16.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Λιανός στο Basketa.gr: «Νίκη ψυχολογίας, όχι σωτηρίας» (pics)

Στο Ηράκλειο ουδέποτε αγχώθηκαν για την παραμονή τους στη Β’ Εθνική, ακόμα κι όταν κάποια διαδοχικά ατυχή αποτελέσματα τούς ανάγκασαν να υποχωρήσουν στην κατάταξη.

Οι Κρητικοί, μετά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη τους στο «Στ. Καλαϊτζής» επί του Πανερυθραϊκού, σταθεροποίησαν τη θέση του στη μέση της κατάταξης του Νότιου Ομίλου, ωστόσο ο έως τώρα απολογισμός των έντεκα νικών σε είκοσι τρεις αγώνες τους δεν τους ικανοποιεί. «Ήταν μια σημαντική νίκη, γιατί παίζαμε με μια ομάδα που στο παιχνίδι του πρώτου γύρου την κερδίζαμε με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα πόντων έως το 37’, αλλά στο τέλος χάσαμε, με ένα σουτ στη λήξη που μας πόνεσε πολύ. Για αυτό θέλαμε τόσο πολύ να κερδίσουμε. Ήταν μια καλή νίκη, για να πάρουμε ψυχολογία για τη συνέχεια του πρωταθλήματος», εξήγησε μιλώντας στο Basketa.gr ο Γιάννης Λιανός.

Ο Πατρινός φόργουορντ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 33π. στη Νέα Ερυθραία, αλλά το σημαντικότερο για εκείνον ήταν η συνολική εμφάνιση της ομάδας κι εκεί θέλησε να σταθεί: «Ένιωθα καλά, βρήκα και κάποια σουτ που ήμουν μόνος μου και δεν δυσκολεύτηκα να τα βάλω. Ήταν και το κίνητρο παραπάνω που είχαμε, για τη νίκη. Είναι σημαντικό να σε εμπιστεύονται οι συμπαίκτες σου και οι προπονητές σου, αλλά το πιο σημαντικό είναι η νίκη της ομάδας. Δείξαμε, ύστερα από καιρό, ομαδικό πνεύμα και διάθεση αυτοθυσίας».

 

Το Ηράκλειο βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση της κατάταξης, ισόβαθμο με τον Πρωτέα Βούλας. Ο Γιάννης Λιανός δεν σκέφτηκε ούτε για μία στιγμή πως μπορεί να κινδυνέψουν, εξάλλου όπως πρόσθεσε: «Ο στόχος μας αρχικά ήταν μια καλή πορεία, να σωθούμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς κι εν συνεχεία να πάμε για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, παίζοντας και ωραίο μπάσκετ. Αξίζουμε να βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες θέσεις. Ποτέ δεν το είδαμε έτσι, πως πάμε να σωθούμε. Μόνοι μας φέραμε τον εαυτό μας σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε να μην μπλέξουμε, ήμασταν στις πρώτες θέσεις κι εκεί θέλουμε να επιστρέψουμε. Κάναμε κάποιες ήττες και υποχωρήσαμε, κάποιες μας πόνεσαν πολύ και μας στοίχισαν και στην ψυχολογία και στη βαθμολογία, ειδικά στο πρώτο διάστημα του πρωταθλήματος. Έχουμε αδικήσει την προσπάθειά μας, δεν μας αξίζει να μπλέξουμε σε σενάρια υποβιβασμού. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ψηλά, για αυτό παλεύουμε».

Η σταθερότητα είναι η μεγάλη «πληγή» του συγκροτήματος του Γιώργου Μακράκη, κάτι το οποίο εξήγησε ο Γιάννης Λιανός: «Αυτό είναι το αστείο της υπόθεσης, έχουμε κερδίσει τον πρώτο, που θεωρητικά θα μπορούσε να τελειώσει αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα, κι έχουμε χάσει από τον τελευταίο. Αυτή η ομάδα έχει "χτιστεί" με κάποια έμπειρα παιδιά και με παίκτες που έρχονται από τις ακαδημίες μας ή είναι η πρώτη τους χρονιά σε αυτό το επίπεδο. Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τη σταθερότητα που επιβάλλεται, έχουμε κάνει ήττες σε ματς στο τέλος ενώ προηγούμασταν στη μεγαλύτερη διάρκεια, όπως με τον Πανερυθραϊκό στην έδρα μας. Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης, όχι στη μέση. Εγώ είμαι 32 ετών και είμαι ο μεγαλύτερος, αλλά προσπαθούμε όλοι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία να βοηθήσουμε τους νεότερους να πάρουν εμπειρίες, να βελτιωθούν, να αποκτήσουν παραστάσεις για τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την ομάδα τα νεαρά παιδιά και, μάλιστα, παιδιά που είναι από το Ηράκλειο».

 

Απομένουν εφτά παιχνίδια μέχρι το φινάλε της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Πόσο εφικτό είναι πλέον το Ηράκλειο να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε έως τώρα; «Δεν κοιτάμε τι έγινε έως τώρα, δεν θέλουμε να επηρεαστούμε από κάποια ατυχή αποτελέσματα και να μας χαλάσουν την ψυχολογία για τη συνέχεια. Ούτε σκεφτόμαστε πως ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε στις θέσεις ανόδου. Έχουμε άλλους εφτά αγώνες, κάτι σαν ένα μίνι πρωτάθλημα, στο οποίο θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο κι όπου μας βγάλει. Σίγουρα, στοχεύουμε όσο το δυνατόν ψηλότερο, αν και δεν είναι στο… χέρι μας. Οι πρώτες τρεις θέσεις έχουν ξεκαθαρίσει, αλλά εμείς θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό. Το πρωτάθλημα φέτος είναι πολύ δυνατό. Είχε μεν ένα ξεκάθαρο φαβορί, τον Ιωνικό Νικαίας, που δεν άφησε εξ αρχής κανένα περιθώριο. Ήταν δεδομένο ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω πως είχαμε κάποια έκπληξη. Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων με το πολύ δυνατό ρόστερ και ο Ιπποκράτης Κω, που έχει οικονομική ευρωστία, βρίσκονται λογικά στις υψηλές θέσεις. Οι ομάδες που ακολουθούν έως την έβδομη θέση, όμως, είναι του ίδιου επιπέδου και η κατάταξη είναι σε γενικές γραμμές δίκαιη. Εμείς, δυστυχώς, έχουμε και το βασικό μειονέκτημα των μετακινήσεων. Ειδικά για κάποια παιδιά, που δεν έχουν συνηθίσει τις συνθήκες αυτών των ταξιδιών, με το πλοίο, είναι δύσκολο. Σου αντλεί ενέργεια το ταξίδι, σου "πειράζει" το μυαλό, είναι κάτι που μπορεί να σε επηρεάσει στον αγώνα».

Στα εντός έδρας παιχνίδια τους χρησιμοποιούν το κλειστό στα Δύο Αοράκια. Ένα γήπεδο-στολίδι, το οποίο όμως με χωρητικότητα άνω των 5.000 θέσεων δεν μπορεί να γίνει «καυτή» έδρα: «Οι αντίπαλοι δεν το "νιώθουν", αν και ο κόσμος έρχεται και μας στηρίζει. Το Ηράκλειο δεν έθεσε το καλοκαίρι την άνοδο ως βασικό στόχο, οπότε δεν μπορείς να πεις πως ο κόσμος απογοητεύτηκε. Σίγουρα, στις νίκες αντιδράει θετικά και ανάλογα με την πορεία μας μπορεί να έρθει περισσότερος. Αλλά και στις κακές εμφανίσεις μας, φέτος, ήταν εκεί και μας στήριξε».

Ο 32άχρονος φόργουορντ έχει βρει ιδανικές συνθήκες στο Ηράκλειο, στην ομάδα και στην πόλη, και δεν μετανιώνει για την απόφασή του να μετακομίσει από τη γενέτειρά του, την Πάτρα, στην Κρήτη. Ζει το τώρα και δεν τον απασχολεί το μέλλον ούτε του αρέσει να βάζει προσωπικούς στόχους, αφού αυτό που προέχει είναι τι θέλουν η ομάδα και οι άνθρωποι που την «τρέχουν»: «Οι συνθήκες είναι ιδανικές, και στην ομάδα και στην πόλη, παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι ομάδες εδώ δεν έχουν μπει σε φάση να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω, είναι πολλά και τα έξοδα, ειδικά με τις μετακινήσεις, κάτι που οι ομάδες της Αθήνας δεν το έχουν. Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια της διοίκησης, αν και έχουμε τις "Μινωικές Γραμμές" που μας βοηθούν πολύ. Χρειάζεται πολύ μεγάλη στήριξη, από όλους, για να διεκδικήσεις το κάτι παραπάνω, βλέπουμε και το Ρέθυμνο, είναι στη Stoiximan.gr Basket League με πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, αλλά νομίζω πως δεν στηρίζεται όσο θα έπρεπε. Οι στόχοι, σε εμάς, εξαρτώνται από το ποιος θα "τρέξει" την ομάδα κάθε φορά. Τη μία χρονιά μπορεί να τεθεί ο πρωταθλητισμός ως βασικός στόχος, την άλλη χρονιά να προωθηθούν παιδιά από τα τμήματα υποδομής μας ή αυτό να γίνει συνδυαστικά. Προσωπικά, μετακόμισα εδώ για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους και το Ηράκλειο ήταν το καλύτερο που μπορούσα να βρω. Είναι όλα υπέροχα και σε σωστό οικονομικό πλαίσιο. Δεν έχουμε άγχος για τους μισθούς μας, ή για διάφορα άλλα θέματα που προβληματίζουν έναν αθλητή, όλα είναι ιδανικά. Από εκεί και πέρα, δεν σκέφτομαι το μέλλον, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Όταν θα έρθει η ώρα να πρέπει να πάρω αποφάσεις, θα αποφασίσω τι είναι το καλύτερο για εμένα και την οικογένειά μου».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ