19.7 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Μια αντίφαση και 20 εκατομμύρια

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το πρωί της Παρασκευής 28/6, το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τα όσα είπε για το project του γηπέδου στον Βοτανικο και το κάλεσμα στον κόσμο της ομάδας να συνδράμει οικονομικά το εγχείρημα για τον ενιαίο Παναθηναϊκό μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων για να απεμπλακεί ο Γιάννης Αλαφούζος από την ΠΑΕ. Ειπώθηκαν ωστόσο και κάποια πράγματα που αφορούν την ομάδα μπάσκετ και, αναπόφευκτα, πέρασαν στα ψιλά, αν και έχουν ενδιαφέρον.

Υπερασπιζόμενος την επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη για τον πάγκο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε ότι ο Έλληνας τεχνικός θα έχει στα χέρια του το μπάτζετ που θα είχε ο Πιτίνο αν έμενε και το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μπάτζετ που διαχειρίστηκε ο Πεδουλάκης όταν πήγε για πρώτη φορά ως προπονητής στον Παναθηναϊκό, τη σεζόν 2012-13. Τότε οι "πράσινοι" είχαν φτάσει πολύ κοντά στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας χάνοντας το πέμπτο παιχνίδι της σειράς των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα και μένοντας έξω. Τώρα, με μεγαλύτερο μπάτζετ, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ομάδα θα παίξει στο φάιναλ φορ.

Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, ωστόσο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έχει κάνει ένα βήμα πίσω, ότι το φάιναλ φορ αποτελεί πια υπέρβαση και ότι με το υπάρχον μοντέλο διοίκησης ο κόσμος θα πρέπει να ξεχάσει τους ευρωπαϊκούς τίτλους, όπως είπε.

Πρόκειται, καθώς φαίνεται, περί αντίφασης. Από τη μια η σιγουριά ότι ο Παναθηναϊκός θα φτάσει του χρόνου στο φάιναλ φορ. Κι από την άλλη η επισήμανση ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ένα βήμα πίσω και ότι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι δεν αποτελούν πια ρεαλιστικό στόχο. Τι από από τα δύο ισχύει;

Μάλλον το δεύτερο. Ο Παναθηναϊκός (όπως και ο Ολυμπιακός) δεν μπορεί να θέτει ως στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τη στιγμή που οι ΤΣΣΚΑ, Φενερμπαχτσέ και Ρεάλ έχουν ξεφύγει τόσο πολύ διαχειριζόμενς υπερδιπλάσια μπάτζετ σε σχέση με αυτό των "πρασίνων". Δεν μπορεί καν να στοχεύει στο φάιναλ φορ, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Εφές, αλλά ακόμα και η Χίμκι ή το Μιλάνο δαπανούν περισσότερα χρήματα για να φτιάξουν τις ομάδες τους.

Η εποχή που ο Παναθηναϊκός ήταν η ακριβότερη και ποιοτικότερη ομάδα στην Ευρώπη έχει παρέλθει. Κι αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γι' αυτό το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να προωθήσει τη ιδέα της αλλαγής διοικητικού μοντέλου στην κατεύθυνση της υλοποίησης του οράματός του για έναν ενιαίο Παναθηναϊκό. Με τη σιγουριά του για το φάιναλ φορ του χρόνου, θέλησε απλώς να υπενθυμίσει το βαρύ όνομα του μπασκετικού Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και το ξέρει.

Το αν το νέο διοικητικο μοντέλο που οραματίζεται ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ βοηθήσει το "τριφύλλι" να επανέλθει στην κορυφή της Ευρώπης, μένει να το δούμε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει επίπεδο εφόσον αποκτήσει το δικό του γήπεδο. Τούτο είναι γενικός κανόνας και ισχύει για όλους, όχι μόνο για τους "πράσινους". Γι' αυτό όλες οι οι επαγγελματικές ομάδες με ισχυρές διοικήσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στην Ελλάδα έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επίλυση του γηπεδικού. Γι' αυτό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα πρώτα με το Athens Alive και τώρα με τον Βοτανικό.

Γι' αυτό δήλωσε με έμφαση ότι αν δεν γίνει γήπεδο, δεν πρόκειται να μπει στην ΠΑΕ. Και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει και από την ΚΑΕ του χρόνου τέτοιον καιρό...

Υ.Γ. Η έκκληση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον κόσμο της ομάδας να συνδράμει οικονομικά το εγχείρημα για τον ενιαίο Παναθηναϊκό συγκεντρώνοντας ένα ποσό μίνιμουμ 20 εκατομμυρίων Ευρώ, όπως είπε, μοιάζει αρκετά φιλόδοξο και καλό είναι να κρατά πρώτα απ' όλα ο ίδιος μικρό καλάθι. Διότι η εμπειρία από παρόμοια εγχειρήματα στο παρελθόν στην Ελλάδα δείχνει ότι ο κόσμος συνήθως δεν ανταποκρίνεται.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν κατάφερε να πείσει τους Ολυμπιακούς τη δεκαετία του 2000 να γίνουν μέλη προσφέροντας ένα ποσό για να πάρουν την κάρτα τους. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν κατάφερε να μαζέψει από τους ΑΕΚτσήδες κάποιο σοβαρό ποσό για την "Αγιά Σοφιά", παρότι πρόσφερε σε όσους έδιναν τον οβολό τους μετοχές της εταιρείας που δημιουργήθηκε για την κατασκευή του γηπέδου. Το εγχείρημα του Γιάννη Αλαφούζου για λαϊκή βάση στον Παναθηναϊκό δεν περπάτησε επίσης.

Γενικώς, ο απλός Έλληνας φίλαθλος ή οπαδός τρέφει καχυποψία απέναντι στον πλούσιο επιχειρηματία που του ζητάει χρήματα πέρα από αυτά που αντιστοιχούν στην τιμή ενός εισιτηρίου, έστω κι αν ο σκοπός είναι ευγενής και αφορά την αγαπημένη του ομάδα. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα πάρει πίσω ως αντάλλαγμα για τα λεφτά που θα δώσει.

Καλό θα είναι να το έχει στο μυαλό του αυτό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Γιατί και τα 20 εκατομμύρια δεν είναι μικρό ποσό...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ