13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάλτση: «Το μπάσκετ είναι ενιαίο» (pics)

Δύο παλαίμαχες μπασκετμπολίστριες, η Εβίνα Μάλτση και η Στέλλα Καλτσίδου, έγιναν φέτος στο Ηράκλειο οι πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στο ΕΚΟ All Star Game.

Οι δύο παίκτριες βρέθηκαν στα Δύο Αοράκια και στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της φετινής γιορτής της Basket League συμμετείχαν στον αγώνα των All Time Stars με τους Rising Stars. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εδώ. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της ιδέας, γιατί το μήνυμα που περνάμε ξεκάθαρα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι το μπάσκετ είναι ενιαίο. Από εκεί και πέρα, το διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Είναι φανταστικό να παίζεις με αθλητές όπως τους σημερινούς συμπαίκτες. Οι περισσότεροι αυτούς υπήρξαν πρότυπά μου. Ήταν φοβερή εμπειρία. Ήταν, επίσης, ωραίο να μπαίνει στο παρκέ και να βλέπει τόσο ταλαντούχα παιδιά, που έχουν πάρα πολύ καλά στοιχεία. Τους συγκεκριμένους τους παρακολουθώ κυρίως μετά το καλοκαίρι και παρ’ όλο που ήξερα την πορεία τους σήμερα με εξέπληξαν ευχάριστα και είναι πολύ ωραίο αυτό», σχολίασε η 41χρονη παλαίμαχη γκαρντ/φόργουορντ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Ρογκαβόπουλου, για το πώς είναι η ζωή μετά το μπάσκετ για έναν επαγγελματία αθλητή, σημείωσε: «Η ζωή μετά το μπάσκετ είναι πάρα πολύ διαφορετική, δεν θα σου πω εάν είναι δύσκολη ή εύκολη, γιατί κάποια στιγμή θα το αντιμετωπίσεις κι εσύ. Απλά, δεν έχει καμία σχέση. Κοίταξε να το απολαύσεις, γιατί η ζωή με το μπάσκετ είναι μοναδική».

Τέλος, αναφορικά με τις γυναίκες αθλήτριες, είπε: «Ανήκω στους ανθρώπους που δεν ξεχωρίζω την ιδιαιτερότητα του ανθρώπου με το φύλο. Την ξεχωρίζεις με τη δουλειά σου, με το ήθος σου, με το χαρακτήρα σου. Με αυτά που κάνει κάθε άνθρωπος, έτσι πρέπει να κρίνεται. Κυρίως μέσα από τη δουλειά τους και το χαρακτήρα τους. Στην Ελλάδα δυστυχώς ήμασταν πάντα στη σκιά των ανδρών, αλλά σήμερα είναι η ημέρα που μάλλον περνάμε στην επιφάνεια. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλες τις γυναίκες. Είμαστε εξίσου ικανές για τα πάντα, αρκεί να πληρούμε τα χαρακτηριστικά που ανέφερα προηγουμένως».

 

Καλτσίδου: «Ήταν όνειρο...»
H 37χρονη παλαίμαχη φόργουορντ, από την πλευρά της, δήλωσε: «Ήταν όνειρο. Το να παίζει στο ίδιο παρκέ με προσωπικότητες που έχουν "χτίσει" το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι μια στιγμή πραγματικά μοναδική. Όχι μόνο αυτό, αλλά και παίζοντας εναντίον των παιδιών που παρακολουθούμε, που παίζουν στην Εθνική, ζούμε μαζί τους. Ξέρουμε τι θα πει εθνική ομάδα, τι θα πει προσπάθεια. Είδαμε πόσο το γουστάρουν και πόσο παίζουν με πάθος και με θέληση και το διασκέδασαν πραγματικά. Πέρασα πάρα πολύ ωραία. Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρέθηκαν εδώ κι εύχομαι να ήταν η πρώτη διοργάνωση, αλλά όχι η τελευταία που θα βρεθούν γυναίκες».

Σχολιάζοντας κι εκείνη την ερώτηση αναφορικά με τη ζωή μετά το μπάσκετ, εξήγησε: «Η ζωή μετά το μπάσκετ είναι διαφορετική, γιατί αλλάζει η ρουτίνα σου. Επειδή έγινε πολύ πρόσφατα, από εδώ και πέρα σε όλους θα λέω: "Παίξτε όσο περισσότερο μπορείτε". Γιατί όλη αυτή η ζωή, που τώρα εσείς ξεκινάτε να ζείτε και που θα ζήσετε ίσως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εμείς, είναι πραγματικά μοναδική και δεν θα ξαναγυρίσει πίσω. Οπότε να εκμεταλλεύεστε κάθε ημέρα και να γουστάρετε κάθε στιγμή σας μέσα στο γήπεδο, γιατί δεν θα ξαναγυρίσει. Είναι μοναδική».

Μίλησε και για το γυναικείο αθλητισμό: «Είμαστε γυναίκες αθλήτριες, δεν θα έχουμε την ίδια μεταχείριση ή την ίδια διάκριση ή την ίδια αποτελεσματικότητα. Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε αθλητής στον κόσμο, ανεξαρτήτου φύλου, όταν ξεκινάει να κάνει ένα άθλημα και μάλιστα πρωταθλητισμό το κάνει γιατί το αγαπάει. Δίνεις όλο σου το "είναι" και από εκεί και πέρα τι επιπτώσεις έχει στην κοινωνία ή όχι είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορούμε να ελέγξουμε τι κάνουμε στο γήπεδο, τη δουλειά που δίνουμε, πόσο δίνουμε τον εαυτό μας και από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα "μιλούν" από μόνα τους. Η αναγνώριση ή όχι είναι ένα θέμα της κοινωνίας. Στο εξωτερικό δεν είναι έτσι. Στο εξωτερικό είχαμε πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση από ό,τι στην Ελλάδα. Ευτυχώς, το ζήσαμε».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ