13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια βραδιά στη Βουδαπέστη

Ασφαλώς και η Ουγγαρία ανήκει στην “άγονη” γραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και στον “χάρτη” του. Γι' αυτό και η ιστορία των αγώνων του ΠΑΟΚ με ομάδες από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης είναι, ίσως απρόσμενα, μεγάλη. Θα της δώσει συνέχεια ο σημερινός απέναντι στη Φάλκο Σομπατέλι για τη 2η αγωνιστική του Basketball Champions League.

 


Το ταξίδι του ΠΑΟΚ στην Ουγγαρία είναι δεδομένο ότι ξυπνάει γλυκιές αναμνήσεις στον επικεφαλής της αποστολής της ομάδας Νίκο Σταυρόπουλο, καθώς εκεί έκανε την πρώτη ευρωπαϊκή εμφάνιση του. Ήταν στις αρχές της περιόδου 1984-85 όταν ο Δικέφαλος, με τον Γιόσιπ "Πίνι" Τζέρτζια στον πάγκο του και στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αντιμετώπισε τη Τσέπελ στη Βουδαπέστη. Εκείνο το παιχνίδι είχε ιστορική χροιά, όχι μόνο γιατί σε αυτό έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ο “Μάτζικ” αλλά γιατί ήταν και το πρώτο στο οποίο ξένοι παίκτες φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

 


Λίγους μήνες πριν, η Ελληνική Ομοσπονδία είχε επιτρέψει τη χρησιμοποίηση ξένων παικτών από τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους και ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Μπίλι Βάρνερ και τον Ντικ Μόμα. Ο πρώτος είχε μεγάλη άνεση στο σκοράρισμα και το πιστοποίησε στο πρώτο κιόλας παιχνίδι του απέναντι στους Ούγγρους, σημειώνοντας 34 πόντους. Ο Δικέφαλος νίκησε στη Βουδαπέστη με 99-73 και στο δεύτερο παιχνίδι της Θεσσαλονίκης, τελείωσε τη δουλειά με μία ακόμη πιο εύκολη νίκη με 116-81 για να βρεθεί στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης.

 


Ήταν η εκκίνηση της πρώτης ουσιαστικά επιτυχημένης ευρωπαϊκής πορείας του ΠΑΟΚ, αφού στη συνέχεια απέκλεισε τη δυνατή Μπόσνα Σαράγεβο και βρέθηκε στους ομίλους του Κυπέλλου Κυπελλούχων όπου αντιμετώπισε τη Σαραγόσα -τη νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης έξι χρόνια μετά και θα την αντιμετωπίσει και φέτος στο BCL- την αυστριακή Λάντις και τη Ζαλγκίρις των Σαμπόνις, Χομίτσιους και Γιοβάισα.

 


Τα ματς με τη Ζέπελ, ήταν τα πρώτα από τα συνολικά οχτώ του ΠΑΟΚ απέναντι στους Μαγυάρους. Ακολούθησαν η Ντεμπρετσένι στο Eurocup της περιόδου 2004-05 (τη νίκησε με 95-76 εντός και 77-69 εκτός έδρας, έχοντας και στα δύο πρώτο σκόρερ τον Κώστα Βασιλειάδη με 18 και 20 πόντους αντίστοιχα), η Άλμπα Φέχερβαρ στο Eurocup της περιόδου 2013-14 (με δύο ακόμη νίκες, με 68-64 εντός παίρνοντας 14 πόντους από Μπόγρη, Πέιν και 89-88 εκτός έδρας με 21 πόντους του Μπόγρη που είχε ακόμη έξι ριμπάουντ και πέντε ασίστ) και η Σολνόκι στο Eurocup του 2015-16 (νίκησε εντός με 72-69 με 17 πόντους του Ντούβνιακ αλλά έχασε στην Ουγγαρία με 76-69, δεχόμενος επιμέρους σκορ 37-14 στην τελευταία περίοδο).

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ