19 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Μαχαίρας: “Δεν είμαστε υπερομάδα αλλά… οικογένεια”

Ο Εθνικός κατάφερε να βάλει… φρένο στο σερί του Φάρου και.. φωτιά στο πρωτάθλημα, ως προς στις θέσεις που οδηγούν στα playoffs. O πολύς κόσμος δεν του το είχε, ο Κώστας Μαχαίρας πάλι, ήταν σίγουρος. 

Καλοκαίρι του 2016 και ο Εθνικός ακούγεται για την Basket League. Η ομάδα του Πειραιά δίνει αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει λεφτά, αυτά όμως δεν έρχονται ποτέ κι έτσι, παραμένει στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία και στην Α2. Εκ του αποτελέσματος, καλύτερα. Με ρεκόρ 13-11 βρίσκεται στην 6η θέση και “φλερτάρει” με την είσοδο της στην πρώτη πεντάδα. Δεν θα είχε το δικαίωμα, αν δεν κέρδιζε τον Φάρο. Ο Κώστας Μαχαίρας, πρωταγωνιστής στην συνολική πορεία του Εθνικού στο πρωτάθλημα αλλά και στην αναμέτρηση με την ομάδα του Κερατσινίου, μίλησε στο basketa.gr και στάθηκε αρκετές φορές στην λέξη “οικογένεια”. 

-Τι ακριβώς κάνετε εκεί στον Εθνικό; Πως το καταφέρατε να είστε μια ομάδα που “στήθηκε” σχετικά αργά και που το καλοκαίρι ζητούσε από τον κόσμο την στήριξη του για να βρεθεί στην Basket League;

“Κλισέ, αλλά είναι αλήθεια αυτό που θα σου πω. Είμαστε μια οικογένεια και αυτό φαίνεται κάθε φορά που βγαίνουμε από τα αποδυτήρια. Και αν είναι να βάλω ένα επίθετο δίπλα από την λέξη “οικογένεια” θα έβαζα το “όμορφη”. Και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Αυτό είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας μας. Αυτό που μας δίνει τις νίκες και που μας κάνει να παίζουμε ωραίο μπάσκετ. Ο κόσμος που έρχεται στο γήπεδο, που πληρώνει εισιτήριο για να μας δει, το απολαμβάνει και είναι ένα επιπλέον κέρδος στην χρονιά που που κάνουμε”. 

-Επιπλέον κέρδος ο κόσμος; Τα υπόλοιπα οφέλη;

“Σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών και θα κερδίσεις και θα χάσεις. Δεν είμαστε υπερομάδα για να νικάμε σε όλα τα ματς. Ευχή θα ήταν, αλλά όχι, δεν είμαστε. Έτσι λοιπόν, έχουμε τα σκαμπανεβάσματά μας. Το θετικό όμως είναι πως δεν τα παρατάμε. Παλεύουμε από το πρώτο λεπτό και από τον πρώτο πόντο, ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι και νομίζω πως μας βγαίνει σε καλό τις περισσότερες φορές. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας, γιατί προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο”. 

-Λέγοντας “προσπαθούμε για το καλύτερο” εννοείς… 

“Έχουν απομείνει έξι αγωνιστικές, θα προσπαθήσουμε. Το που θα φτάσουμε, δεν το γνωρίζει κανείς”. 

- Ο Φάρος είχε εννέα συνεχόμενες νίκες, έως ότου έρθει στο κλειστό του Εσπέρου. Έμοιαζε να είναι το φαβορί, ειδικά μετά την εμφάνιση που έκανε στο ντέρμπι με τον Δούκα την περασμένη αγωνιστική. Αλλά…; 

“Ο Φάρος είναι από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Αν δεν ήταν δεν θα μετρούσε εννέα συνεχόμενες νίκες. Δεν τον φοβηθήκαμε όμως. Μπάσκετ δεν παίζουν τα μπάτζετ, παίζουν οι παίκτες και αυτοί που το θέλουν περισσότερο. Στο φινάλε της αναμέτρησης, φάνηκε ποιος το ήθελε!” 

- Γίνονται συγκρίσεις του πέρυσι με το φέτος; Της χρονιάς που μπήκατε εύκολα στα playoffs με την τωρινή που δίνεται την μάχη σας;

“Όταν ξεκινήσαμε στις 19 Αυγούστου, πίστευα πως θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό. Σαφέστατα και η ομάδα έχει πολλές διαφορές εν συγκρίσει με την περασμένη σεζόν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ήταν και αρνητικές. Παίζουμε καλά, κερδίζουμε - όποτε κερδίζουμε - και τα παιδιά είναι συγκρατημένα και συνειδητοποιημένα. Αν δεν ήταν, δεν θα φτάναμε εδώ που είμαστε τώρα”. 

-Κορυφαίος ριμπάουντερ της κατηγορίας. Αν τελικά παραμείνεις ως το τέλος και ο Εθνικός δεν μπει στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος, θα το άλλαζες; 

“Δεν με ενδιαφέρουν οι ατομικές διακρίσεις. Τα νούμερα και τα στατιστικά είναι γι’ αυτούς που βάζουν το “εγώ” τους πάνω από την ομάδα. Εγώ είμαι σε μια ηλικία που θέλω να κερδίζω. Θέλω να κερδίζουμε. Αν βγω πρώτος ριμπάουντερ, ή πρώτος σκόρερ, θα με αφήσει αδιάφορο αν ο Εθνικός δεν φτάσει για παράδειγμα στα playoffs ή δεν εκπληρώσει τους στόχους του. Επίσης, για μένα θα είναι κέρδος να βοηθήσω και τα νέα παιδιά να εξελιχθούν. Έχουμε αρκετά, όπως είναι ο Δρόσος, ο Αντωνάκης και ο Ντουζίδης και θέλω να συνεισφέρω, έτσι ώστε να αποτελέσουν την νέα γενιά του Εθνικού, της Α2 και γιατί όχι και της Α1” .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ