22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Με φόρα από το Ρίο!

Με αέρα από την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο Ρίο και με τον Γιόνας Ματσιούλις στα καλύτερά του, η ΑΕΚ νίκησε με πειστική εμφάνιση του Προμηθέα με 83-62 και πατάει πλέον στη τρίτη θέση της βαθμολογίας της Basket League. Τραυματίστηκε ο Λίποβι στην τελευταία περίοδο και ο Μάκης Γιατράς πονοκεφαλιάζει ενόψει Τενερίφε.

Ο Προμηθέας ξεκίνησε πιο ζεστά το παιχνίδι και αιφνιδίασε την ΑΕΚ με την πολύ σφικτή άμυνά του. Η ψηλή πεντάδα που κατέβασε ο Γιατράς προκάλεσε ασφυξία στο επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Θίοντορ δεν μπορούσε να δράσει απέναντι στον Λίποβι, η ρακέτα του Προμηθέα ήταν καλά θωρακισμένη, οι παίκτες της Ένωσης δεν μπορούσαν να τρέξουν ούτε να ευστοχήσουν από την περιφέρεια και στο πρώτο πεντάλεπτο είχαν πετύχει ένα καλάθι όλο κι όλο. Η ομάδα της Πάτρας αντίθετα κυκλοφορώντας σωστά την μπάλα και με τους Τσαϊρέλη και Μπράουν να δίνουν λύσεις προηγήθηκε με 9-2 στο 5', ώσπου πήρε τάιμ άουτ ο Μπάνκι.

Μετά από αυτό η ΑΕΚ επέστρεψε ανανεωμένη. Πίεσε περισσότερο στην άμυνα, ενώ ο Ματσιούλις βρήκε και πέτυχε δύο ελεύθερα τρίποντα, που ξεκόλλησαν το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του. Κάποια στιγμή ο Γιατράς έβγαλε τον Λίποβι και έβαλε τον Γκίκα, πράγμα που ευνόησε την... ΑΕΚ. Πρώτον, διότι επέτρεψε στον Θίοντορ να αισθανθεί πιο άνετα με κοντύτερο αντίπαλο και δεύτερον, επειδή ο Γκίκας βγήκε από τη λογική του πιο οργανωμένου παιχνίδιου και άρχισε τις... τρέλες. Κάποια βιαστικά άστοχα σουτ, κάποιες κακές πάσες, που είχαν ως αποτέλεσμα ο Προμηθέας να χάνει επιθέσεις προς όφελος της ΑΕΚ.

Η Ένωση μάζεψε γρήγορα τη διαφορά και λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου προηγήθηκε με 21-15, καθώς ο Τζέιμς βοήθησε πολύ με την είσοδό του, αν και φορτώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ, ενώ ο Σαντ Ρος έκανε και πάλι πολλή και καλή δουλειά στην άμυνα. 

Έχοντας πάρει φόρα και με τον Γκρίφιν να ανταποκρίνεται μια χαρά παίζοντας αντί του Θίοντορ, η ΑΕΚ ανέβαζε σταδιακά τη διαφορά, η οποία έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια τιμή στο 13' (30-20). Η άμυνα ήταν ακόμα καλύτερη στη δεύτερη περίοδο, καθώς οι παίκτες του Προμηθέα δεν μπορούσαν να μπουν στη ρακέτα (εκτός αν έπαιρναν επιθετικό ριμπάουντ), ενώ ήταν άστοχοι και από την περιφέριεα, ενώ στην επίθεση με πρωταγωνιστή τον Γκρίφιν και βοήθειες από τους Λαρεντζάκη και Χάντερ λύσεις υπήρχαν ώστε το σκορ λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου να γίνει 42-28. Και με αυτό έληξε και το πρώτο μέρος.

Η τρίτη περίοδος άρχισε με πέντε γρήγορους πόντους από τους Κασελάκη και Γκίκα, με τους οποίους ο Προμηθέας μείωσε 42-33, ο Λαρεντζάκης απάντησε γρήγορα με τρίποντο για το 45-33 και η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι. Με τον Θίοντορ να είναι δραστήριος απέναντι στον Γκίκα, που δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει, με τον Λαρεντζάκη να δίνει επιθετικές λύσεις και με παρουσία και στο επιθετικό ριμπάουντ, η Ένωση διατηρούσε την υπέρ της διαφορά σε διψήφια τιμή μέχρι τα μισά της περιόδου.

Ωστόσο μετά το 25', με την επιστροφή στην πεντάδα του Χολ, που έπαιξε καλύτερη άμυνα πάνω στον Θίοντορ, με τον Λίποβι να κάνει επίσης πολλή βρώμικη δουλειά και τον Έλις να βοηθά πολύ μέσα στις ρακέτες, ο Προμηθέας έκλεισε λίγο την ψαλίδα. Μείωσε κάτω από τους 10 πόντους, η ΑΕΚ με τους Γκρίφιν και Ματσιούλις βρήκε κάποιες ανάσες, ωστόσο ο Κασελάκης μισό λεπτό πριν από το τέλος του δεκαλέπτου έκανε με τρίποντο του 59-53.

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Τζέιμς. Στο κλείσιμο της τρίτης περιόδου και στην αρχή της τέταρτης πέτυχε 7 συνεχόμενους πόντους και μαζί με ένα κάρφωμα του Ματσιούλις στον αιφνιδιασμό μετά από κλέψιμο του Λαρεντζάκη η διαφορά υπέρ της ΑΕΚ εκτοξεύτηκε ξανά. Μέσα σε μόλις δύο λεπτά το 59-53 έγινε 68-53 με σερί 9-0 και η Ένωση ανέπνευσε ξανά πιο ελεύθερα και συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της. Μάλιστα με τρίποντο του Ματσιούλις στο 33'30'' προηγήθηκε με 72-55 μέσα σε αποθέωση. Σε εκείνη τη φάση ο Λίποβι πάτησε προφανώς άσχημα το πόδι του και αποχώρησε υποβασταζόμενος στον πάγκο πονώντας.

Μετά το 35' ο Προμηθέας προσπάθησε με πέντε Έλληνες στην πεντάδα του (Γκίκας, Σαλούστρος, Γερομιχαλός, Κασελάκης, Τσαϊρέλης) να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά 4'29'' πριν από τη λήξη ο Τσαϊρέλης, που είχε δώσει κάποιες λύσεις ως τότε, διαπληκτίστηκε με τον Λαρεντζάκη μετά από μια δυνατή μονομαχία τους, με αποτέλεσμα να χρεωθούν αμφότεροι με αντιαθλητικό φάουλ και ο φόργουορντ του Προμηθέα να αποχωρήσει στα αποδυτήρια με ματωμένο χείλος.

Έχοντας χάσει και δεύτερο παίκτη ο Προμηθέας, δεν είχε άλλες δυνάμεις ούτε καθαρό μυαλό να επιχειρήσει την ανατροπή. Έτσι η ΑΕΚ διατήρησε εύκολα ως το τέλος τον έλεγχο και έφτασε σε μια καθαρή και πειστική νίκη.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Ο Γιόνας Ματσιούλις έκανε την καλύτερη εμφάνισή του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Σκόραρε (18 πόντους), πάσαρε (4 ασίστ), έπαιξε άμυνα, έπεφτε στο παρκέ, ήταν συγκλονιστικός και σήκωσε στις πλάτες του την ομάδα και με το μακρινό του σουτ. Όταν αντικαταστάθηκε στο τελος αποθεώθηκε και δικαίως.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Οι δύο ομάδες μάζεψαν πολλα επιθετικά ριμπάουντ (14 η ΑΕΚ, 13 ο Προμηθέας), αλλά η ομάδα της Πάτρας είχε μόλις 5/26 τρίποντα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ