21.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με “σκούπα” στα προημιτελικά

Με τον Γκίκα να αλλάζει το ρυθμό και τον Σλότερ να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια, η ΑΕΚ επέστρεψε από το -10 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, νίκησε τη Βόννη και στη Γερμανία (κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορωνοϊού) με 90-86 και με 2-0 νίκες προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά του Basketball Champions League. Εκεί όπου την περιμένει η Νίμπουρκ.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με συγκέντρωση στην άμυνα, έλεγξε τα ριμπάουντ και κυρίως το ρυθμό, σταματώντας το τρανζίσιον της Βόννης, όμως στην επίθεση είχε προβλήματα. Παρότι σούταρε καλά έξω από τα 6,75μ., δεν έβρισκε εύκολο σκοράρισμα, αφενός επειδή δεν έτρεχε και αφετέρου επειδή ο Γκραντ, που ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα, δεν μπορούσε να τελειώσει φάσεις. Κατόπιν τούτων οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, η δε Βόννη προς το τέλος της πρώτης περιόδου πήρε μια μικρή διαφορά (24-19) εκμεταλλευόμενη κάποια χαλάρωση στην άμυνα της Ένωσης, η οποία έδωσε χώρους μέσα στη ρακέτα της.

Η ΑΕΚ μάζεψε γρήγορα αυτή τη διαφορά και στην αρχή της δεύτερης περιόδου πέρασε και πάλι μπροστά με 25-24, ενώ μέχρι και τα μισά του δεκαλέπτου διατήρησε ένα πολύ μικρό προβάδισμα, καθώς ο Χρυσικόπουλος στην αρχή και κυρίως ο Λάνγκφορντ στη συνέχεια έδωσαν επιθετικές λύσεις. Η Βόννη ωστόσο διατηρούσε την επαφή της με το σκορ, καθώς έβρισκε τρόπους να διασπά την άμυνα της ΑΕΚ, που δεν ήταν αποτελεσματική στο δεύτερο δεκάλεπτο, παρόλο που οι παίκτες της έλεγχαν τα ριμπάουντ.

Η Ένωση έπαιξε σε όλο αυτό το διάστημα με ένα σχήμα με τρεις γκαρντ, όμως με εξαίρεση τον Λάνγκφορντ στην αρχή και τον Τσάλμερς, που σε όλη τη διάρκεια του του δεκαλέπτου ήταν καλός σε άμυνα και επίθεση, δεν πήρε βοήθειες από τους υπόλοιπους, ενώ συν τοις άλλοις ήταν άστοχη και στις βολές. Το μόνο που κρατούσε όρθια την ελληνική ομάδα ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ, που έπαιρνε και της έδιναν δεύτερες ευκαιρίες, απέναντι σε μια Βόννη, που σταδιακά άρχισε να τρέχει περισσότερο και να επιβάλει το ρυθμό της. Αυτό της επέτρεψε να περάσει και πάλι μπροστά στο σκορ και μάλιστα να προηγηθεί με 49-43 λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου, που έληξε με 49-45.

Με έξι αναπάντητους πόντους του Σλόαν η Βόννη προηγήθηκε με 55-45 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου και εδραίωσε το προβάδισμά της, με τους Μακ Κίνι και Μπρόινινγκ να κάνουν ζημιά στην εύθραυστη άμυνα της ΑΕΚ. Η Ένωση είχε ταυτόχρονα πρόβλημα και στην επίθεση, καθώς οι παίκτες της ήταν άστοχοι και δεν μπορούσαν να βάλουν ούτε και σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, όμως μετά τα μισά του δεκαλέπτου το σκηνικό διαφοροποιήθηκε κάπως. 

Με την παρουσία του Γκίκα στην πεντάδα η ΑΕΚ πίεσε περισσότερο στην περιφέρεια κι έκανε πιο δύσκολη τη ζωή των παικτών της Βόννης, καθώς μάλιστα έλεγξε απόλυτα και το αμυντικό ριμπάουντ. Στην επίθεση ο Λάνγκφορντ πήρε και πάλι το όπλο του, έτσι στο 29' η ελληνική ομάδα μείωσε 64-62, ενώ το δεκάλεπτο έληξε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 66-62.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο Γκίκας μπήκε φουριόζος και με 8 συνεχόμενους πόντους έφερε την ΑΕΚ πρώτα στην ισοπαλία (70-70) και μετά μπροστά στο σκορ (73-70) στο 33' ανατρέποντας τελείως το σκηνικό του αγώνα. Αμέσως μετά ο Γκίκας φορτώθηκε με τέσσερα φάουλ και αποσύρθηκε, κάτι που χάλασε λίγο το ρυθμό της ΑΕΚ, ενώ και η Βόννη από την άλλη πλευρά δεν τα παράτησε. Βρήκε λύσεις και διατήρησε την επαφή της στο σκορ απέναντι στην ελληνική ομάδα, που, παίζοντας πλέον με ψηλό σχήμα και με τον Ματσιούλις σε θέση "3" να έχει καταλυτική παρουσία σε άμυνα και επίθεση, διατηρούσε το προβάδισμα.

Στο 37' η Ένωση προηγήθηκε με 81-77 και με τον Σλότερ να κάνει σπουδαία δουλειά στην επίθεση (ριμπάουντ και σκοράρισμα) διατήρησε το προβάδισμά της, παρόλο που η Βόννη πάλευε σκληρά για να το εξαλείψει. Ένα μεγάλο σουτ του Λάνγκφορντ και δύο κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ του Σλότερ στο τελευταίο δίλεπτο επέτρεψαν στην Ένωση να προηγηθεί με 86-81 στο 39', ενώ αμέσως μετά η πολύ καλή άμυνα του Λάνγκφορντ κι ένα ακόμα ριμπάουντ του Σλότερ, ο οποίος προηγουμένως είχε ευστοχήσει και σε μία βολή, σφράγισαν τη νίκη και την πρόκριση της ΑΕΚ.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: Ο Νίκος Γκίκας έχει κρίσιμη συμβολή στη νίκη, όμως τη διαφορά, ειδικά στην τελευταία περίοδο για την ΑΕΚ έκανε ο Μάρκους Σλότερ, που κυριάρχησε μέσα στις δύο ρακέτες. Έδωσε πολύτιμες λύσεις σε άμυνα και επίθεση, τελειώνοντας τον αγώνα με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ, 5 εκ των οποίων επιθετικά.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ μάζεψε 13 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 7 της Βόννης, ενώ έκανε μόλις 7 λάθη έναντι 19 της Βόννης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ