22.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Λυκογιάννης στο Basketa.gr: “Το νέο γήπεδο είναι για μας το μεγάλο στοίχημα”

Ο Κολοσσός της Ρόδου, που απεικόνιζε το θεό του ήλιου Απόλλωνα, προστάτη του νησιού, ήταν ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου κόσμου και από τα πλέον επιβλητικά αγάλματα που είχαν κατασκευαστεί ποτέ στην ιστορία.

Η μπασκετική ομάδα του Κολοσσού Ρόδου, από την πλευρά της έχει πετύχει το δικό της θαύμα, καθώς από το 2005 όπου ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία και από το 2007 όπου επέστρεψε σε αυτήν, όχι μόνο καθιερώθηκε αλλά έγινε η πιο αναγνωρίσιμη ομάδα της περιφέρειας του ελληνικού μπάσκετ την τελευταία δεκαετία έχοντας φτάσει μέχρι και στην 3η θέση της κανονικής περιόδου (!) το 2011-12 (4η στην τελική κατάταξη μετά το 2-3 από τον Πανιώνιο στα πλέι οφ για την 3η θέση).

Η ομάδα της Ρόδου έχοντας ξεπεράσει πλέον μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, βαδίζει ακόμα πιο σταθερά σε ήρεμα λιμάνια όπως αυτό της πόλης της, και στέλνει κάθε χρόνο τα μηνύματα συστημένα προς κάθε πλευρά, έχοντας μάλιστα στο τιμόνι της για 4η χρονιά έναν άνθρωπο που όχι απλά γνωρίζει από πρώτο χέρι τα...συστημένα (ελέω της επαγγελματικής ενασχόλησής του με τα ΕΛΤΑ) αλλά τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα και με τα συστήματα του μπάσκετ, καθώς ο Αρης Λυκογιάννης όπου πάει στεριώνει.

"Ναι είναι αλήθεια ότι δεν έχω δουλέψει στη ζωή μου σε πάνω από 9-10 ομάδες το πολύ, καθώς σε κάθε μία μένουμε μαζί αρκετό καιρό και θεωρώ ότι βγαίνουμε και οι δύο κερδισμένοι, κάτι μένει στο φινάλε" εξομολογείται στο Basketa.gr ο σκληρός - πλιν τίμιος - προπονητής που έχει αφήσει το δικό του στίγμα μετά το Παγκράτι, τον Σπόρτιγκ αλλά και τον Ικαρο Καλλιθέας τώρα και στην ομάδα του νησιού της Ρόδου που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την Ιθάκη του.

 "Περνάω καλά και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές απολαμβάνουμε τη συνεργασία. Εχω βρει ανθρώπους που είναι μπασκετάνθρωποι, λατρεύουν το άθλημα αφού προέρχονται μέσα από αυτό όπως ο Μιχάλης Μελλής και ο Παντελής Κουγιός που έπαιζαν χρόνια μπάσκετ αλλά και ανθρώπους όπως ο Γιάννης Χατζηλαζάρου που μαζί με τον Κουγιό κατάφεραν να νοικοκυρέψουν το σύνολο και να τον απαλλάξουν σχεδόν 90% πλέον από τα παλιά χρέη. Εχοντας κλείσει μάλιστα ένα τεράστιο για το μέγεθος της ομάδας, οικονομικό άνοιγμα που είχε γίνει παλαιότερα, τη τάξεως του 1-1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος" λέει ο έμπειρος προπονητής που δεν χρειάζεται να σκεφτεί ούτε ένα δευτερόλεπτο για να απαντήσει στην ερώτηση αν ο Κολοσσός είναι η πιο σημαντική ομάδα της περιφέρειας.

"Στο δικό μου το μυαλό είναι και με διαφορά η πιο επιτυχημένη ομάδα καθώς επί 12-13 συναπτά έτη είναι σχεδόν ανελλιπώς στη μεγάλη κατηγορία, μετρώντας συνεχόμενες παρουσίες στα πλέι οφ την τελευταία δεκαετία και έχοντας φτάσει να πλασαριστεί μέχρι και την τετράδα, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να νικήσει όλους τους μεγάλους πλιν Ολυμπιακού. Παίκτες που έχουν περάσει από τη Ρόδο δε κάνουν το άλμα όχι απλά για μεγαλύτερες ομάδες αλλά και για το ΝΒΑ, όπως έγινε με τον Μάικ Τζέιμς που μετά τον Παναθηναϊκό πήγε στο ΝΒΑ με πιο πρόσφατη συνεργασία την τωρινή με τους Κλίπερς. Αρα η διάρκεια μετράει και ο Κολοσσός είναι μια ομάδα που τη διακρίνει η σταθερότητα τόσα χρόνια όντας πάντα σε υψηλό επίπεδο".  

Οσο για το αν είναι έτοιμος ο Κολοσσός Ρόδου να κάνει το επόμενο μεγαλύτερο βήμα, ο προπονητής του είναι κατηγορηματικός: 

"Το μεγάλο στοίχημα πλέον για όλους μας στη Ρόδο και κυρίως για την ομάδα είναι το να παίξει σε ένα μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο γήπεδο. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το κλειδί για να κάνει το βήμα παραπάνω η ομάδα. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο λύσεις που μελετούν οι άνθρωποι της ομάδας. Η μία είναι η ανακατασκευή της ιστορικής έδρας της ομάδας, του Βενετοκλείου (1242 θέσεων σήμερα) που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ρόδου. Και η άλλη λύση είναι η μετακόμιση στο νέο και σύγχρονο γήπεδο στην περιοχή της Καλλιθέας, που βρίσκεται στα 10-15 λεπτά έξω από την πόλη.  Το γήπεδο είναι ολοκαίνουργιο απλά χρειάζεται κάποιες μικρές μετατροπές"  λέει ο Αρης Λυκογιάννης και συμπληρώνει:

"Κατά κάποιο τρόπο η ομάδα έχει φτάσει σε ένα κορεσμό στο Βενετόκλειο ένα γήπεδο που είναι από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αρχές του 1990.  Ενα νέο πιο ελκυστικό γήπεδο θα αλλάξει όλη την ψυχολογία γενικότερα και θα προσελκύσει και πιο εύκολα νέους επενδυτές η ομάδα αλλά φυσικά και περισσότερους φιλάθλους αφού και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή Καλλιθέας ή ανακατασκευής Βενετόκλειου θα μιλάμε για αύξηση της χωρητικότητας στις 2500 θέσεις. Απλά δεν γνωρίζω στην περίπτωση του Βενετόκλειου πόσο θα μας καθυστερήσει η πολεοδομία και γενικότερα η γραφειοκρατία που κρατά ακόμα γερά στην Ελλάδα του...2018" !

Τζέιμς, Ουότερς, Ρέλφορντ, μερικά μόνο από τα ονόματα που ανακάλυψε ο Αρης Λυκογιάννης και τα έφερε στον Κολοσσό και μετά εκτοξεύτηκαν σε αιώνιους, ευρωλίγκα μέχρι και ΝΒΑ ή τουλάχιστον εκτόξευσαν το κασέ τους. Ναι ο Κολοσσός Ρόδου αποτελεί ουσιαστικά ένα εργαστήριο ταλέντων που μέσα από την ομάδα θα κάνουν και αυτοί το επόμενο βήμα. Πόσο δύσκολο όμως είναι για τον προπονητή (που έχει τεράστια παράδοση στο να ψαρεύει λαβράκια) να ανακαλύπτει τόσο καλούς ξένους ;

"Θέλει ατελείωτες ώρες δουλειάς. Δεν υπάρχει η εποχή της...κασέτας πλέον που υποτίθεται έβλεπες σε μια κασέτα ένα παίκτη και διάλεγες. Πλέον άλλωστε υπάρχει το σύστημα Synergy που έχουν οι ομάδες και "σκανάρουν" όποιον παίκτη θέλουν και σου λέει αμέσως τα χαρακτηριστικά του, πως σουτάρει, τα αδύναμα σημεία του. Ομως δεν σου λέει το...χαρακτήρα του και εκεί θέλει πολύ ψάξιμο. 

Βασικά το μυστικό είναι πρώτον να ψάξεις παίκτης που να ταιριάζουν στο μπάσκετ που θέλεις να παίξεις και μετά πολλές ώρες στον υπολογιστή και στο τηλέφωνο. Ξέρεις οι Αμερικάνοι προπονητές δεν θα πουν ποτέ κάτι κακό για παίκτες τους ακόμη και πρώην. Στον Ικαρο έψαχνα ένα παίκτη που είχε εξαιρετικά στατιστικά και ο προπονητής του στο κολλεγιακό μου είπε και τα καλύτερα για το χαρακτήρα του. Τον είχα έτοιμο, απλά ψάχνοντας λίγο ακόμα διαπίστωσα ότι μόνο μέλος...συμμορίας δεν ήταν έχουν ληστέψει τον ξάδελφό του, έχοντας συλληφθεί σε τρακάρισμα μεθυσμένος και αρκετά άλλα ωραία...

Ιδιαίτερα σε παίκτες ρούκι ή που προέρχονται από Ασία ή Νότια Αμερική χωρίς ευρωπαϊκή διαδρομή είναι δύσκολο το ψάξιμο και εκεί έχω γενικά μεγάλη βοήθεια από τον Γιώργο Γκοτζογιάννη"  λέει ο κόουτς Λυκογιάννης που ήδη έφερε τον νέο...λαβράκι τον νεαποκτηθέντα Ντάστιν Ουέαρ.

"Θα δούμε, απλά να ξέρετε ότι δεν είμαι ποτέ υπέρ των αλλαγών μεσούσης της περιόδου. Ομως ο Τόνι (Πρόστραν)  που ήταν εξαιρετικό παιδί και πολύ καλός παίκτης έχει οστικό οίδημα που θα τον κρατούσε αρκετό καιρό ακόμα εκτός συν το γεγονός του χρόνου επαναφοράς μετά. Οπότε αποφασίσαμε να πάμε σε αυτήν την αλλαγή με έναν παίκτη που νομίζω θα μας βοηθήσει και στο σκοράρισμα.  Εμείς βγάλαμε ήδη ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, ίσως στην χειρότερη κλήρωση πρωταθλήματος που είχαμε τα τελευταία χρόνια και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Απλά μας "σκοτώνει" η διακοπή γιατί εμείς και το Ρέθυμνο είμαστε οι πιο δύσκολες ομάδες στο να μπορέσουμε να κάνουμε φιλικά".

Στην κατηγορία ήδη υπάρχουν ομάδες πιο νέες, αλλά με μεγαλύτερο μπάτζετ, το οποίο όπως λέει ο κόουτς του Κολοσσού:

"Δεν ζηλεύουμε. Δεν ξέρω μήπως άλλοι μας ζηλεύουν που κάνουμε ότι κάνουμε με μικρότερο μπάτζετ (γέλια). Αστειεύομαι λίγο, απλά θέλω να πω ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό αν θέλετε, είναι να ξέρεις που θέλεις να φτάσεις και να έχεις επιμονή και υπονομή. Αν σε αυτά τα δύο έχεις και λίγο μεγαλύτερο μπάτζετ σαφώς θα φτάσεις λίγο πιο γρήγορα, αλλά χωρίς τα δύο πρώτα τα μπάτζετ δεν φέρνουν από μόνα τους την ευτυχία" λέει ο Αρης Λυκογιάννης που νοιώθει ο πιο τυχερός προπονητής της Stoiximan.gr Basket League και εξηγεί το γιατί:

"Ο Κολοσσός Ρόδου έχει δώσει στον Λυκογιάννη την αποκλειστικότητα να δουλεύει απερίσπαστος και κανείς δεν ασχολείται με τη δουλειά του. Ολοι ρωτούν αλλά δεν επεμβαίνουν και ειλικρινά νομίζω πολύ λίγοι προπονητές έχουν τέτοια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από το κεφάλι τους. Εγώ προσπαθώ να τους το ανταποδώσω και ειλικρινά το όνειρό μου είναι να παίξουμε κάποτε στο μεγαλύτερο γήπεδο και να κάνουμε το βήμα παραπάνω και να παίξουμε και Ευρώπη γιατί αυτό θα μας βοηθήσει όλους να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. 

Μέχρι στιγμής δεν θα γύριζα το χρόνο πίσω και δεν θα ήθελα να ξαναπαίξουμε κάποιο παιχνίδι που χάσαμε εφέτος. Συνήθως οι ήττες είναι διδακτικές και την κατάλληλη στιγμή τις ανασύρεις και τις χρησιμοποιείς ανάλογα για να αποφύγεις κάτι παρόμοιο. Οι μεγάλες νίκες είναι πιο δύσκολες στο μετά και ευτυχώς για μας, μετά το διπλό στον Προμηθέα στην Πάτρα, έρχεται ο Παναθηναϊκός για να προσγειωθούμε όπως πρέπει ομαλά".

Και μιας και ο λόγος για τον Παναθηναϊκό, ο Αρης Λυκογιάννης θήτευσε ως μέλος υπηρεσιακού προπονητικού τίμ του Τριφυλλιού στο δύσκολο καλοκαίρι των πλέι οφ του 2015 σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν με το Σωτήρη Μανωλόπουλο την επερχόμενη κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό. Δεν τα κατάφεραν αλλά σαφώς και ο Αρης Λυκογιάννης θεωρεί ότι αξίζει μια ευκαιρία σε μεγαλύτερη ομάδα.

"Οπως όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν να μεγαλώσουν την εταιρία τους και εμείς οι προπονητές είναι λογικό να θέλουμε κάποια στιγμή να κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.  Δεν νομίζω πάντως ότι το 2015 μας κατηγόρησε κανείς καθώς κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε υπό δύσκολες συνθήκες. Σαφώς και σκέφτομαι το βήμα παραπάνω, αλλά αυτή τη στιγμή απολαμβάνω αυτό που κάνουμε στον Κολοσσό".

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ