23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μανού, οι Σπερς σε ευχαριστούν (vids+pics)

Σε συγκινητική τελετή, που έλαβε χώρα στο «AT&T Center», οι Σαν Αντόνιο Σπερς απέσυραν τη φανέλα του Μανού Τζινόμπιλι.

Το νούμερο 20 δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον κανένας άλλος παίκτης των «σπιρουνιών», καθώς αποσύρθηκε για χάρη του Αργεντινού. Ο παλαίμαχος γκαρντ, που βρέθηκε οικογενειακώς στο Σαν Αντόνιο, κρέμασε τη φανέλα του πέρυσι και στην εντός έδρας αναμέτρηση με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς τιμήθηκε από τη μοναδική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε στο ΝΒΑ (2002-2018).

Ο 41χρονος πλέον Μανού Τζινόμπιλι κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τους Σπερς, το 2003, το 2005, το 2007 και το 2014, έγινε δύο φορές all star (2005, 2011) και αναδείχθηκε καλύτερος έκτος παίκτης το 2008. Πλέον, η φανέλα του βρίσκεται στην οροφή του «AT&T Center», μαζί με εκείνες των Τζόνι Μουρ (00), Έιβερι Τζόνσον (6), Μπρους Μπόουεν (12), Τζέιμς Σίλας (13), Τιμ Ντάνκαν (21), Σον Έλιοτ (32), Τζορτζ Γκέρβιν (44) και Ντέιβιντ Ρόμπινσον (50).

 

«Την ημέρα που επιλέχθηκα στο ντραφτ έπρεπε να κάνω έρευνα για να δω πού είναι το Σαν Αντόνιο, δεν είχα ιδέα. Την τρίτη μου χρονιά άρχισα να σκέφτομαι ότι ανήκω εδώ. Όταν ήρθα εδώ δεν ήξερα ότι έκανα κάτι διαφορετικό. Όπως τότε, που ο Ποπ μου φώναξε γιατί έδωσα πάσα πίσω από την πλάτη, δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Για εμένα ήταν το πιο λογικό play. Αλλά άρχισα αργά να σκέφτομαι πιο πολύ, μαθαίνοντας τόσα πολλά. Έγινα πολύ καλύτερος παίκτης με έναν προπονητή σαν και αυτόν, που με έκανε να καταλάβω πώς μια ομάδα δουλεύει, αλλά και εκτός παρκέ. Έγινε σαν πατέρας μου. Είμαι τόσο τυχερός που είχα τόσο καλούς συμπαίκτες. Το απόλαυσα που ήμουν μέρος της ομάδας. Κερδίζαμε μαζί, χάναμε μαζί... Περνούσαμε χρόνο μαζί. Αυτός ήταν ο ρόλος μου στην ομάδα. Να φέρνω τη… σπίθα. Δεν υπήρχε ούτε μία σεζόν που να μην πίστευα, όταν ξεκινούσε, ότι δεν θα νικήσουμε. Ο μόνος στόχος μου ήταν να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Θέλαμε να κερδίζουμε μαζί. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια, για να μην τους απογοητεύσεις όλους. Κάθε φορά που αμφισβητούσα τον εαυτό μου, οι φίλαθλοι φώναζαν το όνομά μου. Με βοήθησαν. Στο τέλος ήταν σαν ανταμοιβή. Ένιωσα περισσότερη αγάπη και εκτίμηση. Ήταν τέλεια. Ήταν μεγάλη βοήθεια. Για πολλά χρόνια δεν απολάμβανα τη διαδρομή, απολάμβανα μόνο να κερδίζαμε στο τέλος. Το παιχνίδι μού έδωσε τόσα πολλά... Ευχαριστώ, Σαν Αντόνιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μανού Τζινόμπιλι, απευθυνόμενος στον κόσμο, τον πρώην προπονητή του και τους συμπαίκτες του.

Συμπαίκτες του στην Εθνική Αργεντινής βρέθηκαν στο Σαν Αντόνιο, για να τιμήσουν κι εκείνοι το Μανού Τζινόμπιλι...

 

«Κoιτούσα τον Τιμ (Ντάνκαν), τον Τόνι (Πάρκερ) και μετά κουνούσαν τους ώμους τους και προχωρούσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο "χτίστηκε" η ομάδα έγινε γιατί χρειαζόμασταν ο ένας τον άλλον. Χωρίς το Μανού δεν θα παίρναμε πρωταθλήματα. Δεν θα γινόταν χωρίς το Μανού. Στην αρχή ήταν σαν μια Mustang. Έτσι έζησε μέσα στο παρκέ. Ήταν ατρόμητος, άγριος και έκανε πράγματα για να πάρει τα ματς», επεσήμανε ο Γκρεγκ Πόποβιτς, για να προσθέσει αναφορικά με το γεγονός πως επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει από ένα σημείο και μετά ως αναπληρωματικό: « Μοιάζει μικρό, αλλά είναι τόσο βαθύ, τόσο δυνατό και επικίνδυνο. Δεν του άρεσε, δεν άρεσε αυτό που έκανα, δεν ήθελε να το κάνει, μέχρι που το σκέφτηκε. Και ήταν τυχερή η ομάδα κι εγώ, ήταν έξυπνος και κατάλαβε τι σήμαινε για εμάς. Έτσι το έκανε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει στο Hall of Fame, ερχόμενος από τον πάγκο. Σε αγαπώ, Μανού».

  

«Ήταν μια ιδιοφυΐα, είδαμε πράγματα από αυτόν που δεν είχαμε δει από κανέναν άλλον στο παρελθόν. Έκανε πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορούσε να κάνει. Ήταν απίστευτο», ανέφερε ο Τιμ Ντάνκαν, που θυμήθηκε και την ημέρα που τον επέλεξαν στο ντραφτ, στο νούμερο 57, το 1999: «Έκατσα σπίτι, παρακολούθησα το ντραφτ και διαλέξαμε έναν τύπο που δεν είχα ακούσει ποτέ. Εμάνουελ Τζινόμπιλι. Είπα ναι, ό,τι πείτε, θα είναι σπουδαίος».

 

Στο κλειστό και ο καλός του φίλος και πρώην συμπαίκτης του στα «σπιρούνια», Τόνι Πάρκερ, ο οποίος δήλωσε: «Ήταν ο ορισμός του μπάσκετ των Σπερς, επειδή πάντα έβαζε το "εγώ" του τελευταίο. Δεν υπήρξε άλλος σαν εσένα στην ιστορία του παιχνιδιού».

 

Με μπλουζάκια που έγραφαν, στα ισπανικά, «Ευχαριστούμε, Μανού» έκαναν την προθέρμανσή τους οι γηπεδούχοι...

Φίλαθλοι ακόμα και από την Αργεντινή ταξίδεψαν μέχρι τις ΗΠΑ και το «AT&T Center»...

Μέχρι και χαρτομάντιλα, ειδικά για την περίσταση, προμήθευσαν στον κόσμο οι Σπερς. Έγραφαν πάνω: «Κάποιες φορές χρειάζεσαι χαρτομάντιλα για να πεις ευχαριστώ»...

  

Δεν έλειψαν, φυσικά, οι αναμνηστικές κάρτες «Ευχαριστούμε, Μανού», ενώ το κλειστό είχε «ντυθεί» με φωτογραφίες του τόσο με τη φανέλα των Σπερς όσο και με της Εθνικής Αργεντινής...

Δείτε, στο βίντεο που ακολουθεί, ολόκληρη την τελετή...

https://www.youtube.com/watch?v=bSPsXu6PMPc

Το βίντεο-αφιέρωμα στην καριέρα του Μανού Τζινόμπιλι...

https://www.youtube.com/watch?v=UySuufDRF20

H τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα μετά την αναμέτρηση των «σπιρουνιών» κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, στην οποία νίκησαν οι γηπεδούχοι.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ