16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μάκης Γιατράς στο Basketa: «Ο Προμηθέας δημιουργεί νέα γενιά φιλάθλων»

Ο Προμηθέας Πατρών κέρδισε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του, γράφοντας ιστορία για όλη την ελληνική επαρχία στο μπάσκετ, και ο Μάκης Γιατράς μιλά στο Basketa.gr για τη σημασία αυτού του τίτλου, τονίζοντας όμως πως δεν αποπροσανατολίζει την ομάδα του από τους στόχους της, τους οποίους και αναλύει για την επόμενη ημέρα.

Η ιστορία θα το γράψει για πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο Προμηθέας Πατρών είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα, πλην δηλαδή των συλλόγων των μεγάλων αστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που κατακτά τίτλο στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι και εκείνη, δε, που πήρε πρώτη το Σούπερ Καπ, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έφερε ο κορωνοϊός, με τους Αχαιούς να συνεχίζουν να κάνουν θαυμαστά έργα, συμμετέχοντας για τρεις φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σε τελικούς, μαζί με εκείνους του πρωταθλήματος του 2019 και του Κυπέλλου προ μηνών στα «Δύο Αοράκια».

Η τρίτη φορά, λοιπόν, ήταν και η… φαρμακερή για μια ομάδα, που πριν από μόλις επτά χρόνια έπαιζε στη Γ’ Εθνική, συμμετέχοντας εξαιτίας της αδυναμίας της Νίκης Προαστείου και παίρνοντας τη θέση της. Από τότε, πολλά έχουν γίνει με απίστευτη ταχύτητα, με τον Προμηθέα να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη για τις διοργανώσεις, όπου συμμετέχει.

Για τον ίδιο το σύλλογο, όμως, το σημαντικό δεν είναι μόνο η ραγδαία του «αναρρίχηση» στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος εντός κι εκτός συνόρων. Αυτό, άλλωστε, μπορεί να είναι κάτι εφήμερο και προσωρινό, που μπορεί να «διαλυθεί» μέσα σε μια στιγμή. Σκοπός του, όπως παραδέχεται ο Μάκης Γιατράς στο Basketa.gr, είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά φιλάθλων, η οποία θα εντυπώσει μέσα της όλες αυτές τις αναμνήσεις, που προσφέρουν οι παίκτες του στο παρόν. Μιλάμε, άλλωστε, για μια πόλη, όπου ο Απόλλων για πολλά χρόνια κυριαρχούσε και ο Προμηθέας φαίνεται να έχει τον τρόπο να μείνει στις καρδιές των ανθρώπων της πόλης του και όχι μόνο.

«Είναι σημαντικό και μόνο που έχουμε φτάσει να παίζουμε στο Σούπερ Καπ. Προερχόμασταν όλες οι ομάδες από μια δύσκολη κατάσταση, μετά από ένα πρωτάθλημα που δεν τελείωσε. Είναι νωρίς, για να ξέρουμε πού βαδίζουμε και τα προβλήματά μας είναι αρκετά ακόμη αγωνιστικά. Είμαστε, όμως, υπερήφανοι για την Πάτρα, τον Προμηθέα και το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι φίλαθλοι έρχονται κοντά, αρκεί να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και με το μυαλό στο κεφάλι μας», ανέφερε ο τεχνικός της ομάδας, υπερτονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός για την ίδια την πόλη και την κληρονομιά του Προμηθέα.

Αναφορικά με το τι έφερε τον τίτλο στις αναμετρήσεις με ΑΕΚ και Περιστέρι, δεν είχε πολλά σχόλια να κάνει, κάτι λογικό από τη στιγμή, που μιλάμε για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν. «Σε αυτή την περίοδο δεν παίζει ρόλο η τακτική. Έχουμε μια καινούργια ομάδα, ενώ αντιμετωπίζαμε και ορισμένες απουσίες στο Σούπερ Καπ. Παίξαμε, όμως, με διάθεση και πάθος, τα παιχνίδια μας βγήκαν παρά κάναμε κάτι φοβερό τακτικά και δίκαια κερδίσαμε και τα δύο», ανέφερε.

Ο Προμηθέας τα κατάφερε, μάλιστα, έχοντας νωρίτερα χάσει δύο ευκαιρίες για τίτλο, όπως τις αναφέραμε και νωρίτερα. Για συγκεκριμένους λόγους, βέβαια, ήταν αουτσάιντερ σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αλλά τώρα είχε μια πιο «καθαρή» προοπτική μπροστά του για έναν τίτλο. Μήπως, λοιπόν, αυτή η προοπτική άγχωνε τον Μάκη Γιατρά και τους παίκτες του; Ο ίδιος απαντά πως «όπως ανέφερες κι εσύ πριν από μόνος σου, 7 χρόνια νωρίτερα ο Προμηθέας βρισκόταν στη Γ’ Εθνική και όλα έχουν γίνει πολύ γρήγορα. Το να παίζω με αυτές τις ομάδες, λοιπόν, δεν μπορεί να μου φέρνει άγχος και πίεση. Το Περιστέρι έχει αποκτήσει φοβερούς παίκτες κι έχει φέρει και ξένους που εντυπωσιάζουν, ο Παναθηναϊκός είναι πάντα ο μεγάλος σύλλογος που ξέρουμε κι ας είναι νέα ομάδα, ενώ η ΑΕΚ είναι μια γεμάτη ομάδα με παιδιά, που έχουν πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα.

Οι καταστάσεις, επίσης, ήταν διαφορετικές. Στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό είχαμε αδειάσει, καθώς είχαμε δώσει τα πάντα στη σειρά με την ΑΕΚ, που τη θεωρούσαμε ως τους δικούς μας τελικούς, με αποτέλεσμα μετά να μην έχουμε ενέργεια και να αντιμετωπίζουμε τραυματισμούς. Στο Κύπελλο χάθηκε, πράγματι, μια ευκαιρία, αλλά τώρα βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε όλη την Πάτρα χαρούμενη. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι τώρα και η Πάτρα σήμερα γιορτάζει, μέσα σε μια εποχή πολλών προβλημάτων. Μας το δείχνει με κάθε τρόπο. Εμείς, από την πλευρά μας, απλώς αποδείξαμε ακόμη μια φορά, ότι τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάσκετ. Έχουμε, όμως, πολλά θέματα σε επίθεση και άμυνα, μαζί με αντίστοιχα περιθώρια βελτίωσης».

Εμείς του φέραμε, όμως, μια… μικρή αντίρρηση, καθώς μετά την πρόκριση στη σειρά με την Ένωση το 2019, ο Βαγγέλης Λιόλιος είχε υποσχεθεί διεκδίκηση του πρωταθλήματος και θέσης στην Ευρωλίγκα το 2021, σε έναν χρόνο δηλαδή από σήμερα. Η εξήγηση του προπονητή του είναι, ότι «είναι αλήθεια, ότι τα είχε πει αυτά, αλλά εμείς κάναμε τώρα λόγω πανδημίας ένα βήμα πίσω. Με αυτά που έγιναν, θελήσαμε να είμαστε πιο μαζεμένοι. Μειώσαμε το μπάτζετ, αλλά όχι και την αξία μας, κάτι που θα φανεί στην πορεία. Η γνώμη μου σαν προπονητής, είναι πως μπορούμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε ομάδα, πράγμα θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα. Όταν παίζεις, δε, με ομάδες σαν εκείνες που βρήκαμε απέναντί μας στο Σούπερ Καπ και παίρνεις ένα τρόπαιο, οι βλέψεις ήταν υψηλές. Με εξέπληξε ευχάριστα, ομολογώ, το πώς παίξαμε. Μπορεί να κάναμε λάθη τακτικής, αλλά η προσήλωσή μας στο στόχο ήταν σαν να βρισκόμαστε στο Μάιο».

Θέλαμε, όμως, να τον ρωτήσουμε και ποια ήταν η πρώτη του άποψη για τις ομάδες, που συμμετείχαν επίσης στο Σούπερ Καπ και δέχθηκε με χαρά να μας αναλύσει. «Η ΑΕΚ είναι μια πλήρης ομάδα, με ένα πραγματικά εξαιρετικό ρόστερ αποτελούμενο από προσωπικότητες, διαθέτοντας έναν καλό προπονητή, μια διοίκηση που κάνει τα πάντα κι έναν κόσμο που βρίσκεται δίπλα της. Έχει τις δυνατότητες, για μένα, να πάρει το BCL και της το εύχομαι. Το Περιστέρι, επίσης, έχει μια γεμάτη ομάδα και θα ήθελα να ξεχωρίσω τον Γκάντι, που μου έκανε φοβερή εντύπωση. Θα έλεγα πως θα έχει υψηλές βλέψεις στο πρωτάθλημα. Στον Παναθηναϊκό θα χρειαστούν πολύ περισσότερη υπομονή, με ένα staff που γνωρίζει όμως την ομάδα και μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση χημείας», είπε ο κόουτς Γιατράς.

Ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις «μονομάχους», πάντως, η δική του ομάδα ήταν η θριαμβεύτρια και η αναφορά του στην πόλη δημιουργεί άμεσα την απορία για τους στόχους του Προμηθέα, που κάθε άλλο παρά κοντόφθαλμοι μοιάζουν. Θέλει, λοιπόν, να γίνει ένας μεγάλος εκπρόσωπος της ελληνικής επαρχίας; «Υπάρχουν πολλές ομάδες με ιστορία και που έχουν κάνει σπουδαία πράγματα. Προσωπικά πατάω στα πόδια μου και δε θέλω να παραμυθιάζομαι, παρότι ο Προμηθέας έχει κάνει ήδη πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό για μένα, είναι μέσα από αυτή την κούπα να αρχίσουμε να χτίζουμε μια νέα φιλάθλων. Έχουμε πολλά παιδιά στις ακαδημίες, εκ των οποίων ήδη έχουν προωθηθεί κάποια στην πρώτη ομάδα, ενώ άλλα τρία βρίσκονταν στην αποστολή του Σούπερ Καπ από το εφηβικό. Δεν έπαιξαν, αλλά να είστε σίγουροι πως θα τους δούμε αρκετά μες στη σεζόν. Υπάρχει, βέβαια, και το κεφάλαιο του Λούντζη, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ακόμη 22 ετών. Ο Προμηθέας θέλει να πετυχαίνει τους στόχους του με το δικό του τρόπο. Τον τρόπο της αγάπης, της παρέας, της ανάδειξης Ελλήνων παικτών, καθώς και ξένων, που θα μας βλεπουν σαν ευκαιρία να ανέβουν ακόμη υψηλότερα», επεσήμανε στην απάντησή του.

Στο τέλος δεν μπορούσαμε να μη ζητήσουμε και τη γνώμη του για τον Βαγγέλη Λιόλιο και την υποψηφιότητά του για την ΕΟΚ. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια μας είπε πως δε θα είναι αντικειμενικός στο να την εκφράσει, αλλά πρόσθεσε πως «το μόνο που θα πω είναι, ότι ο κύριος Λιόλιος δεν είναι των λόγων και πως, όταν λέει ορισμένα πράγματα, υλοποιεί 10 φορές περισσότερες πράξεις, από όσες έχει υποσχεθεί. Δεν ξεχνά ποτέ το τι έχει δεσμευτεί και θέλω να επισημάνω, ότι δεν έχει ανάγκη από κανέναν προεδρικό θώκο. Ίσα ίσα που χάνει πολύτιμο χρόνο από την οικογένεια και τις επιχειρήσεις του, αλλά έχει ένα δικό του όραμα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ