15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Λούκα Ντόντσιτς, στα όρια του μύθου! (pics&vids)

Όλος ο μπασκετικός πλανήτης ασχολείται με έναν 20χρονο... ξανθομπάμπουρα από την Λιουμπλιάνα, που ζει στο Ντάλας, παίζει μπάσκετ, σπάει ρεκόρ και... πουλάει τρέλα! Ο Λούκα Ντόντσιτς ζει μία ζωή που ούτε καν είχε φανταστεί κι εμείς παρακολουθούμε άφωνοι, ένα φαινόμενο που δεν πιστεύαμε πως μπορεί να υπάρξει. Οι Μάβερικς έχουν στις τάξεις τους, τον παίκτη που έχει την προοπτική, όσο κανείς άλλοτε τα τελευταία χρόνια, να συμπεριληφθεί στους Ευρωπαίους μύθους του αθλήματος και γιατί όχι να τους ξεπεράσει όλους.

Ο μικρός Λούκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, έχοντας το μπάσκετ στο... αίμα του, καθώς ο πατέρας του ήταν πρώην παίκτης και προπονητής. Δεν άργησε, λοιπόν, να αντιληφθεί πως το... μικρόβιο της «πορτοκαλί θεάς» έχει χτυπήσει για τα καλά τον οργανισμό του. Το ταλέντο του ήταν ξεκάθαρο από πολύ μικρή ηλικία. Κανείς, ωστόσο, δε μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ερχόταν τα επόμενα χρόνια. Ο Σάσα Ντόντσιτς αποφάσισε πως ο Λούκα έπρεπε να μετακομίσει στην καλύτερη ακαδημία της Ευρώπης, αυτήν της Ρεάλ, πιστεύοντας πως εκεί θα έχει την ευκαιρία να εξελίξει τις ικανότητές του και να κυνηγήσει το όνειρό του στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Έτσι, άφησε την Ουνιόν, μία ομάδα της περιοχής του και έκανε το ταξίδι για την Μαδρίτη, που έμελλε να του αλλάξει την ζωή.

Το 2012 ο Ντόντσιτς υπογράφει 5ετές συμβόλαιο με τη «βασίλισσα» και παρότι δεν είχε κλείσει τα 13 καλά καλά, εντάσσεται στην Under-16. Το 2013 ο Σλοβένος θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα με και θα ξεκινήσει ένα... ταξίδι στα ρεκόρ, μία λέξη που θα τον συνοδεύει για την υπόλοιπη μπασκετική του ζωή. Ο Ντόντσιτς θα βγει MVP της διοργάνωσης, έχοντας αδιανόητους αριθμούς και παρότι ήταν δύο χρόνια μικρότερος από όλους θα γίνει άμεσα το σημείο αναφοράς. Στις 30 Απριλίου του 2015, θα είναι η Ρεάλ που θα τον βάλει στη λίστα των ρεκόρ για ακόμα μία φορά, καθώς σε ηλικία 16 ετών 2 μηνών και 2 ημερών θα γίνει ο νεότερος παίκτης των Μαδριλένων που έχει αγωνιστεί στην ACB και τρίτος νεότερος στην ιστορία της λίγκας. Στις 29 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, το όνομά του θα μπει για πρώτη φορά και στην λίστα των ρεκόρ της ACB λόγω επίδοσης. Σκοράροντας 15 πόντους, μαζεύοντας 6 ριμπάουντ και μοιράζοντας 4 ασίστ θα γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που φτάνει σε τόσο υψηλό index πριν κλείσει τα 17. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2016 θα μπει για πρώτη φορά και στα κατάστιχα της Euroleague, καθώς θα γίνει ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που θα αναδειχτεί MVP της αγωνιστικής, ύστερα από την μαγική εμφάνιση κόντρα στην Μπάμπεργκ με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα. Το τέλος της χρονιάς τον βρήκε να έχει στην κατοχή του τα πρώτα από τα πολλά βραβεία που θα έρχονταν, αυτό του καλύτερου νέου παίκτη της Euroleague και του καλύτερου νέου παίκτη της ισπανικής λίγκας.

Η επόμενη χρονιά είναι εκείνη που θα τον εγκαθιδρύσει στην συνείδηση όλων σαν έναν από τους μεγάλους Ευρωπαίους παίκτες. Ο Σέρχιο Γιουλ τραυματίζει τον χιαστό του και ο Λούκα αναγκάζεται να πάρει τα... κλειδιά της ομάδας του Λάσο. Τον Οκτώβριο και αφού σπάει τα προσωπικά ρεκόρ πόντων το ένα μετά το άλλο, θα βραβευτεί ως πολυτιμότερος του μήνα στην Euroleague και θα μπει για τα καλά στο... κάδρο, όντας και πάλι ο νεότερος που καταφέρνει κάτι τέτοιο, ενώ δύο μήνες αργότερα θα επαναλάβει το ίδιο κατόρθωμα στην ACB. Η Ρεάλ θα πάει στο Final-4 και με εκείνον να κρατάει την μπαγκέτα θα φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Ντόντσιτς γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που βραβεύεται ως πολυτιμότερος της διοργάνωσης, αλλά και του Final-4, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και MVP της ACB. Βεβαίως πριν από όλα αυτά θα έχει κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο με την Σλοβενία στο Eurobasket του 2017.

Ο Ντόντσιτς αποφάσισε να δοκιμάσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, έχοντας κατακτήσει τα πάντα σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο, πριν καν κλείσει τα 20 χρόνια του. Τον Ιούνιο του 2018 θα επιλεχθεί στο Νο3 του ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς και το ταξίδι για την κορυφή του κόσμου θα ξεκινήσει. Μέσα σε λίγους μήνες θα προλάβει να γίνει μόλις ο 2ος νεότερος στην ιστορία του NBA που πετυχαίνει triple-double και ο νεότερος που το καταφέρνει σκοράροντας 30 πόντους, αλλά και δύο φορές μέσα στην ίδια χρονιά. Ωστόσο το ρεκόρ αυτό δεν του έφτανε και πέτυχε κι άλλα triple double, ώστε να διευρύνει το κατόρθωμά του, φτάνοντας τα 8! Έτσι έγινε ο 4ος σε triple double μέσα στην χρονιά, ισοφαρίζοντας τον Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ παράλληλα έγινε μέλος ενός κλειστού κλαμπ, όπου έχει καταφέρει αυτόν τον αριθμό με triple double πριν από τα 20 και στο οποίο βρίσκονται ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Ταιρίκ Έβανς. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην βραβευτεί ως Rookie of the year...

Φέτος, αποφάσισε πως στην Sophomore χρονιά του πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα. Κατάφερε, λοιπόν, μέσα στον Νοέμβριο να πετύχει δύο συνεχόμενα triple double σκοράροντας πάνω από 35 πόντους. Έτσι έσπασε ένα ρεκόρ του Όσκαρ Ρόμπερτσον που κρατούσε πάνω από 40 χρόνια. Στο παιχνίδι κόντρα στους Καβαλίερς σκόραρε 35 πόντους και ξεπέρασε τους 1000, όντας ο 6ος νεότερος παίκτης που το καταφέρνει. Ακόμα, έχοντας πάνω από 32 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ μέσο όρο πριν κλείσει τα 20, μπήκε σε ένα ακόμα κλειστό κλαμπ που απαριθμούσε μόλις δύο μέλη, τους Κέβιν Ντουράντ και Λεμπρόν Τζέιμς. Ωστόσο γρήγορα έφτασε και τους 2000 πόντους, όντας ο 7ος νεότερος που το καταφέρνει και ξεπερνώντας μάλιστα στην σχετική λίστα τον Λεμπρόν. Τα ρεκόρ δείχνουν να μην έχουν τέλος. Έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία των Μάβερικς που έχει 15 ασίστ σε δύο διαδοχικά παιχνίδια. Ακόμα έγινε ο 3ος μετά τους Μάτζικ και Ρόμπερτσον που πετυχαίνει triple double με τουλάχιστον 29 πόντους, 15 ριμπάουντ και 13 ασίστ. Ο Νοέμβριος του 2019 έκλεισε με τον Ντόντσιτς να έχει 31,7 πόντους, 10,4 ριμπάουντ και 10,4 ασίστ μέσο όρο, κάνοντας παρέα στους Όσκαρ Ρόμπερτσον και Ράσελ Ουέστμπρουκ που είναι οι μοναδικοί που έχουν καταφέρει να κλείσουν ένα μήνα με μέσο όρο triple double.

https://www.youtube.com/watch?v=kV7dr8r5Oak&feature=emb_title

Οι εμφανίσεις και οι αριθμοί του μιλούν από μόνοι τους. Πλέον η συζήτηση πηγαίνει πολύ μακριά και κάποιοι ίσως μιλούν για... ιεροσυλία. Όμως αυτό το παιδί-θαύμα είναι ικανό να φτάσει ψηλότερα από κάθε άλλον Ευρωπαίο που πάτησε στα παρκέ και ο χρόνος είναι αυτός που θα αποδείξει αν θα δικαιωθούν όλοι όσοι πίστεψαν στον ξεχωριστό ξανθό πόιντ γκαρντ από την ταπεινή Λιουμπλιάνα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ