19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Με Γιάννη στους “16”

Η Εθνική ανασυντάχθηκε εγκαίρως και έκανε απέναντι στη Νέα Ζηλανδία αυτό που έπρεπε. Νίκησε με 103-97 και προκρίθηκε στη φάση των "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα προσπαθήσει να πετύχει δύο νίκες επί των ΗΠΑ και της Τσεχίας για να προχωρήσει στα προημιτελικά. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βγήκε μπροστά και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης, η οποία πάντως ήρθε με μπόλικο άγχος, καθώς τα χαμηλά σχήματα της Νέας Ζηλανδίας προβλημάτισαν την άμυνα της Εθνικής, που δεν ήταν αυτή που έπρεπε.

Η Εθνική ξεκίνησε με μια αλλαγή στο αρχικό σχήμα της, καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άρχισε σε θέση σέντερ με τον Πρίντεζη δίπλα του και ο Μπουρούσης έμεινε στον πάγκο. Αυτό το σχήμα έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον Γιάννη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το γρήγορο ρυθμό των Νεοζηλανδών, που δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για αιφνιδιασμό, και έδωσε λύσεις προσφέροντας και θέαμα. 

Ωστόσο στην αρχή υπήρξε πρόβλημα, διότι οι Νεοζηλανδοί ήταν εύστοχοι από την περιφέρεια, ενώ οι Έλληνες όχι και εξ αυτού του λόγου αντιμετώπιζαν πρόβλημα στις οργανωμένες επιθέσεις. Η Νέα Ζηλανδία προηγήθηκε με 14-11 στο 6', όμως η κατάσταση για την Εθνικη βελτιώθηκε όταν μπήκε μέσα ο Σλούκας να παίξει μαζί με τον Καλάθη και μπήκαν και τα σουτ. Ο Παπαπέτρου έβαλε δύο τρίποντα, ο ρυθμός άνοιξε ακόμα περισσότερο και η Εθνική θεμελίωσε ένα προβάδισμα προηγούμενη με 18-14, 25-17 και 28-19 στο τέλος της πρώτης περιόδου, καθώς ο Σκουρτόπουλος διεύρυνε νωρίς το rotation και βρήκε λύσεις και από άλλα παιδιά. Τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, αλλά κυρίως τον Θανάση Αντετονούνμπο, ο οποίος παίζοντας ως "τεσσάρι" έδωσε μεγάλη ενέργεια και αρκετές επιθετικές λύσεις.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου η Εθνική προηγήθηκε με 35-23, αλλά, όπως και στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, δεν κατάφερε να διατηρήσει ή και να μεγαλώσει αυτή τη διαφορά, δίνοντας δικαιώματα στους Νεοζηλανδούς. Ο Κόρι Ουέμπστερ ήταν "καυτός" από την περιφέρεια και αποτελούσε άλυτο πρόβλημα για την ελληνική άμυνα, η οποία συνολικά ήταν μέτρια απέναντι σε μια ομάδα που δεν χρησιμοποιούσε μεγάλα κορμιά μέσα στα καλάθια κι αυτό την έκανε πιο ευέλικτη και αποτελεσματική απέναντι στην Εθνική. Παρ' όλα αυτά η ελληνική ομάδα έπαιζε καλά στην επίθεση και κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο έχοντας ένα +7 (51-44).

To δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο. Η Εθνική λειτουργούσε καλά στην επίθεση, καθώς ο Αντετοκούνμπο ήταν εξαιρετικός παίζοντας σε θέση σέντερ, ωστόσο στην άμυνα τα προβλήματα ήταν πολλά. Μπορεί ο Ουέμπστερ να μη σκόραρε με την ίδια συχνότητα του πρώτου μέρους, ωστόσο τα χαμηλά σχήματα της Νέας Ζηλανδίας (που ανάγκασαν τον Σκουρτόπουλο να χρησιμοποιήσει ελάχιστα τον Μπουρούση και καθόλου τον Παπαγιάννη) αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά. Ο Φοτού έδινε λύσεις μέσα από τη ρακέτα, ο Αμπερκρόμπι μαζί με τον Τάι Ουέμπστερ, που ανέβηκε στο δεύτερο μέρος, σκόραραν από την περιφέρεια και κάθε φορά που η ελληνική ομάδα προσπαθούσε να χτίσει μια διαφορά, οι Νεοζηλανδοί επέστρεφαν.

Η τρίτη περίοδος έληξε με 71-66 και σε εκείνο το σημείο δύο τρίποντα του Παπαπέτρου έδωσαν τη δυνατότητα στην Εθνική να ξεφύγει και πάλι με διψήφια διαφορά (80-68 στο 32') και να αναπνεύσει. Οι Νεοζηλανδοί βεβαίως δεν το έβαλαν κάτω και πλησίασαν ξανά (82-77 στο 35'), όμως ο Αντετοκούνμπο ήταν εγγύηση και δύο λεπτά πριν από το τέλος ο Καλάθης με ένα μεγάλο τρίποντο έκανε το 94-84 και ουσιαστικά "καθάρισε". Ο Σλούκας έκανε το 96-84 ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος και το μόνο που κατάφερε στη συνέχεια η Νέα Ζηλανδία ήταν σταματώντας το χρόνο και ευστοχώντας σε τρίποντα να μειώσει τη διαφορά. Στο τέλος έγινε και μια παρεξήγηση μεταξύ των παικτών, όταν ο Σλούκας εκενυρίστηκε μετά από σπρώξιμο αντιπάλου του εκτός φάσης, ωστόσο η μόνη συνέπεια ήταν κάποιες τεχνικές ποινές. Ο νικητής δεν μπορούσε να αλλάξει

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ