19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάγια Μουρ, MVP στο μπάσκετ και στους δικαστικούς αγώνες

Πιθανώς πολλοί από εσάς να γνωρίζεται τη Μάγια Μούρ, για τα πολλά και θαυμαστά της κατορθώματα στο μπασκετικό στερέωμα. Και όταν λέω πολλά εννοώ 2 back to back πρωταθλήματα στο NCAA (το ένα εξ'αυτών αήττητο), νούμερο ένα pick στο draft  και βραβείο ROY  το 2011, 6 εμφανίσεις στο All Star Game (με 3 βραβεία MVP στα All Star αυτά), 4 πρωταθλήματα στο WNBA (2011, 2013, 2015, 2017), ένα MVP τελικών (2013) και ένα MVP στο WNBA (2014), 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με τις ΗΠΑ (2012, 2016) και 2 χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2010, 2014). Aκόμη, παίζοντας στο εξωτερικό, μετράει 1 πρωτάθλημα Ισπανίας, 1 πρωτάθλημα Κίνας και 2 κατακτήσεις Euroleague.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Μουρ ήρθε μακριά από τα γήπεδα του μπασκέτ. Η σούπερ σταρ των Μινεσότα Λινξ, μετά το τέλος της σεζόν του 2018, ανακοίνωσε πως αποσύρεται για 2 χρόνια από το αγαπημένο της άθλημα, προκειμένου να αφοσιωθεί σε έναν δικαστικό αγώνα. 

Πρόκειται για την υπόθεση του Τζόναθαν Άιρονς, ενός 40χρονου άντρα που η Μάγια ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή το 2007 όταν επισκέφτηκετις φυλακές της πόλης Τζέφερσον, μαζί με τους παππούδες της, που είχαν γνωρίσει τον Άιρονς στο πλαίσιο εθελοντικής εργασίας που έκαναν στις αρχές του 2000. 

Ο Τζόναθαν Άιρονς είχε καταδικαστεί το 1998 σε ποινή φυλάκισης 50 ετών για ληστεία και απόπειρα ανθρωκτονίας, όντας μόλις 16 ετών και με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο την μαρτυρία του πυροβοληθέντος. Παρά ταύτα, το σπίτι του θύματος βρέθηκαν αποτυπώματα που δεν άνηκαν στον Άιρονς, μια πληροφορία που ήρθε χρόνια αργότερα στο φως της δημοσιότητας και έκανε τη Μάγια να πιστέψει στην αθωώτητά του. 

Οι αγώνες της Μάγια για την υπεράσπιση του Τζόναθαν Άιρονς, έκαναν τον εισαγγελέα του Cole County Circuit του Μισούρι, Ντάνιελ Γκρίν, να ανοίξει ξανά την υπόθεση, 22 χρόνια μετά και να αλλάξει την απόφαση, διατάσσοντας την αποφυλάκιση του Άιρονς, ισχυριζόμενος ότι οι δικηγόροι του θύματος είχαν αποκρύψει στοιχεία κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, που οδήγησαν στην άδικη καταδίκη του Άιρονς για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει. 

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Άιρονς θα αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 30 μέρες αν οι συνήγοροι του θύματος δεν καταθέσουν κάποια έφεση.

Όταν έμαθε τα ευχάριστησα νέα, η Μάγια Μουρ δήλωσε: "Είναι ένα εξωπραγματικό συναίσθημα, δεν το έχω συνεισητοποιήσει ακόμα. Θα το χωνέψω όταν τον δω να βγαίνει από αυτή την πόρτα. Είναι σαν έχουμε φτάσει στο Final 4, αλλά έχουμε ακόμη λίγη δουλειά να κάνουμε. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα, είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα". 

Εν συνεχεία, επιβεβαίωσε πως δεν σκοπεύει να γυρίσει φέτος στο μπάσκετ, παρότι η υπόθεση έλαβε τέλος: "Η απόφασή μου να αποσυρθώ για έναν ακόμη χρόνο ήταν πέρα από αυτή την υπόθεση. Σίγουρα αυτό ήταν το πρώτο μου μέλημα, αλλά ανυπομονώ νε ξεκουραστώ και να περάσω λίγο χρόνο με την οικογένειά μου". 

Για το κατά πόσον τη βοήθησε η μπασκετική της εμπειρία, ανέφερε: "Το μπάσκετ με βοήθησε και σε αυτή την πέριπτωση. Το να έχεις έναν μακριπρόθεσμο στόχο είναι σαν να πρέπει να σκεφτείς πως θα πορευτείς μέσα σε μια σεζόν, πρέπει να έχεις ισορροπία και να εμπιστευτείς ότι διάφοροι συμπαίκτες θα κάνουν τη δουλειά τους. Πολλές από τις ικανότητες που έχω καταφέρει να παρουσιάσω στο παρκέ με βοήθησαν να έχω αυτό που χρειάζεται για να διαχειριστώ αυτό το συναισθηματικό φορτίο". 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ