20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Με θέα στην κορυφή (vid)

Συνήθως οι αθλητικές αναμετρήσεις, και αυτές του μπάσκετ βεβαίως, είναι κρίσιμες ή όχι. Μπορεί το αποτέλεσμά τους να είναι καθοριστικό, μπορεί και να μην είναι. Στην περίπτωση, ωστόσο, του αγώνα που δίνει απόψε στην Πάνορμο η ΑΕΚ με αντίπαλο την Μπάνβιτ για τη 10η αγωνιστική της κανονικής περιόδου του Basketball Champions League, το πράγμα μπλέκει λίγο. Διότι το αποτέλεσμά του είναι καθοριστικό για την ΑΕΚ και... δεν είναι! Εξαρτάται από τη στόχευση...

Να εξηγηθούμε. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον Γ' όμιλο, τα πάντα είναι ανοικτά. Ακόμα και η πρώτη θέση. Και για την ΑΕΚ όλα είναι ρευστά. Η πρόκριση, η πρώτη θέση, ακόμα και το να μείνει τελικά εκτός νυμφώνος. Αν νικήσει σήμερα, τότε μπαίνει πολύ δυνατά στο κόλπο για την πρωτιά στον όμιλο. Θα πιάσει την Μπάνβιτ (όπερ σημαίνει ότι αν καλύψει και το -4 του πρώτου αγώνα, ακόμα καλύτερα) και καθώς στη συνέχεια το πρόγραμμά της είναι αρκετά βατό, ενώ υποδέχεται και την Μπαϊρόιτ στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική, θα είναι στο χέρι της να βγει πρώτη. Αντίθετα, αν χάσει σήμερα, τότε μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει την πρωτιά. Σε περίπτωση επικράτησής της, η Μπάνβιτ θα ξεφύγει κατά δύο νίκες της ΑΕΚ και καθώς θα έχει υπέρ της την ισοβαθμία (έχοντας νικήσει στον πρώτο γύρο στο ΟΑΚΑ), θα πρέπει στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια να κάνει τρεις ήττες για να την ξεπεράσει η Ένωση. Πράγμα σχεδόν απίθανο...

Γιατί, όμως, έχει σημασία η πρώτη θέση; Διότι με βάση το σύστημα της διοργάνωσης, οι πρώτοι των τεσσάρων ομίλων αποκλείεται να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον πριν από το φάιναλ φορ. Αν δηλαδή η ΑΕΚ βγει πρώτη, τότε δεν θα βρει μπροστά της στα πλέι οφ τις Μονακό, Μπεσίκτας και Τενερίφε (ή Λούντβιγκσμπουργκ), που κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσουν πρώτες στους άλλους ομίλους και σύμφωνα με τις εμφανίσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα, αλλά και τη δυναμικότητά τους εν γένει, είναι οι πιο ισχυρές ομάδες του BCL. Με άλλα λόγια, ο δρόμος προς το φάιναλ φορ θα γίνει πιο βατός, εφόσον η ΑΕΚ βγει πρώτη στον όμιλο.

Αν μείνουμε στο θέμα της πρόκρισης στη φάση των "16", τότε ο σημερινός αγώνας χάνει μεγάλο μέρος από την κρισιμότητά του. Διότι η νίκη θα δώσει μεν στην ΑΕΚ τη δυνατότητα να κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της, αλλά η ήττα δεν την καταστρέφει. Στη συνέχεια έχει δύο εκτός έδρας παιχνίδια με τις δύο πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου, Ρόζα Ράντομ και Ολίμπια Λ., και δύο εντός έδρας με τις Στρασμπούρ και Μπαϊρόιτ, στα οποία μπορεί να βρει τις νίκες εκείνες που χρειάζεται για να προκριθεί. Οπότε, ακόμα κι αν χάσει σήμερα η ΑΕΚ δεν... χάνεται.

Άλλωστε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να νικήσει κανείς στην Πάνορμο. Τον τελευταίο μήνα η Μπάνβιτ έχει βρει τα πατήματά της και πάει... τρένο τόσο εντός όσο και εκτός τουρκικών συνόρων. Από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά μετρά έξι σερί νίκες σε τουρκικό πρωτάθλημα και BCL, μερικές εκ των οποίων είναι πράγματι εντυπωσιακές. 90-62 την Βενέτσια εντός έδρας, 99-77 την Αναντολού Εφές και 91-72 τη Γαλατασαράι εκτός έδρας! Έχει βρει ρυθμό και στην επίθεση, δηλαδή, σκοράροντας κατά βούληση, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο της Ένωσης. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Μπάνβιτ διατηρεί μετά από τέσσερις αγώνες το αήττητο στην έδρα της στο BCL.

Το σημερινό πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής του Basketball Champions League περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις:

Α' ΟΜΙΛΟΣ
14:30 Ενισέι - Μονακό
21:30 Σάσαρι - Μούρθια

Β' ΟΜΙΛΟΣ
21:30 Τενερίφε - Γκαζιαντέπ
21:30 Σαλόν - Βέντσπιλς

Γ' ΟΜΙΛΟΣ
19:00 Μπάνβιτ - ΑΕΚ
21:00 Μπαϊρόιτ - Ολίμπια Λ.

Δ' ΟΜΙΛΟΣ
21:30 Οστάνδη - Αβελίνο



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ