25.1 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Μια γυναίκα, 12 άνδρες… (pic)

Η Μπριζίτ Τονόν ήταν μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστη, ωστόσο πέτυχε κάτι που μάλλον καμία άλλη γυναίκα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχει πετύχει. Ανέλαβε το πόστο του πρώτου προπονητή στην Εθνική ομάδα των ανδρών της Μπενίν! Είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται προπονήτρια ανδρικής εθνικής ομάδας σίγουρα στην Αφρική και πιθανώς και στον κόσμο, στην Ευρώπη πάντως δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο.

Το πώς κατάφερε να πάρει μια τέτοια δουλειά εξηγείται εν πολλοίς από το γεγονός ότι ο πατέρας της, Πιερ Κοφί Τονόν, είναι ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μπάσκετ της Μπενίν και ένας ισχυρός αθλητικός παράγοντας στη χώρα. Πάντως πρέπει να το λέει κι η καρδούλα της, διότι δεν είναι και το πιο απλό πράγμα για μια γυναίκα να καθοδηγεί και να διατάζει 12 μαντράχαλους.

Πριν από μερικές μέρες η Μπενίν πέτυχε και την πρώτη νίκη της με την Τονόν στον πάγκο, με 69-61 επί της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία εξ αυτού του λόγου χαρακτηρίστηκε ιστορική. Λίγο αργότερα, πάντως, απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Παναφρικανικού Κυπέλλου, ωστόσο έχει το μέλλον μπροστά της.

Και τις ευλογίες του σέντερ των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, Ίαν Μαϊνμί, ο οποίος μπορεί να έχει γαλλική υπηκοότητα και συμμετοχές με την Εθνική Γαλλίας, όμως κατάγεται από την Μπενίν, τη θεωρεί πατρίδα του και ένιωσε πολύ περήφανος που η ομοσπονδία της χώρας εμπιστεύτηκε σε μια γυναίκα την εθνική ανδρών. Το έγραψε μάλιστα και στο Instagram:

"Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο περήφανος για τη χώρα μου μετά από αυτή την κίνηση! Συγχαρητήρια στην Μπριζίτ Τονόν, την πρώτη γυναίκα προπονήτρια μιας ανδρικής εθνικής ομάδας στην Αφρική! Ευχαριστώ που εκπροσωπείς και καθοδηγείς την υπέροχη χώρα της Μπενίν. Είναι ένας καινούριος κόσμος. Μέσα από σκληρή δουλειά και αφοσίωση θα πάρεις τελικά αυτό που αξίζεις! Χωρίς να έχει σημασία το χρώμα του δέρματός σου ή το φύλο σου"



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ