16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μάριο Τσάλμερς, ένας γεννημένος πρωταθλητής! (pics&vids)

Το άσχημο ξεκίνημα της ΑΕΚ στη σεζόν, ανάγκασε τον Ηλία Παπαθεοδώρου να ζητήσει ενίσχυση. Ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν του χάλασε χατίρι και… έντυσε στα κιτρινόμαυρα τον Μάριο Τσάλμερς. Ο Αμερικάνος γκαρντ, ήρθε για να προκαλέσει αίσθηση, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη που έχει κατακτήσει ό,τι έχει βρεθεί στο διάβα του, μένοντας ανεξίτηλος στις μνήμες του μπασκετικού κοινού.

Έρωτας με την πρώτη ματιά

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο «Σούπερ Μάριο», όπως είναι το ψευδώνυμό του έχει μία ζωή γεμάτη ιστορίες. Είναι 33 Μαίων και στην περίπτωσή του, αυτό είναι κυριολεκτικό καθώς είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου στις 19 Μαίου του 1986 στο Άνκορατζ  της Αλάσκα. Μεγάλωσε στην πόλη του έχοντας για παρέα την μεγαλύτερη αδερφή του και την πορτοκαλί… Θεά.

Τα σχολικά χρόνια, το... σουτ της ζωής του και η φανέλα με το Νο 15

Η ενασχόληση με το μπάσκετ ξεκίνησε από την αυλή του σπιτιού του σε ηλικία μόλις δύο ετών. Η αγάπη του για το άθλημα άρχισε να μεγαλώνει και έτσι αποφάσισε να αφιερωθεί σε αυτό. Πήγε σχολείο στο Bartlett High School, όπου… έβγαλε μάτια και έκανε πολλούς να αναρωτιούνται που μπορεί φτάσει. Εκεί αναδείχτηκε τρεις (3) φορές, παίχτης της χρονιάς στην Πολιτεία, επίτευγμα που έχει καταφέρει επίσης ο… γνωστός και μη εξαιρετέος Τράιαν Λάνγκφορντ.

Ο Τσάλμερς έπαιξε στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας από το 2005 έως το 2008 και πρόλαβε να γράψει το όνομά του με… χρυσά γράμματα στην ιστορία των Jayhawks. Συμμετείχε στην  καλύτερη αμυντική ομάδα του NCAA δύο φορές, στην καλύτερη 12άδα, ρεκόρ κλεψιμάτων (97) σε μία σεζόν για παίκτη του Κάνσας και Πρωταθλητής 2008. Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που έγινε απόλυτα κατανοητό πως… γεννήθηκε για να παίρνει την ευθύνη στα δύσκολα και να τα καταφέρνει. Με 2.1'' στο ρολόι, σκόραρε ένα τρίποντο… φαρμάκι απέναντι στο Μέμφις του Ντέρικ Ρόουζ και έστειλε το ματς στην παράταση, όπου στέφθηκε πρωταθλητής. Το τρίποντο αυτό θα τον συνοδεύει μία ζωή, ενώ έγινε και εξώφυλλο στο Sports Illustrated, ως «Το θαύμα του Μάριο».

https://www.youtube.com/watch?v=pDvbTrE8VBo

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην βραβευτεί, παίρνοντας το Most Outstanding Player of The Year. Το τέλος της χρονιάς βρήκε τους φίλους του Κάνσας… με δάκρυα στα μάτια, καθώς ο πιο αγαπητός τους παίκτης θα αποχωρούσε για το ΝΒΑ. Το 2013 το Κάνσας κρέμασε στον ουρανό του γηπέδου τη φανέλα με το Νο 15. 

Το ΝΒΑ, ο Ομπάμα και το δεύτερο σπίτι του

Το 2008 θα επιλεγεί στο Νο34 του ντραφτ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς και  θα γίνει ανταλλαγή στους Μαϊάμι Χιτ. Ωστόσο, τα πράγματα δεν άρχισαν με τους καλύτερους οιωνούς. Σε ένα 4ήμερο συνέδριο πριν την έναρξη της χρονιάς, θέλοντας να διασκεδάσει με τον αδελφικό του φίλο Ντάρελ Άρθουρ κάλεσαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου γυναίκες και έκαναν χρήση κάνναβης. Έτσι αποβλήθηκαν από το πρόγραμμα και το ΝΒΑ τους επέβαλε πρόστιμο $20.000.

Το γεγονός ξεχάστηκε γρήγορα και στην πρώτη του χρονιά θα παίξει 82 παιχνίδια, έχοντας 10 πόντους , 5 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα μ.ο. Λεμπρόν, Ουέιντ και Μπος θα δουν στον «Σούπερ Μάριο» ένα παιδί που αξίζει να αγωνίζεται, αλλά κι ένα εξιλαστήριο θύμα, προκαλώντας του μονίμως πρόβλημα. Ωστόσο, μαζί θα κατακτήσουν δύο πρωταθλήματα (2012,2013) και θα παίξουν άλλους δύο τελικούς (2011,2014). Στο 2ο πρωτάθλημα θα συμβάλει ένα «μαγικό» βράδυ του απέναντι στους Σακραμέντο Κινγκς, όπου θα σκοράρει 34 πόντους με 10/13 τρίποντα. Στην επίσκεψη της ομάδας στον Λευκό Οίκο, ο τότε Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, υποστήριξε τον Μάριο, προκαλώντας αίσθηση.

https://www.youtube.com/watch?v=6F6-Q_5mFkk

Το Ίδρυμα και η δύσκολη απόφαση

Την χρονιά εκείνη ο Τσάλμερς θα ιδρύσει και τον δικό του ίδρυμα , το «Mario V. Chalmers Foundation». Το εγχείρημα του 33χρονου γκαρντ χρηματοδοτεί έρευνες  για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ενώ βοηθάει και  17χρονα αγόρια του Κάνσας να παίξουν μπάσκετ μέσω του προγράμματος «Team Rio National».

Ο Τσάλμερς αγαπήθηκε πολύ και στο Μαϊάμι και μετά από 8 χρόνια αναγκάστηκε να αποχωριστεί την πόλη που έμοιαζε δεύτερο σπίτι του, αφού υπέγραψε στο Μέμφις. Εκεί θα αγωνιστεί δύο σεζόν και θα έχει 9 πόντους, 3,5 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ μ.ο. Μάλιστα, στην επιστροφή του ως αντίπαλος, οι Χιτ έπαιξαν ένα βίντεο προς τιμήν του κι εκείνος δάκρυσε. Ο τραυματισμός στον αχίλλειο θα τον κρατήσει πίσω και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει μία για πάντα τον «μαγικό κόσμο», αποφασίζοντας να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να υπογράψει στην Μπολόνια. Μετά από 10 σεζόν στο ΝΒΑ ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας 9 πόντους, 3,7 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ μ.ο σε 646 αγώνες.

Η Ευρώπη, το Τσάμπιονς Λιγκ και το... κάρμα

Στην Ιταλία ο Τσάλμερς θα ζήσει μία νέα εμπειρία και θα βοηθήσει παράλληλα την Μπολόνια να κατακτήσει το Basketball Champions League έχοντας 7,7 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ. Η στόφα του πρωταθλητή, δεν… φεύγει από πάνω του και σε αυτό προσδοκούν περισσότερο οι άνθρωποι της ΑΕΚ.

Ο νέος παίκτης της «Βασίλισσας» έρχεται στην Ελλάδα για να συνεχίσει να κατακτά τίτλους και να παραμείνει στην πίεση της διεκδίκησης τίτλων.  Το κάρμα φαίνεται πως παίζει ρόλο στη σχέση της Ένωσης με τον Τσάλμερς, αφού ο ξάδερφός του Λάιονελ το 2005-06 αγωνίστηκε στην Euroleague με την ΑΕΚ, εκεί που θα ήθελε να επιστρέψει με τον Μάριο στο ρόστερ…

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ