το τέλος τεσσάρων χρόνων στο κολλέγιο, τον βρήκαν να μη γίνεται πουθενά ντραφτ και να παλεύει μέσω της αναπτυξιακής λίγκας του ΝΒΑ. Αρχικά στο Σάντα Κρουζ και ύστερα στο Ντέλαουερ, ο τότε 24χρονος «άσος» έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και βρήκε μερικά 10ήμερα συμβόλαια, με τους Νετς στο τέλος να τον εμπιστεύονται. Η διαδικασία αυτή δεν εύκολη. «Όταν παίζεις στην αναπτυξιακή λίγκα, παλεύεις με παίκτες του ΝΒΑ, που έχουν χάσει τη θέση του και όταν παίρνεις 10ήμερο συμβόλαιο, πρέπει να βρίσκεται στο γήπεδο μισή ώρα νωρίτερα, να είσαι μαζί με τους παίκτες που σουτάρουν και κάνουν βάρη μετά τα ματς, ενώ πρέπει να βρεις όλη την ενέργεια, παρά την εξάντληση, για τα λεπτά που θα παίξεις. Δεν έχεις δικαίωμα στο λάθος», εξήγησε ο 29χρονος σήμερα Σον, που δε σταμάτησε ποτέ να ψάχνει την εκπλήρωση του ονείρου του.

Οι Γουλβς, οι Νάγκετς, οι Νετς, οι Μπακς του Αντετοκούνμπο, οι Κλίπερς και οι Μπουλς είναι οι σταθμοί του, πριν από τον Παναθηναϊκό. Στους «Ταύρους», μάλιστα, μόλις σε οκτώ ματς είχε 15.4 πόντους ανά αγώνα την περασμένη σεζόν, σε μια παράξενη ιστορία. Η ομάδα του Σικάγο υπέγραψε τον Κιλπάτρικ, παρά το γεγονός ότι έψαχνε μια χαμηλή θέση βαθμολογικά για ένα υψηλό ντραφτ το καλοκαίρι και ο λόγος εξηγείται πολύ απλά αν μπει στην εξίσωση το όνομα του Τσάντλερ Χάτσινσον.

Ο τελευταίος είχε μπει στο μάτι των Μπουλς, οι οποίοι περίμεναν πως το πικ των Πέλικανς από την ανταλλαγή του Νίκολα Μίροτιτς θα τους έδινε την δυνατότητα να τον αποκτήσουν στα μέσα προς τέλη του πρώτου γύρου. Ο Χάτσινσον με τον Κιλπάτρικ έχουν τον ίδιο ατζέντη, τον Μαρκ Μπάρτελσταϊν, o οποίος έχει ιδιαίτερα στενές επαφές με τους Μπουλς. Έτσι, οι τελευταίοι έδωσαν υπόσχεση στον ατζέντη, ότι θα κάνουν ντραφτ τον Χάτσινσον, αρκεί αυτός να μην κατεβεί σε κανένα pre-draft workout ώστε να μην τον διαλέξει κάποια άλλη ομάδα πριν από αυτούς. Ο μοναδικός όρος του Μπάρτελσταϊν; Να βοηθήσουν οι Μππυλς έναν άλλο πελάτη του να δείξει στις ομάδες σε τι κατάσταση βρίσκεται, όπως και έγινε με τον Κιλπάτρικ.

Κάπως έτσι, ο Νεοϋορκέζος γκαρντ βρέθηκε... στο μέσο μιας εξυπηρέτησης. Αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες έχει να μας δείξει, λοιπόν, όπως και αυτή της γνωριμίας του με τον Ρικ Πιτίνο. Ήταν σε έναν αγώνα Λυκείων του Λίνκολν με το Ετζουέτερ, το 2003, με τον νυν τεχνικό των «πρασίνων» και τότε του Λούιβιλ, να κοιτάζει τότε τους πολύ ταλαντούχους Σεμπάστιαν και Λένι Κουκ. Οι δυο τους αναμένεται να ξανασυναντηθούν, αμφότεροι δουλεύοντας για το «τριφύλλι».

Με αυτό τον τρόπο, ένα παιδί από το Γιόνκερς, κουβαλώντας μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι... βιβλίο, αποτελεί το «μπαμ» του χειμώνα, ώστε να αλλάξει το κλίμα στον «Εξάστερο». Φέρνει όλες αυτές τις ιστορίες, μαζί με τα ταλέντα του, με τον κόουτς Πιτίνο να του δίνει τα «κλειδιά», προτιμώντας τον από τον Τζέιμς Νάναλι. Ο ίδιος έχει αποδείξει, άλλωστε, ότι είναι ένας ηγέτης και ούτε αυτή η πρόκληση πρόκειται να τον λυγίσει...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ