21.9 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Μάριος Δεσποτάκης στο Basketa: «Μερικές φορές κάνεις… παραπάνω από τα πάντα»

Ο Αρκαδικός πήρε μία μεγάλη δόση «οξυγόνου» με την νίκη επί του Δούκα και ο Μάριος Δεσποτάκης μίλησε στο Basketa.gr για το τι έκρινε το ντέρμπι παραμονής της Τρίπολης και το τι τον έπεισε να αναλάβει την «επικίνδυνη αποστολή» της διάσωσης των Πελοποννησίων.

Οι συστάσεις για τον ίδιο και το τι έχει καταφέρει μετά από αρκετά χρόνια σε πάγκους διαφόρων ομάδων των εθνικών κατηγοριών, είναι περιττές. Το τελευταίο του επίτευγμα, ήταν η παρουσίαση μίας απόλυτα κυρίαρχης Δάφνης Δαφνίου, η οποία πέρυσι έκανε «παρέλαση» στη Γ' Εθνική και κέρδισε άξια μία σημαντική της στον «χάρτη» του ελληνικού μπάσκετ. Μετά από μερικούς μήνες, κατά τους οποίους ήταν ανενεργός, αποφάσισε να αναλάβει τον Αρκαδικό, μετά την αποχώρηση του Τζίμη Κουστένη. Μία «πρόκληση», όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος και προς το παρόν μοιάζει να την κερδίζει, τουλάχιστον για την προσπάθεια αποφυγής του απευθείας υποβιβασμού από την Α2, με το ντέρμπι κόντρα στον Δούκα να τελειώνει με νίκη των Τριπολιτσιωτών με 76-74 και να τους δίνει μία μεγάλη «ανάσα» για τη συνέχεια.

Ο Μάριος Δεσποτάκης μιλάει στο Basketa.gr για την επιτυχία στο ντέρμπι «ζωής και θανάτου» με την αθηναϊκή ομάδα, εξαίροντας τους παίκτες του για την προετοιμασία και την απόδοσή τους. Παράλληλα, αναφέρεται στη σημασία της νίκης και την ανεβασμένη απόδοση του Τζόρνταν Πελτιέρ, ενώ αποκαλύπτει τους λόγους, για τους οποίους πείστηκε να κάνει το δρομολόγιο Αθήνα-Τρίπολη.

Κόουτς, το ματς με τον Δούκα ήταν από αυτά που βρίσκεσαι με τη «θηλειά» στο λαιμό. Τι είναι αυτό που λέει ένας προπονητής στους παίκτες;

Αυτό που πρέπει να καταλαβαίνουν οι παίκτες, είναι πως πρέπει να μπαίνουν αποφασισμένοι να δώσουν τα πάντα και μερικές φορές… παραπάνω και από τα πάντα. Πρέπει να καταλαβαίνουν, ότι είναι ματς δίχως αύριο, δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω να διορθώσουν οτιδήποτε. Έβλεπα, βέβαια, να έχουν πλήρη επίγνωση της αποστολής τους όλη την εβδομάδα. Ήταν πολύ συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις και δούλεψαν σκληρά, με αποτέλεσμα να βγάλουν ένα καλό πρόσωπο.

Ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ποια ήταν αυτή που θεωρείς ότι σας χάρισε το αποτέλεσμα;

Όταν ο αγώνας κρίνεται στο καλάθι, μετράει κάθε λεπτομέρεια. Αν υπάρχει κάποια πιο σημαντική, θεωρώ πως ήταν το γεγονός, ότι κερδίσαμε κάθε διεκδικήσιμη μπάλα στα τελευταία λεπτά. Σε ένα τέτοιο ντέρμπι, θεωρώ πως αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, σε ένα παιχνίδι όπου μας καλύτεροι, αλλά το άγχος δε μας άφηνε να επιδείξουμε κάτι ακόμη καλύτερο.

Μήπως αυτή η επιτυχία είναι επιτέλους η αφετηρία που ψάχνετε για να πάρετε τις νίκες που θέλετε και να ξεφύγετε από τη δύσκολη θέση, όπου ακόμη βρίσκεστε;

Η αφετηρία αυτή ορίστηκε από μένα, για την νέα προσπάθεια που κάνουμε, όταν ήρθα στην Τρίπολη πριν από περίπου ένα μήνα. Κάθε ματς αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη συγκέντρωση, ενώ επιχειρούμε να αλλάξουμε μερικά πράγματα που θα βελτιώσουν το παιχνίδι μας. Η ομάδα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, διαθέτοντας παίκτες με ταλέντο, αλλά χρειάζεται υπομονή.

Σε τέτοιες νίκες ίσως να μην είναι σωστό να αναφερόμαστε σε μόνο έναν παίκτη, αλλά ο Τζόρνταν Πελτιέρ έχει δεχθεί αρκετή κριτική από την αρχή της χρονιάς, δείχνοντας ωστόσο τελευταία να βελτιώνεται και στο ματς με τον Δούκα ήταν καταλυτικός. Τι εξηγεί αυτή την αλλαγή προσώπου;

Ο Τζόρνταν είναι ένας πολύ καλός παίκτης και δεν υπάρχει αμφιβολία. Θεωρώ, όμως, ότι δεν είχε ακριβώς το ρόλο που του ταιριάζει. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ, αρκεί να τον βοηθήσεις να καταλάβει τι θέλεις συγκεκριμένα να κάνει την κατάλληλη στιγμή. Οι ρόλοι, γενικά, είναι ένα κομμάτι που δουλεύουμε πολύ σε αυτή την ομάδα, για να αποκτήσουμε τη δέουσα ισορροπία στο παρκέ.

Εσύ προερχόσουν από μία σπουδαία περσινή πορεία στη Γ’ Εθνική με τη Δάφνη Δαφνίου κι έκτοτε έμεινες για μερικούς μήνες ανενεργός. Τι σε έπεισε να κατηφορίσεις για την Τρίπολη;

Μόλις άκουσα την πρόταση του Αρκαδικού, κατέβηκα αμέσως στην Τρίπολη και συνάντησα ανθρώπους που αγαπούν, πονάνε αυτή την ομάδα, ενώ είδα τη διάθεσή τους να αλλάξουν τα πάντα. Προσωπικά, επειδή είμαι αρκετά συναισθηματικός και πήρα πολλή «ζεστασιά» στην πρώτη μου εικόνα, θεώρησα ότι είναι μία πρόκληση. Αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο που έπεισε, γιατί το δεύτερο ήταν οι παίκτες της ομάδας. Είναι αξιόλογα παιδιά και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Αρκαδικός δύο συνεχόμενες χρονιές άργησε να φτιάξει ομάδα και να ξεκινήσει να προετοιμάζεται για το πρωτάθλημα - για διαφορετικούς λόγους κάθε σεζόν - αλλά στο τέλος μοιάζει να τα καταφέρνει. Μήπως η άφιξή σου μπορεί να γίνει η αφορμή για να ξεκινήσει κι ένα πλάνο που μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον πιο άρτια, ιδίως στο κομμάτι του χρόνου;

Οι άνθρωποι που διοικούν τον Αρκαδικό είναι πολύ σοβαροί, άρα θα είχαν και σοβαρό λόγο να αργήσουν να ξεκινήσουν το σχεδιασμό. Αναφορικά με την ερώτησή σου, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την επόμενη ημέρα του συλλόγου. Αυτό που πρέπει να κοιτάζουμε, είναι τα «βήματα» που οφείλουμε να κάνουμε στο παρόν, για τα υπόλοιπα δεν είναι η κατάλληλη ώρα να ασχοληθούμε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ