23.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Μία και… το σήκωσε!

Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε περισσότερο απ' όσο στον πρώτο τελικό, όμως το αποτέλεσμα και στην Πάτρα ήταν το ίδιο. Νίκησε με 92-80 τον μαχητικό Προμηθέα και θα προσπαθήσει στο κατάμεστο ΟΑΚΑ την Παρασκευή να σηκώσει και τη φετινή κούπα του πρωταθλητή. Τρομερός Καλάθης με double double για μία ακόμα φορά, εξαιρετικός Τόμας, ενώ από τον Προμηθέα, που πάλεψε όσο μπορούσε, οι Μπράουν και Έλις ήταν οι καλύτεροι.

Το παιχνίδι άρχισε με τις δύο ομάδες να παίζουν αρκετά ελεύθερο μπάσκετ, προσπαθώντας να τρέξουν και κάνοντας επιθέσεις χωρίς να κυκλοφορήσουν πολύ την μπάλα. Ο Καλάθης ξεκίνησε ζεστός σουτάροντας καλά από την περιφέρεια, όμως ο Προμηθέας έλεγξε τα ριμπάουντ και βρήκε πολλές λύσεις μέσα στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, την οποία το δίδυμο Παπαγιάννη-Τόμας δεν μπορούσε να προσατέψει σωστά. Έτσι, η ομάδα της Πάτρας με τον Χολ να διαχειρίζεται πολύ σωστά το παιχνίδι της και τον Έλις να δίνει λύσεις κάτω από το καλάθι, προηγήθηκε με 17-12 στο 6'.

Ο Πιτίνο άλλαξε τη front court του, περνώντας τους Βουγιούκα και Γκιστ, έβαλε και τον Λοτζέσκι και ο Παναθηναϊκός λειτούργησε καλύτερα. Μέσα σε δύο λεπτά έτρεξε ένα 8-0 και πέρασε μπροστά με 20-17 στο 8', ωστόσο ο Προμηθέας δεν τα έχασε και κατάφερε να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με ισοπαλία (22-22).

Ο Σαλούστρος πέτυχε τον πρώτο πόντο της δεύτερης περιόδου (23-22), ωστόσο για τα επόμενα περίπου πέντε λεπτά ο Προμηθέας δεν πέτυχε ούτε πόντο. Εγκλωβίστηκε στην πολύ καλή άμυνα του Παναθηναϊκού, που πίεσε πολύ στην περιφέρεια και έλεγξε τα ριμπάουντ, οι παίκτες του εκνευρίστηκαν και από κάποιες αποφάσεις των διαιτητών, έτσι οι πράσινοι βρήκαν την ευκαιρία να κυριαρχήσουν. Με τους Καλάθη και Λοτζέσκι να δίνουν το σύνθημα από την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα επί μέρους 17-0 και στο 25' προηγήθηκαν με 39-23 δίνοντας την εντύπωση ότι θα "καθάριζαν" από νωρίς.

Όμως ο Προμηθέας αντέδρασε ξανά. Εκμεταλλεύτηκε ιδανικά κάποιες κακές απόπειρες του αντιπάλου του να βάλει την μπάλα μέσα στη ρακέτα, βρήκε τρίποντα από τους Μέιερ και Χολ και μέσα σε 1,5 λεπτό έτρεξε το δικό του 11-0 και μείωσε 39-33. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβλήθηκε. Έβαλε την μπάλα μέσα στο καλάθι και κυρίως στον Τόμας, έβγαλε κάποιες καλές άμυνες και κατάφερε να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενος με διψήφια διαφορά (49-39).

Στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να χτυπά μέσα στη ρακέτα με τον Τόμας, που εκμεταλλευόταν τη διαφορά δύναμης από τα αντίπαλα "τεσσάρια", ενώ ο Προμηθέας χτυπούσε τα αργά πόδια του Παπαγιάννη και με τους ψηλούς, αλλά και με τον Λίποβι. Ο Γκιστ βελτίωσε κάπως την άμυνα των "πρασίνων", αλλά δύο εύκολα χαμένα καλάθια στην επίθεση, επέτρεψαν στον Προμηθέα να μειώσει 57-50 στο 25'. Η ομάδα της Πάτρας προσπάθησε να πλησιάσει κι άλλο εκμεταλλευόμενη την αστοχία των πρασίνων από την περιφέρεια και τις λύσεις που έδωσε ο Τσαϊρέλης, ωστόσο ο Παναθηναϊκός διατήρησε την ψυχραιμία του. Έβαλε ξανά την μπάλα στον Τόμας και με ένα τρίποντο το Λάνγκφορντ στην εκπνοή προηγήθηκε με 69-57 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός διατηρούσε τη διαφορά σε διψήφια τιμή και στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, ωστόσο ο Προμηθέας αύξησε την πίεση στην άμυνα από κάποια στιγμή και μετά και με τους Γκίκα και Μπράουν να δίνουν λύσεις στην επίθεση μείωσε 76-70 στο 34'. Το τάιμ άουτ του Πιτίνο ηρέμησε τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που με τρίποντο του Καλάθη ανέβασαν και πάλι τη διαφορά στους 10 (80-70) στο 35'.

Ο Προμηθέας έκανε μία ακόμα προσπάθεια με τον Μπράουν να έχει πάρει φόρα, αλλά εκεί που είχε φτάσει το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να χάσει. Ο Καλάθης ήταν ο ηγέτης του, οι Παπαπέτρου και Βουγιούκας έδωσαν λύσεις εκεί που χρειαζόταν και με τρίποντο του Κιλπάτρικ 1'48'' πριν από τη λήξη έκαναν το 89-76 και "κλείδωσαν" οριστικά τη νίκη, που τους δίνει πλέον σαφές προβάδισμα για τον τίτλο.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ: Ο Νικ Καλάθης ήταν για μία ακόμα φορά ο ενορχηστρωτής και εκτελεστής όσων εμφάνισε στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός. Με 17 πόντους, 14 ασίστ και 5 ριμπάουντ έδωσε ένα ακόμα μπασκετικό ρεσιτάλ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός σούταρε με 54% εντός παιδιάς και ο Προμηθέας με 45% κι αυτή η διαφορά ήταν καθοριστική, καθώς στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες υπήρξε λίγο ως πολύ ισορροπία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ