29.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Μέγας είσαι Γρεγκ Πόποβιτς (vids)

Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και το Basketa.gr επιχειρεί να αναλύσει τον λόγο για τον οποίο ο Γκρεγκ Πόποβιτς αξίζει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς.

Ο έμπειρος τεχνικός για μία ακόμα φορά έχει καταφέρει να οδηγήσει τους Σαν Αντόνιο Σπερς σε μία σπουδαία πορεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι μέχρι τα πλέι οφ το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς οι ομάδες που συμμετέχουν στη λίγκα, δεν βλέπουν σοβαρά την όλη κατάσταση.

Ο «Ποπ» πάντως εδώ και χρόνια έχει βαλθεί να τους διαψεύσει πανηγυρικά... Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των «σπιρουνιών» και σε αυτήν την regular season.

Αυτή είναι η 17η διαδοχική σεζόν που το Σαν Αντόνιο έχει σπάσει το «φράγμα» των πενήντα νικών. Μάλιστα δεν το έχει καταφέρει όλες κι όλες δύο φορές από το 1996 που ο Αμερικανός –με σέρβικες ρίζες- προπονητής ανέλαβε τις τύχες του οργανισμού. Η πρώτη ήταν στην παρθενική του σεζόν το 1996-97 και η δεύτερη δύο χρόνια αργότερα, όταν όμως είχαν διεξαχθεί λόγω του λοκ άουτ, μόλις πενήντα αγώνες πριν τα πλέι οφ.

Ωστόσο ας δούμε αναλυτικά γιατί ο Γκρεγκ Πόποβιτς αξίζει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή του ΝΒΑ. Ένα βραβείο που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα τρεις φορές (2003, 2012, 2014). Είναι μάλιστα ο μοναδικός με αυτό το επίτευγμα, παρέα με τον θρυλικό Πατ Ράιλι.

Οι... αδιάφοροι

Υπάρχουν οκτώ ομάδες τη φετινή σεζόν που έχουν πραγματικά κακή απόδοση. Οι προπονητές λοιπόν που τις καθοδηγούν βγαίνουν αμέσως εκτός «μάχης». Πρόκειται για τους:

Κένι Άτκινσον (Μπρούκλιν Νετς)

Λουκ Ουόλτον (Λος Άντζελες Λέικερς)

Ερλ Ουάτσον (Φοίνιξ Σανς)

Μπρετ Μπράουν (Φιλαδέλφεια 76ερς)

Ντέιβ Γέργκερ (Σακραμέντο Κινγκς)

Φρανκ Βόγκελ (Ορλάντο Μάτζικ)

Τζεφ Χόρνασεκ (Νιου Γιορκ Νικς)

Τομ Θίμποντο (Μινεσότα Τίμπεργουλφς)

Οι κατώτεροι των προσδοκιών: 

Κάποιοι αναμφίβολα κάνουν καλή δουλειά, αλλά όχι αρκετή. Για παράδειγμα είναι δεδομένο πως η φετινή εικόνα τόσο των πρωταθλητών Κλίβελαντ Καβαλίερς όσο και των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή τους.

Στιβ Κερ (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)

Τάιρον Λου (Κλίβελαντ Καβαλίερς)

Άλβιν Τζέντρι (Νιου Ορλίνς Πέλικανς)

Φρεντ Χόιμπεργκ (Σικάγο Μπουλς)

Μάικλ Μαλόουν (Ντένβερ Νάγκετς)

Τέρι Στοτς (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς)

Ντοκ Ρίβερς (Λος Άντζελες Κλίπερς)

Στιβ Κλίφορντ (Σάρλοτ Χόρνετς)

Σταν Βαν Γκάντι (Ντιτρόιτ Πίστονς)

Νέιτ Μακ Μίλαν (Ιντιάνα Πέισερς)

Μάικ Μπάντενχολζερ (Ατλάντα Χοκς)

Ντουέιν Κέισι (Τορόντο Ράπορς)

Οι... οριακά εκτός μάχης

Οι δύο από τους τρεις της κατηγορίας μοιάζουν να παλεύουν με... σφεντόνες κόντρα σε αεροπλάνα. Τους λείπει όμως το κάτι παραπάνω.

Τζέισον Κιντ (Μιλγουόκι Μπακς)

Ντέιβιντ Φίτζντεϊλ (Μέμφις Γκρίζλις)

Κουίν Σνάιντερ (Γιούτα Τζαζ)

Μία κατηγορία μόνος του

Το ρόστερ της παρέας του Ντιρκ Νοβίτσκι δεν του επιτρέπει να κάνει και πολλά.

Ρικ Καρλάιλ (Ντάλας Μάβερικς)

Ο... επισκιασμένος από τον σούπερ σταρ του

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην Οκλαχόμα. Ωστόσο όποιος σκέφτεται τους Θάντερ αμέσως τους συνδέει με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Μπίλι Ντόνοβαν (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)

Οι βασικοί υποψήφιοι

Ο καθένας από τους τέσσερις διεκδικεί το βραβείο, με πρώτο και καλύτερο τον Μπραντ Στίβενς. Έναν mastermind ο οποίος θεωρείται στις ΗΠΑ ο επόμενος μεγάλος προπονητής. Και όχι άδικα. Από εκεί και πέρα, Μπρουκς, Σποέλστρα και Ντ' Αντόνι έχουν κλέψει τις εντυπώσεις.

Μπραντ Στίβενς (Μπόστον Σέλτικς)

Σκοτ Μπρουκς (Ουάσινγκτον Ουίζαρντς)

Έρικ Σποέλστρα (Μαϊάμι Χιτ)

Μάικ Ντ’ Αντόνι (Χιούστον Ρόκετς)

Ο... νικητής

Γκρεγκ Πόποβιτς (Σαν Αντόνιο Σπερς)

Άλλη μία σεζόν φτάνει στο τέλος της και θα βρει τους Σπερς με εξήντα ή περισσότερες νίκες. Τι κι αν έφυγε ο Τιμ Ντάνκαν και θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα Τζινόμπιλι και Πάρκερ. Ακόμα και λίγο πριν κλείσει τα εβδομήντα του χρόνια, ο τεράστιος Γκρεγκ Πόποβιτς παραμένει ο κορυφαίος προπονητής στο ΝΒΑ και πιθανότατα στον κόσμο. Έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και διδάσκει στους παίκτες του πραγματικό μπάσκετ. Μάλιστα αν πάρει το βραβείο θα γράψει ιστορία καθώς θα είναι ο πρώτος χεντ κόουτς στην ιστορία με τέσσερις κατακτήσεις. Με απλά λόγια, ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί στην ατάκα: «Δώστε το στον Ποπ. Δεν θα το μετανιώσετε ποτέ».

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στις ΗΠΑ αναγνώρισαν το μεγαλείο του δίνοντας του τα ηνία της εθνικής ομάδας της χώρας από το φετινό καλοκαίρι μέχρι εκείνο του 2020.

Δείτε ορισμένα βίντεο με τις κορυφαίες στιγμές του στο ΝΒΑ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ