26.1 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Ματσιούλις στο basketa.gr: «Ο Πρίντεζης τα βάζει και στο μαύρο σκοτάδι»

Η Λιθουανία βρίσκεται στο δρόμο της Ελλάδας για μια θέση στους προημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ 2017. Και μαζί και ο Γιόνας Ματσιούλις. Ένας παίκτης που αγωνίστηκε στη χώρα μας και ο οποίος ακόμη αναφέρεται σε αυτή με τα καλύτερα λόγια όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Και μαζί για το ελληνικό μπάσκετ και τους Έλληνες παίκτες. Τα όσα είπε σήμερα στην basketa.gr μετά το τέλος της προπόνησης της “Lietuva” το αποδεικνύουν και με το παραπάνω.

«Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Δεν έχει σημασία πως πήγε ο πρώτος γύρος και τι συνέβη εκεί. Όλα εξαρτώνται από ένα παιχνίδι πια. Δεν έχει σημασία σε ποια θέση βρέθηκε η ελληνική ομάδα. Έχει αρκετούς έμπειρους παίκτες που ξέρουν να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Θα είναι ένα δύσκολο πιστεύω πως όλα θα «λυθούν» τα τελευταία λεπτά. Η δική σας ομάδας είναι πολύ καλή με έμπειρους παίκτες».

Δεν γυρίζει να κοιτάξει πίσω, δεν αναρωτιέται για το «παλιά», την ιστορία, την προϊστορία και όλα τα σχετικά: «Δεν έχει σημασία τι είχε γίνει κάποτε. Είναι ένα νέο παιχνίδι, μια νέα μέρα και η ομάδα σας έχει αρκετούς έμπειρους παίκτες που μπορούν να παίξουν το παιχνίδι. Μπορεί μια κακή μέρα, ή μια κακοτυχία να αλλάξουν τα πάντα, γι’ αυτό όμως θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και έτοιμοι».

Οι φίλοι του οι Έλληνες

Στο ξενοδοχείο “Polat” την πρώτη μέρα που έφτασαν οι αποστολές ο Ματσιούλις βρήκε αρκετούς γνωστούς. Συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές (είχε συνεργαστεί με τον εκ των συνεργατών του Μίσσα, Διαμαντή Παναγιωτόπουλο στον Παναθηναϊκό)... «Ναι, πολλά γνώριμα πρόσωπα! Χάρηκα πολύ που τους είδα όλους ξανά. Έχω πολύ καλές σχέσεις με πολλούς».

Με ποιον έχει την καλύτερη; «Με τον Γιάννη Μπουρούση. Είναι ένα πραγματικά καλό παιδί και μιλάμε ακόμη, παρά το ότι έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης».

Πάντως στοίχημα μεταξύ τους δεν μπήκε να ξέρετε για το αυριανό παιχνίδι: «Όχι, όχι... Δεν κάνουμε τέτοια. Δεν μιλάμε καν γι’ αυτό. Είμαστε αρκετά έμπειροι όλοι για να ξέρουμε πως ότι κι αν πούμε, αυτό που μετράει είναι τι θα κάνουμε στο γήπεδο. Πρέπει να αποδείξουμε τι αξίζουμε και αν αξίζουμε στο παρκέ αύριο».

Του είναι δύσκολο πάντως να καταλήξει σε έναν παίκτη που μπορεί να αναδειχθεί σε «κλειδί» της αναμέτρησης: «Δεν είναι θέμα ενός παίκτη, δεν είναι καν θέμα περιφερειακών – ψηλών. Είναι κάτι διαφορετικό πια. Θα εξαρτηθεί από την τακτική της κάθε ομάδας, από το ποιος θα είναι απλά καλύτερος, από το τι θα προσφέρει ο κάθε παίκτης στο παρκέ σε κάθε επίπεδο. Ξέρω όλους τους παίκτες της ελληνικής ομάδας. Για παράδειγμα, ο Παππάς είναι απρόβλεπτος. Μπορεί να σκοράρει και να βοηθήσει την ομάδα του. Ο Σλούκας είναι πολύ καλός και συνεπής παίκτης, πάντα έτοιμος. Ο Καλάθης το ίδιο και είναι κι αυτός πολύ έμπειρος. Ο Πρίντεζης είναι επικίνδυνος και μπορεί να ευστοχήσει σε αυτά τα χουκ ακόμη και στο... σκοτάδι! (γελάει) Η Ελλάδα έχει καλή ομάδα και τώρα όλα θα εξαρτηθούν από τι θα κάνουμε αύριο στο γήπεδο με την τύχη να παίζει κι αυτή φυσικά το δικό της ρόλο, όπως πάντα σε αυτούς τους αγώνες».

Η προσδοκία για το μετάλλιο

Η Λιθουανία πάντως για πολλούς δεν θεωρείται φαβορί. Οι ίδιοι αποποιούνται τον τίτλο και το ρόλο του φαβορί. Το ίδιο όμως έλεγαν και το 2015, με τους Λιθουανούς να πανηγυρίζουν το ασημένιο μετάλλιο και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι φίλοι της Λιέτουβα όμως πιστεύουν στο μετάλλιο. Η αντίφαση είναι εκεί:  «Κάθε χρόνο γίνεται το ίδιο», θα πει ο Ματσιούλις για να προσθέσει: «Υπάρχει μια νέα γενιά,υπάρχει μια αλλαγή. Δεν έχει σημασία. Όλοι θέλουμε να παλέψουμε, να νικήσουμε. Πρέπει να παλέψουμε. Το ίδιο λένε για εμάς πάντα άλλωστε, πως πάμε για μετάλλιο. Το ίδιο έλεγαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως να νομίζουν πως μόλις εμφανιστούμε στο γήπεδο θα μας δώσουν το μετάλλιο αμέσως. Δεν γίνεται έτσι. Φέτος πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι και ίσως για εμάς είναι καλύτερα που τώρα πια δεν μιλάει κανείς για μετάλλιο. Απλά μάπνουμε μέσα και θέλουμε να αποδείξουμε πως κάνουν λάθος. Όταν αρχίζουν και λένε για μετάλλια συνήθως «αποκδεικνύουμε το αντίθετο.»

Ο ίδιος δεν τα έχει πάει και πολύ καλά. Σε αντίθεση με το 2015 όταν είχε αναδειχθεί στον απόλυτο ηγέτη της ομάδας του, πραγματοποιώντας μάλιστα μια αξέχαστη εμφάνιση απέναντι στην Γεωργία. Το όνομά του δεν ακούγεται ιδιαίτερα στο σκάουτινγκ. Η έκφρασή του αλλάζει λίγο, αλλά ξέρει να διαχειριστεί κι αυτό με την γνωστή του ειλικρίνεια: «Είναι φυσικό... Δεν παίζω καλά στη διοργάνωση. Δεν είναι και τόσο καλή για μένα, αλλά βγήκαν άλλοι παίκτες μπροστά, έχουν βασικούς ρόλους και προχωράμε. Είναι ένα μικρό τουρνουά εννέα αγώνων και αν δεν είσαι σε καλή κατάσταση, όλοι σε ξεχνάνε. Ελπίζω να παίξω καλύτερα, να είμαι καλύτερα... Κι αν όχι, υπάρχουν άλλοι που μπορούν να βγουν μπροστά.»

Οι φήμες και η αλήθεια

Η σχέση του με την Ελλάδα δεν σταματά σε έναν αγώνα. Οι φήμες για επιστροφή του στη χώρα μας άλλωστε το καλοκαίρι είχαν φουντώσει. Ο ίδιος ποτέ δεν είναι αρνητικός στο θέμα: «Δεν ήταν αλήθεια πως θα ερχόμουν ή πως υπήρχε συμφωνία. Με το που κυκλοφόρησαν οι φήμες ο Αλμπέρτο Ερέρος, μάνατζερ της Ρεάλ Μαδρίτης, επικοινώνησε με τον εκπρόσωπό μου και τον ενημέρωσε πως δεν είχαν σκοπό να με αφήσουν να φύγω. Ξέρουν όλοι αν αγαπάω την Ελλάδα, όπως ξέρω κι εγώ πως με αγαπούν οι φίλοι του Παναθηναϊκού, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Έχω συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα μείνω εκεί».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ