24.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Λαδικός στο basketa.gr: «Στόχος μας να στεριώσουμε στις Εθνικές κατηγορίες»

Μια νέα αρχή προσπαθεί να κάνει η ΑΕΝΚ στις εθνικές κατηγορίες. Η ομάδα που αγωνίζεται στον 1ο όμιλο νότου έχοντας ως… βάση την «σημαίας» της, Φίλιππο Μοσχοβίτη προσπαθεί να χτίσει το… αύριο, που θα την καθιερωσει στις εθνικές κατηγορίες.

Αυτό εξήγησε στο Βasketa.gr ο τεχνικός της Στέφανος Λαδικός, ο οποίος ως πρώτος προπονητής πια έχει αναλάβει το δύσκολο έργο. Ο νεαρός τεχνικός εξήγησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει πια από το πόστο του πρώτου προπονητή, ενώ στάθηκε και στο τι χρειάζεται η ομάδα του προκειμένου να παραμείνει και να διατηρηθεί στις εθνικές κατηγορίες, που είναι και ο στόχος της ΑΕΝΚ.

Περιμένατε ότι το παιχνίδι κόντρα στην Αχαγιά θα κριθεί στην παράταση;

«Ξέραμε ότι παίζαμε με μια ομάδα, η οποία ήταν στην τρίτη θέση με ρεκόρ 7-3 και εμείς είχαμε ακριβώς αντίθετο (3-7), οπότε ξέραμε ότι θα ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Σε συνδυασμό μάλιστα με την απουσία του αρχηγού μας, του Μοσχοβίτη, θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Γνωρίζοντας όμως την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε με το ρεκόρ που είχαμε έπρεπε να τα δώσουμε όλα και αυτό έγινε. Τα παιδιά έπαιξαν και για τον Μοσχοβίτη. Όλοι, αρχής γενομένης του Οικονόμου, που αποτελεί απο τους πιο έμπειρους στο σύνολο αλλα και όλα τα παιδιά.  Και έτσι ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα και νομίζω ότι εν τέλει ήταν και δίκαιο».

Πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για την ομάδα, λόγω της απουσίας του Μοσχοβίτη;

«Ο Μοσχοβίτης διανύει την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και συνολικά πρέπει να είναι η έβδομη του στην ΑΕΝΚ. Ήταν και μέλος της ομάδας από την Α2 στην Α1, επι Ηλία Παπαθεοδώρου. Άρα αυτόματα πέρα από αξία ταλέντο και ποιότητα, είναι αρχηγός και σημαία της ομάδας. Ήταν επιθυμία όλων να ξεκινήσει το ρόστερ να χτίζεται, αφού συμφωνήσει ο Μοσχοβίτης. Σίγουρα είμαστε μείον, αλλά με την παρουσία των υπολοίπων παιδιών και έτσι όπως αντέδρασαν στο τελευταίο παιχνίδι μπορέσαμε να καλύψουμε το κενό. Δεν θα παίξουμε όλα τα ματς χωρίς τον Μοσχοβίτη. Όλα τα παιδιά την Κυριακή (5/1) ήταν συγκινητικά. Ακόμα και ο ίδιος ο Φίλιππος είπε ότι τους είδε όλους να παίζουν ψυχωμένα».

Ποια είναι η άποψη σου για τον φετινό 1ο όμιλο νότου;

«Είναι ένας όμιλος που μπορεί να κερδίσουν όλοι. Η Τρίπολη κατάφερε να πάρει νίκη πριν τα Χριστούγεννα και εκτός από το μεταξύ μας παιχνίδι, που τα δώσαμε όλα εμείς εκείνη τη μέρα, όλα τα παιχνίδια τα χάνει στους δέκα πόντους. Το Ληξούρι μέχρι το 35’ έχανε από την Ερμιονίδα και εν τέλει κέρδισε και η Ερμιονίδα έχει μια νίκη. Είναι περίεργα τα πράγματα. Πρέπει να είσαι συνεπής και να είσαι ανθεκτικός στον χρόνο. Όχι μόνο στην πορεία του παιχνιδιού αλλά και στην πορεία του πρωταθλήματος. Θα κριθούνε πολλά στις τελευταίες τέσσερις πέντε αγωνιστικές. Έτσι πιστεύω ότι θα πάει».

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η απόσταση από το να είσαι πρώτος προπονητής από βοηθός;

Οι θέσεις αυτές είναι πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ κοντά. Αυτό σημαίνει ότι καλώς η κακώς το… μάρμαρο το πληρώνει ο πρώτος προπονητής και τις περισσότερες των περιπτώσεων ο δεύτερος παραμένει στην ομάδα, ακόμα και όταν ο πρώτος προπονητής αλλάξει. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με τη δουλειά. Η δουλειά του βοηθού, που είμαι σε θέση να το γνωρίζω καθώς το έκαναν τα τελευταία χρόνια, έχει και αυτή παρα πολλές υποχρεώσεις παρα πολλές ευθύνες και ειδικά έξω από το γήπεδο, με το σκαουτιγκ, με την ενημέρωση του πρώτου προπονητή, αλλά και με την βοήθεια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο βοηθός έχει σαράντα με πενήντα λιγότερους παλμούς αφού είναι καθισμένος στο πάγκο και είναι σε θέση να μπορεί να διαβάσει και να μπορεί να βοηθήσει τον πρώτο προπονητή που βλέπει το παιχνίδι λίγο διαφορετικά εκείνη την ώρα. Είναι απίστευτα χρήσιμος και ο βοηθός. Είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνω ως πρώτος προπονητής κάποια ομάδα. Τα προηγούμενα τρία χρόνια είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον κόουτς τον Λιόγα, στην Β εθνική στην Κηφισιά, αλλά και τους Καρακώστα και Ρουμελιώτη στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου στην Β Εθνική. Νομίζω και οι τρεις έχουν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Η πορεία του χρόνου έχει δείξει ότι και οι τρεις είναι αξιόλογοι προπονητές και τελείως διαφορετικοί σαν χαρακτήρες, οπότε για μένα αυτό ήταν ότι καλύτερο».

Έχεις πάρει στοιχεία στον τρόπο που κοοουτσάρεις από τους τρεις προπονητές που μας ανέφερες;

«Σίγουρα, αλλά σίγουρα έχω διαμορφώσει και τον χαρακτήρα μου πέρα από το μπάσκετ. Και οι τρεις δουλεύουν σκληρά και ασταμάτητα. Και οι τρεις ενημερώνονται διαρκώς και οι τρεις είναι και θα πρέπει να είναι στο Ελληνικό προσκήνιο και να έχουν ομάδες στις Εθνικές κατηγορίες, ασυζητητί».

Πριν δυο χρόνια οδήγησες την ομάδα της ΑΕΝΚ στο πανελλήνιο Τρόπαιο U21. Πως σου φαίνεται που τα παιδιά από εκείνο το σύνολο παίζουν πια όλα σε αντρικό και μάλιστα τα περισσότερα πρωταγωνιστών;

«Και εκεί η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, γιατί εκείνη τη χρονιά δεν λειτουργούσε αυτόνομο τμήμα U21στην ομάδα. Οι μισοί αθλητές έκαναν προπόνηση με την Ανδρική ομάδα που έπαιρνε μέρος στην Β’ Εθνική, που εγώ ήμουν βοηθός με τον κόουτς τον Λιόγα και οι άλλοι μισοί στο εφηβικό, που ήμουν εγώ πρώτος προπονητής. Αυτά τα παιδιά δεν έκαναν προπονήσεις όλα μαζί. Βέβαια κινούμασταν στην ίδια φιλοσοφία και στην ίδια μπασκετική τακτική και κάναμε ίδια συστήματα. Μαζευόμασταν και παίζαμε στους αγώνες. Τα παιδιά αυτά έχουν απίστευτο ταλέντο και μπορεί να το καταλάβει κανείς από το γεγονός ότι παίζουν ακόμα. Ο Καμαριανός αγωνίζεται στον Πανιώνιο και με τον νέο προπονητή έχει 15 με 17 λεπτά χρόνο συμμετοχής στην Α1, ο Ντουζίδης είναι από τους πρωταγωνιστές στον Πανερυθραϊκό, Ο Χατζηνικόλας είναι στο Αγρίνιο στην Α2. Και όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Ο Μανούσος είναι από τους πρωταγωνιστές στην Κηφισιά. Όλα τα παιδιά ήταν ένα και ένα εκείνη τη χρονιά. Ακόμα και όταν βρεθήκαμε σε δύσκολη βραδιά στον τελικό των Μελισσίων, με -14 στο 26ο λεπτό κατάφεραν και γυρίσαμε το παιχνίδι. Οπότε καταλαβαίνεται ότι η στόφα των παιδιών είναι εξαιρετική. Ακόμα και ο Χαϊκάλης που λείπει τώρα στο εξωτερικό και δεν παίζει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε κάποια κατηγορία είναι εξαιρετικός και με πάρα πολύ ταλέντο».

Ποια είναι η φιλοσοφία της ΑΕΝΚ, ουσιαστικά να δώσει χώρο στους «μικρούς»;

«Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι στην ΑΕΝΚ, στο πλαίσιο της ανανέωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε παιδιά λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία, όπως και έχουμε τον Μοσχοβίτη και τον Οικονόμου αλλά από εκεί και πέρα θέλουμε την ανανέωση για πολλούς λόγους. Οι δυο κύριοι λόγοι είναι πρώτα απ’ όλα το οικονομικό, γιατί πλέων δεν υπάρχουν τόσα έσοδα, τόσοι χορηγοί και τόσο μεγάλο μπάτζετ. Η Κηφισιά είναι μια ομάδα που έχει υγεία και ο λόγος που εγκατέλειψε την Α1 για την Β εθνική είναι γιατί δεν ήθελε να χρωστάει, όπως χρωστάνε πάρα πολλές ομάδες. Άρα για να έχουμε υγεία φτιάξαμε ένα μπάτζετ πολύ συγκεκριμένο. Αυτό το μπάτζετ μας επέτρεπε να έχουμε μόνο αυτούς τους δυο έμπειρους παίκτες. Από εκεί και πέρα θέλαμε να στηριχτούμε σε νεαρούς αθλητές, για να τους δώσουμε την ευκαιρία να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να μπορέσουμε να προωθήσουμε παιδιά αξιόλογα που έρχονται από τις ακαδημίες και τις υποδομές μας. Αυτό τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ομάδα ήταν στην Α1 και για μια τριετία δεν ήταν πολύ εύκολο. Τώρα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την ομάδα και να σώσουμε την κατηγορία και να θέλουμε να είμαστε στην Γ’ Εθνική και την Β’ εθνική. Αυτός είναι ο στόχος μας, να μπορέσουμε να στεριώσουμε σε αυτές τις κατηγορίες, σε πρώτη φάση, σίγουρα θα μας βοηθήσει να προωθούμε τα δικά μας τα παιδιά. Από εκεί και πέρα χρειάζονται και οι μεγάλοι χρειάζονται και οι πιο νεαροί για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο ομαλή, την μετάβαση στην επόμενη μέρα. Σε συνδυασμό πάντα να είμαστε εντάξει στα οικονομικά μας και να μην χρωστάμε».

Βάση βαθμολογίας η ομάδα σου βρίσκεται στην θέση των μπαράζ, αυτό σε ανησυχεί;

«Νομίζω ότι είναι πολύ άδικο, να πας να παίξεις τους κόπους μιας χρονιάς σε έναν η σε δυο αγώνες. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο σωστό να καταφέρεις να αποφύγεις αυτή τη θέση. Εκείνη την μέρα κάτι μπορεί να πάει στραβά, να μην έχεις όλους σου τους αθλητές».

Άρα οι διασυνδέσεις θεωρείς ότι παίζουν βασικό ρόλο πια στις Εθνικές κατηγορίες, η στην Γ’ Εθνική συγκεκριμένα;

«Οι διασυνδέσεις μετράνε για το οτιδήποτε και για τα πάντα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είμαστε μια ομάδα που είμαστε όλοι καινούριοι στα πόστα μας ή δεν το έχουμε ξανακάνει. Δηλαδή, ίσως μετά από τους Μοσχοβίτη και Οικονόμου ο πιο έμπειρος να είμαι εγώ. Ο πρόεδρος είναι καινούριος και αναλαμβάνει πρώτη φορά το συγκεκριμένο πόστο. Πολλοί από τους παίκτες μας που είναι νεαροί παίζουν για πρώτη φορά στις εθνικές κατηγορίες. Θέλουμε σίγουρα να κερδίσουμε τον σεβασμό, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή της κατεύθυνση. Δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν ένα σωματείο που δεν έχει διασυνδέσεις. Γιατί καλώς η κακώς αυτή τη στιγμή με πολλούς ανθρώπους που μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι θέλουμε όλοι να είναι σωστοί απέναντι μας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε καταστάσεις. Γενικότερα προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες για να φέρουμε το μπάσκετ κοντά σε όλους. Με το καμπ που κάναμε τα Χριστούγεννα, που ήταν χωρίς οικονομικό αντίτιμο, προσελκύσαμε και παιδιά από άλλες ομάδες, χωρίς να συναίνει ότι θέλουμε να πάρουμε αυτά τα παιδιά. Απλά θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν κάποιες έξτρα προπονήσεις, χωρίς κάποιο κόστος και χωρίς αυτό να έχει κάποιο οικονομικό όφελος. Θεωρώ ότι πήγε καλά και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ