26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Με κεκτημένη ταχύτητα

Χρειάστηκε δέκα λεπτά για να βρει ρυθμό η ΑΕΚ και μετά τα πράγματα ήταν απλά κόντρα στο Λαύριο. Νίκησε εύκολα με 83-64, πέτυχε την ένατη συνεχόμενη νίκη της σε πρωτάθλημα και BCL και συνεχίζει την προέλασή της, παρά τις απουσίες της (εκτός πάλι οι Γιαννόπουλος, Ξανθόπουλος και Καββαδάς). Ο Γκρίφιν ήταν αυτός που αναψε το φιτίλι και πάλι, πολύ καλοί οι Σάκοτα και Χάντερ, βοήθησαν σημαντικά οι νεαροι Τσαλμπούρης, Μωραΐτης, ενώ ο Λούκα Μπάνκι είχε τη δυνατότητα να ξεκουράσει τον Γιόνας Ματσιούλις, τον οποίο δεν χρησιμοποίησε καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο.

Μάλλον επηρεασμένη από την υπερπροσπάθεια κόντρα στη Χάποελ και το ότι καθυστέρησε να επιστρέψει από την Ιερουσαλήμ, η ΑΕΚ μπήκε χωρίς πολλή ενέργεια στο παρκέ. Αν και αμυντικά δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα και έλεγξε τα ριμπάουντ, εντούτοις δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στην επίθεση. Ο Ράταν Μέις έπαιξε σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο μαζί με τον Γκρίφιν και τον Λαρεντζάκη, αλλά έδειξε ξανά εκτός ρυθμού και δεν βοήθησε, ενώ συνολικά η Ένωση ήταν νωχελική. 

Παρ' όλα αυτά στο 7' προηγήθηκε με 14-9, όμως το Λαύριο με την είσοδο των Τζόουνς και Οντιάσε στον αγώνα αντέδρασε. Παίζοντας έξυπνα και προσπαθώντας να χτυπήσει κυρίως μέσα στη ρακέτα, μετά την πρώτη ζώνη άμυνας της ΑΕΚ, βρήκε λύσεις από τους δύο αυτούς παίκτες και στα επόμενα τέσσερα λεπτά έτρεξε ένα σερί 9-1, με το οποίο προηγήθηκε 18-15 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

Ο Μπάνκι έκανε συνεχείς αλλαγές προσπαθώντας να βρει την πεντάδα που θα έβγαζε την ΑΕΚ από το αδιέξοδο και τη βρήκε βάζοντας δίπλα στον Γκρίφιν τον Μωραΐτη και παίζοντας με τον Ματσιούλις σε θέση "3" και τους Σάκοτα, Χάντερ κάτω από τα καλάθια. Με αυτό το σχήμα και για 2-3 λεπτά η ΑΕΚ έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ, κλέβοντας μπάλες στην άμυνα και τρέχοντας στον αιφνιδιασμό, ο Γκρίφιν έπαιζε σαν αφηνιασμένος, με φόρα από την Ιερουσαλήμ, και στο 15' το σκορ ήταν 30-21 υπέρ της Ένωσης, που από εκείνο το σημείο και μετά απέκτησε τον έλεγχο.

Δεν ξέφυγε περισσότερο, όμως, διότι η άμυνά της χαλάρωσε και επέτρεψε στον Μιλόσεβιτς κατά κύριο λόγο να δημιουργήσει προβλήματα με κάποια επιθετικά ριμπάουντ που πήρε και καλάθια που πέτυχε. Το Λαύριο κατάφερε να μείνει κοντά στο σκορ, παρά τη μεγάλη αστοχία του στις βολές, και το ημίχρονο έληξε με την ΑΕΚ να προηγείται με 37-31.

Στην τρίτη περίοδο ο Μπάνκι κράτησε εκτός αγώνα τον Γκρίφιν για να τον φρεσκάρει, αλλά και για να δώσει χρόνο και χώρο στον Ράταν Μέις να βρει ρυθμό. Ο Καναδός δυσκολεύτηκε είναι η αλήθεια και η ΑΕΚ βγήκε και πάλι εκτός του δικού της ρυθμού επιτρέποντας στο Λαύριο να μένει κοντά στο σκορ, με τον Μιλόσεβιτς να δημιουργεί αρκετά προβλήματα εκμεταλλευόμενος το ότι ήταν πιο δυνατός από τον Τσαλμπούρη, που τον μάρκαρε.

Όμως ο Τσαλμπούρης πήρε την προσωπική του ρεβάνς στα μισά της περιόδου όταν με τέσσερις δικούς του πόντους κι ένα εντυπωσιακό κλέψιμο, που κατέληξε σε καλάθι στον αιφνιδιασμό συνέβαλε ώστε η ΑΕΚ να ξεφύγει για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά στο 16' (48-38). Κι από εκεί και μετά άρχισε το... πάρτι, καθώς ο Ράταν Μέις βρήκε τα πατήματά του κι έγινε παράγοντας του αγώνα. Το Λαύριο δεν μπορούσε πια να διασπάσει την άμυνα της ΑΕΚ, η οποία στο τέλος της τρίτης περιόδου με τρίποντο του Ράταν Μέις ανέβασε τη διαφορά στους 20 (64-44).

Το Λαύριο δεν είχε τη δύναμη, αλλά ούτε και τις δυνατότητες να επιχειρήσει επιστροφή του στον αγώνα, οπότε η τελευταία περίοδος εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία. Η ΑΕΚ κυριάρχησε πλήρως, ο Μπάνκι άφησε και τον Ρογκαβόπουλο για αρκετή ώρα στο παρκέ, ενώ ο Σάκοτα ήταν αυτός που φρόντισε ώστε η διαφορά στο 34' να ανέβει στους 25 πόντους (74-49). Από εκεί και πέρα η άμυνα της Ένωσης χαλάρωσε κάπως, το Λαύριο βρήκε και έβαλε κάποια σουτ και η διαφορά δεν μεγάλωσε περισσότερο. Η ΑΕΚ έφτασε εύκολα εν τέλει στη νίκη.

O ΣΠΙΝΘΗΡΑΣ: Αυτός που έβγαλε την ΑΕΚ από τη δύσκολη θέση του πρώτου δεκαλέπτου και έκανε τα πράγματα απλά γι' αυτήν ήταν και πάλι ο Μάλκολμ Γκρίφιν, που διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας. Ήταν αυτός που έδωσε ενέργεια στην ομάδα, τη βοήθησε να τρέξει στη δεύτερη περίοδο και να πάρει μια καλή διαφορά, η οποία ήταν το θεμέλιο της νίκης. Αν ο Μπάνκι τον άφηνε περισσότερο στον αγώνα, θα είχε καλύτερες επιδόσεις από τους 8 πόντους, τα 6 ριμπάουντ και τις 4 ασίστ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ είχε 10 λάθη στο πρώτο ημίχρονο και μόλις 4 στο δεύτερο κι αυτό μαζί με τα 13 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε, ήταν τα κρίσιμα στοιχεία που εδραίωσαν την κυριαρχία της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ