17.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μελιγδής στο Basketa.gr: «Ήταν μόνο το πρώτο βήμα» (pics)

Ο Προμηθέας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 46ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων και ο προπονητής του, Ανδρέας Μελιγδής, μίλησε στο Basketa.gr για τη… συνταγή της επιτυχίας τους και την επόμενη ημέρα.

Το πατρινό συγκρότημα τερμάτισε πρώτο και αήττητο στο Μέτσοβο, φθάνοντας στον «παρθενικό» πανελλήνιο τίτλο στην ιστορία του. Ο τεχνικός της παιδικής ομάδας, Ανδρέας Μελιγδής, μίλησε για την πρωτιά που τους δίνει κίνητρο για τη συνέχεια, το μακροχρόνιο πλάνο τους που συνδυάζει την ανάδειξη ταλέντων με το «χτίσιμο» του χαρακτήρα τους και τη δουλειά, η οποία δεν σταματάει ποτέ.

Για τόσο μεγάλη επιτυχία ήταν η επιτυχία του Προμηθέα Πατρών και τι σημαίνει για το πατρινό μπάσκετ, αλλά και την ανάπτυξη του αθλήματος στην περιφέρεια γενικότερα, εξήγησε: «Για εμάς είναι κατ’ αρχάς τεράστιο βήμα, μια μεγάλη επιτυχία στο δρόμο που έχουμε χαράξει, την οποία τη βρήκαμε μπροστά μας και την πανηγυρίσαμε. Είναι η συνέχεια όλης αυτής της διαδρομής. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας, αν και ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός. Ο σύλλογος, έχοντας το πρότυπο πρόγραμμα "Νους", επιδιώκει να θέσει γερά θεμέλια για την ανάδειξη και την προώθηση των παιδιών στο μπασκετικό κομμάτι. Είναι μια μεγάλη διαδικασία και η συγκεκριμένα επιτυχία σίγουρα μας δίνει έξτρα κίνητρο, να συνεχίσουμε την πορεία μας, να αναδείξουμε παιδιά που θα στελεχώσουν και την ανδρική ομάδα μας και την Εθνική Ελλάδας. Είμαστε ευλογημένοι και ευτυχείς που ήρθε αυτό το χρυσό μετάλλιο για το παιδικό μας τμήμα, ωστόσο η δουλειά συνεχίζεται».

  

Στο Μέτσοβο, εκεί όπου διεξήχθη η τελική φάση του 46ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων, οι Αχαιοί κυριάρχησαν. Δεν έκαναν απλώς το «πέντε στα πέντε», κέρδισαν με μέση διαφορά 32,6π. τους αντιπάλους τους και, απόλυτα δίκαια, αναδείχθηκαν πρωταθλητές. «Η αξία της νίκης μεγαλώνει από την αξία του αντιπάλου. Αντιμετωπίσαμε εξαιρετικές ομάδες, με ήθος και μπασκετική κουλτούρα, αλλά εμείς δώσαμε τα πάντα, παίξαμε σε όλα τα παιχνίδια μας πολύ συγκεντρωμένοι, εμφανιστήκαμε καλά διαβασμένοι και ήμασταν και τυχεροί, αφού και ο παράγοντας τύχη παίζει ρόλο όταν κάνεις πρωταθλητισμό. Δουλέψαμε σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και ποτέ δεν παρεκκλίναμε από το στόχο μας. Στο Μέτσοβο παίξαμε πολύ πιεστικά, αποδώσαμε καλά επιθετικά και αμυντικά, δείξαμε τη συνέπεια που έχουμε ως ομάδα. Οι εμφανίσεις μας αποτέλεσαν τη συνέχεια του συλλόγου και της πορείας του τα τελευταία χρόνια, μέσα από το μακροπρόθεσμο πλάνο που έχει τεθεί. Η διαφορά μας με τις άλλες ομάδες δεν είναι αυτή. Έγινε μες στο γήπεδο, με το παιχνίδι μας, κι αυτό μας έδωσε παραπάνω κίνητρο για να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί. Δεν χαλαρώσαμε σε κανένα σημείο».

Το πρότυπο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών «Νους» αποδίδει πλέον… χρυσούς καρπούς. Οι Παίδες του Προμηθέα κατέκτησαν για πέμπτη διαδοχική χρονιά αήττητοι το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΗ και την πρωτιά στο Β’ Επαρχιακό Όμιλο, έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια και 142 αγώνες χωρίς ήττα σε αναμετρήσεις τοπικού και πανεπαρχιακού επιπέδου. Φέτος οι Πατρινοί συμμετείχαν για ένατη σερί φορά στην τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υποδομών (Εφήβων ή Παίδων), έχοντας να επιδείξουν ακόμα δύο ασημένια (το 2016 στους Παίδες και το 2018 στους Εφήβους) και ένα χάλκινο μετάλλιο (το 2018 στους Παίδες). Προφανώς, αισθάνονται δικαιωμένοι, αλλά και όπως συμπλήρωσε ο Ανδρέας Μελιγδής: «Κακά τα ψέματα, μας κάνει να αντιληφθούμε τι μπορούμε να πετύχουμε. Το παιδικό τμήμα δεν ανακάλυψε την… Αμερική, είχαμε ήδη τρία μετάλλια ως σύλλογος. Το χρυσό ήταν εκείνο που έλειπε από την άκρη του παζλ, αν και επαναλαμβάνω πως ο αυτοσκοπός δεν είναι αυτός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και το πρόγραμμα "Νους" στοχεύουμε να βγάλουμε αθλητές που σέβονται και αγαπούν αυτό που κάνουν. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι η ανάδειξη των ταλέντων, καλών παικτών και σωστών ανθρώπων. Οι υπόλοιπες επιτυχίες είναι απλώς ένα κομμάτι του πρωταθλητισμού, για το οποίο βέβαια είμαστε χαρούμενοι».

 

Το φετινό ρόστερ αποτελείται από έξι παίκτες που συνέβαλλαν πέρυσι στην κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων (Γοργότσης, Κονδύλης, Λάγιος, Λιόλιος, Μαντζούκας και Νεόφυτος), έξι προσθήκες (Αγγελή, Κολιός, Μερμίγκης, Μπαζίνας, Οικονομίδης και Πλώτας) και τέσσερις παίκτες, που προωθήθηκαν από τη δευτεραθλήτρια ΕΣΚΑΗ παιδική ομάδα του Προμηθέα 2014 (Δαραμούσκας Π., Κανελλάκης, Οικονόμου και Χατζούλης). Οι Μερμίγκης, Μαντζούκας και Μπαζίνας αγωνίζονται και με την πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΗ εφηβική ομάδα, όσο και με την ανδρική ομάδα του Προμηθέα 2014, ενώ ο Λευτέρης Μαντζούκας αποτελεί, ήδη από πέρυσι, μέλος της πρώτης ομάδας, συμμετέχοντας στην Basket League και το Basketball Champions League. «Υπήρχαν φέτος παιδιά που προέρχονται από τα "σπάργανα" του Προμηθέα, ξεκίνησαν από τα τμήματα υποδομής σε πολύ μικρή ηλικία, κάποιοι εξ αυτών είναι στο σύλλογο από τα έξι τους. Όλοι μαζί, παλιοί και νέοι, δούλεψαν πολύ από την αρχή της σεζόν. Το… μυστικό της επιτυχίας μας είναι πως, άπαντες, πίστεψαν στην έννοια της ομάδας και στη σημασία της συνεργασίας. Έβαλαν το "εγώ" πολύ κάτω από το "εμείς" κι αυτό μας έδωσε τεράστια ώθηση μες στο παρκέ. Ήμασταν, όλοι, "ένα". Η εικόνα μας ήταν η ομάδα μας», εξήγησε ο έμπειρος προπονητής.

Ο Προμηθέας Πατρών δεν έχει αρχίσει να στελεχώνει μόνο την ΚΑΕ με παίκτες, αλλά μέλη του επανδρώνουν ήδη και τις «μικρές» εθνικές ομάδες, πέραν της παρουσίας επαγγελματιών παικτών του στην Εθνική Ανδρών. Ο Ανδρέα Μελιγδής ανέφερε σχετικά: «Σίγουρα, για εμάς ως σύλλογος είναι μεγάλη χαρά και τιμή η πρόσκληση αθλητών μας στις εθνικές ομάδες. Έχω την αίσθηση, όσον αφορά στην Εθνική Παίδων, πως -όπως συμβαίνει και με άλλους αθλητές από άλλα σωματεία- είμαστε στο σωστό δρόμο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όσο πιο ολοκληρωμένους παίκτες μπορούμε, ως προς τον τρόπο που αγωνίζονται και ως προς την προσωπικότητά τους. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δουλεύουμε σωστά προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο τέλος, άλλωστε, οι προσωπικότητες παίζουν, όχι το ταλέντο. Οι παίκτες που θα πάνε μπροστά συνδυάζουν τις αγωνιστικές ικανότητές τους με το πάθος, τη συνεχή θέληση για δουλειά και το χαλύβδινο χαρακτήρα τους. Έχουν υψηλές δυνατότητες και, παράλληλα, αντέχουν στην πίεση. Στον Προμηθέα δουλεύουμε σε όλους αυτούς τους τομείς, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Το όραμά μας γίνεται πλέον στόχος, άτομα που ξεκινούν από την ακαδημία μας σιγά σιγά ανέρχονται. Τα τμήματα υποδομής και η επαγγελματική ομάδα πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, για αλληλένδετα κομμάτια. Ήδη βλέπουμε παίκτες μας να προωθούνται και να εξελίσσονται κι αυτό μας γεμίζει με ικανοποίηση».

Οι παίκτες είναι πάντα οι πρωταγωνιστές, αλλά πολλοί ακούραστοι εργάτες βρίσκονται πίσω από αυτούς. «Θα ήθελα να τονίσω τις πολλές ευχαριστίες μου προς τη διοίκηση, τον πρόεδρο και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο που τίμησαν, εμένα ως πρώτο προπονητή και τους συνεργάτες μου, με την εμπιστοσύνη τους. Θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε ολόκληρο το προπονητικό σταφ του Προμηθέα, που έδειξε τεράστια αφοσίωση, στο γυμναστή Παναγιώτη Σταυρόπουλο, τον τιμ μάνατζερ και υπεύθυνο του προγράμματος "Νους" Θανάση Σουφλιά, το φυσικοθεραπευτή της ανδρικής ομάδας που ήταν μαζί μας στο Μέτσοβο, Αντώνη Αντωνιάδη, το συνεργάτη μου Μίμη Αγγελόπουλο και, φυσικά, τους παίκτες. Δεν θα γινόταν τίποτα χωρίς αυτούς, τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές και οι εκφραστές των σκέψεών μας. Ευχαριστώ, πραγματικά, τους εφόρους Σάκη Γεωργόπουλο και Μπάμπη Μιχαλόπουλο, που βρίσκονται πολύ κοντά στην ομάδα. Είναι μεγάλοι υποστηρικτές μας, είναι συνέχεια δίπλα μας και πιστεύω πως έχουν τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία του τμήματος. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να λησμονήσω την οικογένειά μου, που με στηρίζει απόλυτα και ο ρόλος της είναι εξίσου σημαντικός. Το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Είναι ατελείωτη η μοναξιά που νιώθεις. Αισθάνεσαι απίστευτη πίεση και για αυτό θα πρέπει να είναι μυημένος όλος ο κόσμος που βρίσκεται δίπλα σου. Είναι απαραίτητο από πίσω σου να βρίσκεται η οικογένειά σου, να σε στηρίζει, και για αυτό την ευχαριστώ».

Η αγωνιστική σεζόν ολοκληρώθηκε ιδανικά φέτος για την παιδική ομάδα του Προμηθέα, η δουλειά όμως δεν σταματάει ποτέ. «Αλήθεια, τι σημαίνει διακοπές;», αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Μελιγδής, για να καταλήξει: «Ένας οργανισμός δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει. Έτσι συμβαίνει κι εδώ. Επιστρέψαμε στην Πάτρα και αμέσως προγραμματίστηκε μίτινγκ για να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς και να συζητηθούν οι εισηγήσεις για τη νέα, για την οποία βέβαια έχουμε ήδη πει κάποια πράγματα. Οι παίκτες είναι λογικό να είναι κουρασμένοι, τους δόθηκε μία εβδομάδα ρεπό, και θα επιστρέψουν για τη μεταβατική περίοδο. Παραμένουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι στους στόχους μας, που δεν είναι εφήμεροι. Υπάρχει ένα όραμα κι ένα πολυετές πλάνο. Ξέρουμε πως πετύχαμε πολλά, αλλά αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Η δουλειά συνεχίζεται, υπάρχουν πολλές σκέψεις για την επόμενη ημέρα και θα πρέπει να συνεχίσουμε την καθημερινή προσπάθειά μας για να τις κάνουμε πραγματικότητα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ