16.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Με ταχύτητα και χωρίς… βάρη η μαχητική Πολωνία

Η Πολωνία έχει δείξει πολύ καλά δείγματα σε αυτό το τουρνουά , παρόλο που έχει μόνο μια νίκη . Έχει χάσει όλα τα παιχνίδια μαχόμενη , ένα κλικ πιο εύκολα από την Σλοβενία την πρώτη ημέρα . Τα γενικά χαρακτηριστικά της ταιριάζουν στο καλούπι των ομάδων που είδαμε στον όμιλο μας .

Μια ομάδα που θέλει να τρέξει γρήγορα στον αιφνιδιασμό , να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους εύκολους πόντους . Εδώ βέβαια σαν σημείωση να πω ότι η ΕΘΝΙΚΗ μας έχει τις περισσότερες TRANSITION επιθέσεις και έχει την 7η πιο αποτελεσματική επίθεση σε αυτό τον τομέα ( από όλες τις ομάδες του EUROBASKET 2017 ) . Μερικές φορές διαβάζω να γράφεται ότι η στατιστική δεν λέει την αλήθεια …. διαφωνώ ριζικά με αυτό . Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση .

Βασικοί σκόρερ τους είναι οι Slaughter , Ponitka και Waczynski . Ο πρώτος γνωστός από το πέρασμα του στον Παναθηναικό , αρκετά περισσότερο παίζει πλέον με την μπάλα στα χέρια αλλά πάντα με πρώτο μέλημα το καλάθι . Έχει την ικανότητανα σουτάρει και από dribble , αλλά και βγαίνοντας από τα σκριν . Ο Ponitka είναι ο κυρίως εκφραστής τους στο γρήγορο παιχνίδι , θα πάρει το rebound και θα σπρώξει την μπάλα μπροστά . Πρώτη του προτεραιότητα όπως και στο 5 ενάντιων 5 να επιτεθεί στο καλάθι , έχει την ικανότητα να πάρει τα φάουλ από τις επαφές . Δεν είναι το τρίποντο το δυνατό του σημείο .

Ο Waczynski γνωστός από το πέρασμα του στην ACB , είναι ένα παίκτης ικανός να βγει από τα σκριν και να σουτάρει γρήγορα , βασικόστοιχείο του παιχνιδιού του είναι το τρίποντο ( και spot ) . Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι καθόλου αμελητέοι . Αρχίζουμε με τον βασικό αριστερόχειρα σέντερ τον Karnowski από το NCAA , ο οποίος τους δίνει το παιχνίδι στο ποστ ( όπως και ο Kulig )το οποίο το ψάχνουν αρκετά . Για την ακρίβεια σε αυτά τα 4 παιχνίδια η Ελλάδα είναι στην 3η θέση σε συχνότητα κατοχών post και πολύ κοντά σε μέσο όρο και οι Πολωνοί στην 6η θέση .

Στην θέση 4 έχουν 2 παίκτες ικανούς στο τρίποντο τους Cel και Gielo οι οποίοι παίζουν κυρίως με το σουτ . Θα ήθελα να μνημονεύσω και τον πολύ έμπειρο Koszarek , ένας έμπειρος χειριστής της μπάλας που είναι και αυτός πολύ επικίνδυνος από το τρίποντο . Επιδερμικά λοιπόν ανέφερα τα βασικά πιόνια του αντιπάλου μας στον σημερινό τελικό για την πρόκριση μας στην επόμενη φάση . Ο στόχος τους είνα να τρέξουν γρήγορα , έχουν αρκετά τρίποντα στον αιφνιδιασμό και θα χρειαστεί να είμαστε πολύ καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα από ότι έχουμε δείξει μέχρι τώρα στο τουρνουά . Επίσης ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι στα 4 παιχνίδια σε καταστάσεις αιφνιδιασμού έχουν πάει πιο συχνά από όλους ( πλην Ισραήλ στην βολή ) . Η χρήση λοιπόν των φάουλ σωστά επιτακτική ανάγκη .

Στην επίθεση μισού γηπέδου αυτό που μου έκανε εντύπωση από όλα τα παιχνίδια είναι η μεγάλη διάθεση να πατήσουν την μπάλα χαμηλά στο ποστ όπως ανέφερα και πριν . Υπάρχει παιχνίδι μέσα έξω αρκετά με σουτέρ έτοιμους να εκμεταλλευτούν το κλείσιμο της άμυνας . Άρα λοιπόν το παιχνίδι είναι κάπως διαφορετικών απαιτήσεων από τα προηγούμενα στην λογική ότι δεν έχεις χειριστές όπως των Σλοβενία , Γαλλίας η τον Koponen εχθές .

Το παιχνίδι δεν απαιτεί κάποια υψηλή τακτική σε κάτι . Είναι ένα παιχνίδι που εάν κάνεις με συνέπεια τα βασικά και μόνο έχεις μεγάλες πιθανότητες να το κερδίσεις . Η Γαλλία στην αρχή του αγώνα έχασε τα αμυντικά rebound , τους άφησε να τρέξουν στον αιφνιδιασμό και χωρίς να έχουν βάλει σουτ ήταν συνέχεια μπροστά στο σκορ . Εδώ να πούμε για τα τρίποντα που παίρνουν , όπως είπα και χθες για τους Φινλανδούς πολλά από αυτά είναι στο αιφνιδιασμό η σε χρόνους που η άμυνα δεν το περιμένει και πρέπει να μαζέψουμε το αμυντικό rebound . Οι περισσότεροι παίκτες τους έχουν αυτό το στοιχείο .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ