Ο Εντουάρντο Μίνγκας από την Ανγκόλα είναι ένας παίκτης που δεν έχει κερδίσει κάποιον τίτλο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, ενσαρκώνει όμως απόλυτα την πεμπτουσία του αθλητισμού: τη συμμετοχή. Στα γήπεδα της Κίνας θα πάρει μέρος για πέμπτη φορά στη καριέρα του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όντας ο μοναδικός αθλητής στη διοργάνωση, που έχει πατήσει τα 40 χρόνια και είναι γεννημένος τη δεκαετία του 1970! Για την ακρίβεια είχει γεννηθεί στις 29 Ιανουαρίου του 1979, βαδίζει δηλαδή αισίως για τα 41.
Είναι ασφαλώς ο Μαθουσάλας της διοργάνωσης, όχι όμως και ο μοναδικός που θα συμπληρώσει πέντε συμμετοχές σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ίδιο κατόρθωμα θα σημειώσει και ο Λουίς Σκόλα, με τη διαφορά ότι αυτός έχει καταφέρει να πάρει κι ένα μετάλλιο (το 2002) και ταυτόχρονα να είναι από τους πρωταγωνιστές. Ο αειθαλής Αργεντινός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της φετινής διοργάνωσης, έχοντας συμπληρώσει τα 39 του χρόνια, καθώς γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1980. Λίγο μεγαλύτερος είναι ο Βραζιλιάνος Άλεξ Γκαρσία, που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1980, ενώ 39 ετών είναι και ο Ραντουάνε Σλιμάνε από την Τυνησία, γεννημένος στις 16 Αυγούστου του 1980.
Στη λίστα με τους γηραιότερους παίκτες της διοργάνωσης μπαίνουν και οι Μοχάμεντ Ντεμπά Κονέ από την Ακτή Ελεφαντοστού και Ρέτζι Μουρ από την Ανγκόλα, οι οποίοι είναι ηδη 38 ετών, ενώ οι Χοσέ Βάργκας (Βενεζουέλα), Ολίμπιο Τσιπριάνο (Ανγκόλα), Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα και Άντερσον Βαρεζάο (από 37 έκαστος) είναι κι αυτοί αθλητικά... παππούδες.
Στον αντίποδα, στα γήπεδα της Κίνας θα κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών δύο αθλητές γεννημένοι τον 21ο αιώνα. Οι δύο πρώτοι millenials, δηλαδή. Ο πιο μικρός εξ αυτών, ο οποίος δικαιούται τον τίτλο του Βενιαμίν της διοργάνωσης, είναι ο Πολωνός γίγαντας (με ύψος 2,15) Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 19 χρόνια του. Έχει γεννηθεί στις 19 Νοεμβρίου του 2000. Λίγο μεγαλύτερός του είναι ο γκαρντ του πανεπιστημίου της Φλόριντα, Άντριου Νέμπχαρντ από τον Καναδά, που γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2000.
Γίγαντες και "νάνοι"
Αντίστοιχο ενδιαφέρον με τις ηλικίες έχουν και τα ύψη στο μπάσκετ. Βεβαίως, όσοι ασχολούνται επαγγελματικό με το άθλημα είναι ψηλοί, κάποιοι ωστόσο είναι πιο ψηλοί από τους άλλους και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μόνο και μόνο λόγω παρουσιαστικού. Ο ψηλότερος παίκτης που θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Κίνας δεν είναι άλλος από τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, τον Σέρβο γίγαντα, που αντικρίζει από τον κόσμο από τα 2,22 μέτρα.
Πολύ ψηλός είναι και ο Χαμέντ Χανταντί από το Ιράν με μπόι 2,18μ., ενώ στη λίστα με τους ψηλότερους παίκτες της διοργάνωσης περιλαμβάνεται και ένα δικό μας παιδί. Ο Γιώργος Παπαγιάννης, που έχει ύψος 2,17μ., όσο και οι Ζου Κι (Κίνα), Σαλάχ Μεϊρί (Τυνησία) και Οντρέι Μπάλβιν (Τσεχία).
Στον αντίποδα, ο Μαρκ Μπαρόκα από τις Φιλιππίνες αποδεικνύει ότι και οι κοντοί μπορούν να παίξουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Βέβαια, με ύψος 1,76μ. δεν τον λες κοντό στην καθημερινή ζωή, αλλά για το μπάσκετ είναι σχεδόν... νάνος. Είναι ο κοντύτερος παίκτης της διοργάνωσης, στην οποία θα αγωνιστούν άλλοι πέντε παίκτες με ύψος κάτω από τα 1,80μ.
O Γιαπωνέζος Ριουσέι Σινογιάμα, ο Βραζιλιάνος Γιάγκο Ματέους και ο Γάλλος Άντριου Αλμπισί έχουν ύψος 1,78μ. και ο Αργεντινός Φακούντο Καμπάτσο μαζί με τον Γκέρσον Ντομίνγκος από την Ανγκόλα 1,79μ.
Δεύτερη ψηλότερη ομάδα η Ελλάδα!
Μπορεί να ακούγεται λίγο ασυνήθιστο, αλλά με τα ψηλά της γκαρντ και παίκτες με πρώτο μπόι όπως ο Παπαγιάννης και οι Γιάννηδες, Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης, η Εθνική μας ομάδα είναι η δεύτερη πιο ψηλή ομάδα αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με 2,03μ. έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο από τις 32 ομάδες μαζί με τη Σενεγάλη, που είναι εξίσου ψηλή ομάδα. Πιο ψηλή ομάδα της διοργάνωσης είναι η Σερβία, η οποία με τους Μαριάνοβιτς, Ραντούλιτσα, Μιλουτίνοφ και τα ψηλά της γκαρντ φτάνει τα 2,06μ. σε μέσο όρο. Ψηλές ομάδες έχουν επίσης η Γαλλία (2,02μ.) και οι ΗΠΑ και Νιγηρία (2,01μ.).
Την πιο κοντή ομάδα της διοργάνωσης έχουν οι Φιλιππίνες, που φτάνουν σε μέσο όρο τα 1,93μ., ενώ η Δομινικανή Δημοκρατία έχει 1,94μ. και η Κορέα 1,95μ.
Η πιο γερασμένη ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η Τυνησία, η οποία έχει μέσο όρο ηλικίας τα 32 χρόνια, ενώ την ακολουθεί η Ανγκόλα, που έχει μέσο όρο τα 31 χρόνια και τρεις παίκτες στο ρόστερ της με ηλικία άνω των 37 ετών (Μίνγκας, Μουρ και Τσιπριάνο).
Νεανικές ομάδες είναι αρκετές, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Τουρκία έχουν όλες μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια. Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται κάπου στη μέση με μέση ηλικία τα 28 χρόνια.