18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ματς και… χρόνο κέρδισε ο Παναθηναϊκός, αμυντικό «θηρίο» ο Ολυμπιακός (pics)

 

Η απόλυτα επιτυχημένη ευρωπαϊκή εβδομάδα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό βάζει στην άκρη και για τους δύο τα χρήσιμα αποτελέσματα αλλά κυρίως δίνει στους προπονητές την ευχέρεια χρήσιμων συμπερασμάτων για τη μακρά συνέχεια. Ο Αστέριος Καλύβας αναλύει τα μικρά μυστικά των επιτυχιών και κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις του χαρακτήρα τους.

====================

Παναθηναϊκός αγοράζοντας χρόνο

Ο ΠΑΟ τα κατάφερε την Πέμπτη το βράδυ να κερδίσει ένα παιχνίδι από αυτά που λέμε ότι ήταν χαμένο. Σε όλη την διάρκεια του αγώνα ήταν πίσω και θα έλεγε κανείς ότι η διαφορά του αγώνα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στην διάρκεια του αγώνα. Παρόλα αυτά τα κατάφερε χάρη στην πίστη του προπονητή και των παικτών και στην βοήθεια που πήρε από την έδρα , κάτι που σαφώς και είχε λείψει.

Πώς ήρθε η νίκη με απλά λόγια

Η ομάδα του ΠΑΟ αντιμετώπισε αυτό το παιχνίδι ως έναν πρόωρο τελικό. Αυτό φάνηκε και από την θέληση των παικτών αλλά και από την διαχείριση του roster από τον πάγκο. Ήταν πολύ όμορφο να βλέπεις την ενέργεια του πάγκου από τον προπονητή και από τους παίκτες.

Στο Μονακό ο ΠΑΟ είχε μια επιθετική παραγωγή πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στην Euroleague ( και με τον αντίπαλο να “σβήνει τον αμυντικό διακόπτη στο τελευταίο πεντάλεπτο”. Στο χτεσινό παιχνίδι είχε ένα αρκετά πάνω από τον μέσο όρο βαθμό αποτελεσματικότητας στην επίθεση. Εδώ έρχεται πρώτα πρώτα να συνεισφέρει αρκετά ο αριθμός ελεύθερων βολών που κέρδισε ο ΠΑΟ στο εντός έδρας παιχνίδι , καθώς από τις 10 στο Πριγκιπάτο , έφτασε τις 27 στο εντός έδρας παιχνίδι. Εδώ μπαίνει στο “παιχνίδι” η ικανότητα του Nedovic να κερδίζει τέτοιου είδους φάσεις. Η εμπειρία του πρόσθεσε στον Παναθηναϊκό το κάτι που έλειπε στα προηγούμενα παιχνίδια. Το 11 στις 11 βολές του μιλάει από μόνο του άλλωστε.

Λίγο πιο αναλυτικά

Πηγαίνοντας λίγο πιο βαθιά , μπορώ να αιτιολογήσω την επιθετική άνεση του Παναθηναϊκού σε αυτό το παιχνίδι ως εξής :

  • Ο coach της Fenerbache αποφάσισε σε όλα τα Pick and Roll να βγαίνει επιθετικά επάνω στην μπάλα. Αυτό το έκανε ακόμη και σε παίκτες όπως ο Sant Roos. Η ομάδα του ΠΑΟ ήταν εξαιρετική στο να διαβάσει αυτές τις φάσεις . Στην αρχή “χτύπησε” με τον κλασικό τρόπο , πηγαίνοντας ανάποδα από την φορά που έστηνε το σκριν στην μπάλα ο ψηλός. Άλλες φορές η μπάλα έφευγε πολύ γρήγορα από τα χέρια του χειριστή και ήταν πολύ καλός στο να επιτεθεί μια άμυνα που προσπαθεί να κάνει περιστροφές.  Σύμφωνα με το SYNERGY SPORTS ο ΠΑΟ είχε 10 στα 13 δίποντα από καταστάσεις Pick and Roll συνολικά , ένα πάρα πολύ καλό νούμερο.

  • Γενικά ο Παναθηναϊκός έδειξε πολύ καλό επιθετικό διάβασμα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στον προπονητή αλλά και τους παίκτες !

Με την άμυνα τι γίνεται ;

Στο παιχνίδι με τον Άρη , υπήρξε ένα μεγάλο αγωνιστικό κενό , το οποίο προήλθε κυρίως από την αμυντική ολιγωρία της ομάδας του ΠΑΟ. Είδαμε ότι αυτό μέχρι τώρα είναι ένα φαινόμενο το οποίο τείνει να γίνει ο κανόνας. Μια ομάδα που στα χαρτιά δεν έχει το ταλέντο άλλων ομάδων στην Euroleague , σαφώς και όπως αναγνώρισε και ο προπονητής του ΠΑΟ πολύ σοφά , οφείλει να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα. Κατά την άποψη μου , ο ΠΑΟ είναι μια νέα ομάδα οπότε όλα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν σαφώς. Από εκεί και πέρα όμως , ο προπονητής προσπαθεί να βρει μια χημεία στις πεντάδες μεταξύ ψηλών και κοντών , που να μπορεί με αποτελεσματικότητα να δίνει μια ισορροπία στην άμυνα και την επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια από τις χειρότερες αμυντικές πεντάδες σε αυτό το ματς πάλι σύμφωνα με το SYNERGY , ήταν αυτή που είχε μέσα τους Nedovic και Macon. Όσο η σεζόν πηγαίνει πιο βαθιά , είναι σίγουρο ότι ο προπονητής με το επιτελείο θα “σκαλίσουν” αυτές τις λεπτομέρειες και θα βρουν την απαραίτητη ισορροπία.

Συμπέρασμα

Άν δει το παιχνίδι καθαρά αγωνιστικά κάποιος , ο ΠΑΟ στην πραγματικότητα έχασε το παιχνίδι. Κατάφερε όμως με την καρδιά να πάρει το αποτέλεσμα και να αγοράσει χρόνο έναντι της συνέχειας.

Η Ιδανική εκκίνηση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπακός κατάφερε και έκανε το απόλυτο στην εκκίνηση. Έδειξε στα πρώτα 2 παιχνίδια της σεζόν ότι μπορεί ενδεχομένως να κάνει κάτι καλύτερο από πέρσι. Εάν κάποιοι μέχρι το παιχνίδι με την ΑΕΚ κρατούσαν μια πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην εικόνα της ομάδας , ήρθε ο αγώνας με την Real Madrid να δώσει το στίγμα της φετινής σεζόν. Για μένα το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο που δείχνει η ομάδα του Ολυμπιακού φέτος είναι ότι υπάρχει η φιλοσοφία και η λογική να προσπαθήσει να έχει υψηλό δείκτη ενέργειας σε όλο το παιχνίδι , χρησιμοποιώντας όλους τους παίκτες. Βλέπωντας όλη την δωδεκάδα καταλαβαίνει κανένας ότι βάση της μέχρι τώρα εικόνας μπορεί το επόμενο 25λεπτο να δοθεί σε κάποιον άλλο παίκτη ανάλογα με τις τακτικές απαιτήσεις του εκάστοτε αγώνα η την μέρα που θα βρεθεί κάποιος από τους παίκτες.

Αμυνα

Το παιχνίδι με την Real είχε απίστευτα γρήγορο ρυθμό και ένταση κάτι που δεν αποτυπώνεται στις 68 μόνο κατοχές του αγώνα. Οι 2 ομάδες ήταν εκπληκτικές στο να μεταφέρουν την μπάλα πολύ γρήγορα από την άμυνα στην επίθεση και εκεί να διαβάσουν. Η ομάδα του Ολυμπιακού κατάφερε να κρατήσει την Real σε απίστευτα χαμηλά παραγωγή κάτι το οποίο από ότι φαίνεται θα είναι το σήμα κατατεθέν του φετινού Ολυμπιακού. Αυτό δεν το κατάφερε απλά μόνο με την πολύ καλή τακτική ( ώθησε τον αντίπαλο σε πολλά λάθη στέλνοντας τους χειριστές στο αδύναμο χέρι) αλλά κυρίως με την πολύ υψηλή διάθεση που έδειξαν όλοι οι παίκτες σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο rotation του προπονητή για να διατηρήσει αυτήν την φρεσκάδα. Να τονίσω ότι στα πρώτα 2 παιχνίδια ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη άμυνα στην Euroleague παίζοντας με 2 φύση επιθετικές ομάδες και προηγείται στο να προκαλεί λάθη στους αντιπάλους !

Επίθεση

Όπως είχα γράψει και σε ένα άλλο κείμενο , το παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι συγκεκριμένο και στοχευμένο . Σήμερα μετά από 2 ματς είναι η ομάδα που τρέχει και δημιουργεί επιθέσεις με σκριν στην μπάλα σύμφωνα με το SYNERGY και είναι η δεύτερη σε κατοχές σε σουτ θέσης. Βέβαια στα πρώτα παιχνίδια είναι χαμηλά η αποτελεσματικότητα , ειδικά αυτή των ποσοστών στα σουτ. Είναι νωρίς να πει κανείς βέβαια κάτι , απλά καταγράφεται. Γενικά ο τρόπος και η ταχύτητα που εκτελούν τις κινήσεις είναι ένα σκαλί επάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης η ομαδικότητα που επιδεικνύουν , χαρακτηριστικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Ο Σλούκας και ο Walkup κάνουν ακριβώς αυτό που είχε οραματιστεί η ομάδα , εκτελούν και πασάρουν όταν πρέπει , παίρνοντας πάντα σωστές αποφάσεις. Ο άλλος χειριστής ο Dorsey ήταν επίσης πολύ επιθετικός ( πήρε δύσκολα σουτ ) αλλά και αποτελεσματικός συνάμα σε αυτά τα πρώτα 2 παιχνίδια.

Η συνέχεια

Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει ένα κομμάτι ακόμη της φετινής αλήθειας για την φετινή έκδοση του Ολυμπιακού. Το πρώτο από τα 2 ματς θα είναι απέναντι στην καλύτερη επίθεση μέχρι σήμερα της Euroleague ( και της Ισπανίας ) , οπότε είναι μια ευκαιρία να δούμε πόσο κοντά στην αλήθεια είναι η αμυντική πρωτιά.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ