17.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λιζ Μιλς: Μία γυναίκα ξεχωρίζει στο μπάσκετ ανδρών! (pic)

Το Αfrobasket ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την κατάκτηση του τροπαίου από την Τυνησία, όμως η διοργάνωση κέντρισε το ενδιαφέρον για τις ξεχωριστές ιστορίες που έβγαλε, με μία εξ αυτών να είναι η Λιζ Μιλς!

Η Αυστραλή προπονήτρια είναι εδώ και μερικούς μήνες η επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Κένυας, στην οποία δούλευε από το 2019, και μέσα σε λίγους μήνες ως πρώτη προπονητής, κατάφερε να "κερδίσει" τον αμέριστο σεβασμό και θαυμασμό του αφρικανικού αλλά και παγκόσμιου μπάσκετ!

Η πρώτη γυναίκα που παίρνει τη θέση του πρώτου προπονητή σε ανδρική ομάδα της Αφρικής αλλά και η πρώτη γυναίκα που οδηγεί οποιαδήποτε ανδρική ομάδα σε τελικά διεθνούς διοργάνωσης, η Αυστραλή έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στη "βίβλο" του αθλήματος και παράλληλα κέρδισε τα καλά λόγια των ανδρών που αγωνίζονται μαζί αλλά και απέναντί της και - το πιο σημαντικό - των γυναικών και των κοριτσιών που την βλέπουν ως πρότυπο!

"Είχα πολλές γυναίκες και κορίτσια να με προσεγγίζουν απλά και μόνο για να μου πουν ότι είμαι το πρότυπο που χρειάζονται" θα πει η Μιλς. "Προσπαθώ να είμαι όσο πιο προβεβλημένη γίνεται, ακόμα κι αν δεν μου αρέσουν τα social media. Ο λόγος είναι για να με δουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και να πουν ότι "αν μπορεί η Λιζ, τότε μπορώ κι εγω"! και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον σαν κι αυτό. Το Afrobasket κυριαρχείται από άνδρες οπότε θέλω να δουν ότι μια γυναίκα τα καταφέρνει. Το γυάλινο ταβάνι έχει σπάσει και μπορούν να το κάνουν."

Η Μιλς κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων και στην προ-προημιτελική φάση αντιμετώπισε την άλλη ομάδα που κέντρισε όλα τα φώτα, αυτή του Νοτίου Σουδάν. Η Κένυα δεν κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της νεότερης χώρας του κόσμου, όμως για μία ομάδα που πραγματοποίησε μόλις την τέταρτη συμμετοχή της σε Afrobasket, και πρώτη μετά το 1993 (που ήταν μάλιστα η διοργανώτρια χώρα), το κατόρθωμα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακό!

"Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον" θα συμπληρώσει μιλώντας στη FIBA. "Έχω ανοίξει την πόρτα και περιμένω κι άλλες γυναίκες να με ακολουθήσουν και να την διαβούν."

Στο τέλος της πορείας της με τους Morans, όπως λέγεται η ομάδα της Κένυας, στο Afrobasket, η Μιλς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τους παίκτες και την ομοσπονδία για τη στήριξη τους σε αυτό το ταξίδι: "Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία να δουλέψω μαζί με τους Morans στο Afrobasket. Η ομάδα ξεκίνησε την περιπέτειά της το 2019 στα προκριματικά και από τότε καταφέρνει να γίνεται καλύτερη σε κάθε τουρνουά. Συγχαρητήρια στους παίκτες και την ομοσπονδία που συνεχίζουν να ωθούν την ομάδα αυτή σε νέα ύψη" θα γράψει.

https://twitter.com/Coach_LizMills/status/1434875369698562064



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ