24.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Λάμπρος Πρέκας στο Basketa: «Να γίνει η Νίκη το κίνητρο»

Η Νίκη Βόλου κέρδισε και τα Φάρσαλα, φτάνοντας στην πέμπτη νίκη της σε έξι αγώνες στο Βορρά της Β’ Εθνικής, και ο Λάμπρος Πρέκας μίλησε στο Basketa.gr για το ιδανικό ξεκίνημα, τη στήριξη της ομάδας σε παιδιά της περιοχής… συν Τασιούδη, το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπου καλείται να κερδίσει την παραμονή, όπως τονίζει, καθώς και το νέο στοίχημα του πρότζεκτ του συλλόγου.

Η Νίκη είναι η μεγάλη παραδοσιακή δύναμη του Βόλου διαχρονικά. Πολλοί θα θυμούνται τις μεγάλες της εποχές στο ποδόσφαιρο, όταν και αγωνιζόταν στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και το μπάσκετ έχει τη δική του ιστορία. Με μία συμμετοχή στην άλλοτε Α’ Εθνική τη σεζόν 1984-1985 και αρκετές ακόμη στην Α2 την πιο πρόσφατη εποχή, προσπαθεί να δημιουργήσει μια δική της παράδοση, ως ο «πόλος» της περιοχής και σε αυτό το άθλημα.

Η νέα της ανοδική πορεία, την έχει φέρει στη Β’ Εθνική και στον τρομερά ανταγωνιστικό για φέτος Βορρά, με το σύνολο του Λάμπρου Πρέκα να έχει ξεκινήσει με ένα ιδανικό ρεκόρ πέντε νικών σε έξι αγώνες, ενώ η μία ήττα ήταν στον πόντο από τον Φαίακα Κέρκυρας. «Κάθε παιχνίδι το βλέπουμε ξεχωριστά και δεν αλλάζει ο στόχος του να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας άμεσα, μιας και βρισκόμαστε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπου οι ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Τα περισσότερα ματς, άλλωστε, βλέπουμε ότι κρίνονται στις λεπτομέρειες. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, φτιάηαμε μια ομάδα που στα 11/12 της αποτελείται από παιδιά της περιοχής, μαζί με την προσθήκη του Τασιούδη. Δουλεύουμε πολύ στο γήπεδο και η διοίκηση είναι πάντα κοντά μας, έχοντας εξασφαλίσει το οικονομικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να ασχολούμαστε μόνο με τα αγωνιστικά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, μαζί με το γεγονός ότι όλοι, μέχρι την 6η αγωνιστική, ήμασταν υγιείς, για να βγάλουμε την απαραίτητη εμπειρία και ενέργεια, που θέλαμε στα έως τώρα παιχνίδια. Αν ήμασταν και λίγο πιο τυχεροί στην Κέρκυρα, θα μπορούσαμε να ήμασταν και αήττητοι», αναφέρει στο Basketa.gr ο προπονητής της Νίκης, όντας χαρούμενος, αλλά κρατώντας και στο τέλος ένα… μικρό κρίμα.

Τον ακούσαμε, πάντως, να μιλά με ιδιαίτερη θέρμη για την προσπάθεια που γίνεται, με παίκτες από την περιοχή του Βόλου. Η αλήθεια είναι, ότι έπεισε αρκετούς εγνωσμένης αξίας να έρθουν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά πώς έγινε αυτό; Ο ίδιος απαντά πως «είμαι για τρίτη σεζόν στην ομάδα και πάντα θέλουμε να μπαίνει ένα λιθαράκι, για να χτίζεται η ομάδα με παιδιά από τη πόλη. Το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, για να το καταλάβει καλύτερα ο κόσμος, αλλά υπάρχουν και θέματα, όπως η διαμονή ή η διατροφή ενός παίκτη, που θα φέρεις από άλλη πόλη, κάτι που σε επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Δουλεύουμε πάντα σε αυτή την κατεύθυνση και, όταν είδαμε πέρυσι στη Γ’ Εθνική, ότι θα καταλήγαμε στις πρώτες τρεις θέσεις, ξεκινήσαμε τις επαφές μας με παιδιά, όπως ο Τάσσος και ο Φρουσκλιάς, παιδιά με εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες, αλλά και αρκετά ακόμη χρόνια μπροστά τους. Θέλαμε να γλιτώσουμε μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, δίνοντας παράλληλα κίνητρο στα παιδιά αυτά να γυρίσουν, ανταγωνιζόμενοι τις τιμές της Αθήνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, και το αντίκτυπο που έχει μια τέτοια πολιτική στον κόσκο, καθώς είναι διαφορετικό για αυτόν να βλέπει παιδιά, που ζει στην καθημερινότητα. Θα δεις στην εξέδρα φίλους, γονείς και συγγενείς, ενώ οι ίδιοι νιώθουν διαφορετικά, όταν παίζουν στο σπίτι τους. Η ομάδα, λοιπόν, είχε οργανωθεί με το κατάλληλο οικονομικό υπόβαθρο, για να τους κλείσουμε και μετά, όταν είδαμε πως μπορούσαμε να κλείσουμε έναν εξαιρετικό παίκτη και χαρακτήρα, που θα ταίριαζε στην νοοτροπία μας, όπως ο Τασιούδης, κινηθήκαμε για την απόκτησή του. Ξέραμε, ότι μπορεί σε κάποιες θέσεις να μην ήμασταν πλήρεις, αλλά με δουλειά, πολλή προσπάθεια και πειστικότητα απέναντι σε παίκτες, που έχουν την ευελιξία να παίξουν σε περισσότερες από μία θέσεις, θα τα καταφέρναμε».

Μιας και μίλησε για υγεία, δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε για τον άσχημο τραυματισμό του ηγέτη της Νίκης, Σάκη Κουτίνα, στην τελευταία αναμέτρηση με τα Φάρσαλα. «Αν δει κανείς τα τελευταία ματς, ο Σάκης ήταν σε πολύ καλή φόρμα και ανησύχησε πολύ στον τραυματισμό του, έχοντας έρθει πέρυσι από ένα σοβαρό χτύπημα στο πόδι του. Είναι μια κατάσταση που έχει ξαναπεράσει, δηλαδή, και πέρυσι δούλεψε πολύ, όπως και το καλοκαίρι, γλιτώνοντας τώρα τα χειρότερα. Το σίγουρο, είναι ότι θα χάσει το ματς με το Αγρίνιο, αλλά ευελπιστούμε πως θα βοηθήσει στο ματς με τον Φίλιππο. Στο παιχνίδι με το Αγρίνιο, πάντως, ελπίζω να προσπαθήσουν όλοι να παίξουν και για τον Σάκη, που θα είναι στην αποστολή, αλλά τον χρόνο του θα καλύψουν άλλη παιδιά, που μπορούν να καλύψουν το κενό του, όπως ο Καραγιώργος, ο Αναγνωστόπουλος ή και ο Φρουσκλιάς. Θεωρώ, ότι το ρόστερ που χτίσαμε είναι αρκετά ποιοτικό βαθύ, ώστε σε ένα πρωτάθλημα 30 αγώνων να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κακοτυχίες», είπε ο Λάμπρος Πρέκας.

Η Νίκη, όπως αναφέραμε νωρίτερα, έχει καταφέρει όλα αυτά τα έως τώρα επιτεύγματα, σε ένα πρωτάθλημα, όπου ομάδα που να ξεχωρίζει δεν υπάρχει σε απόλυτο βαθμό, άρα και οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ο κόουτς Πρέκας βλέπει με θετικό μάτι αυτή την εξέλιξη, εξηγώντας πως «έχουν ανέβει πολύ, νομίζω, οι ομάδες της επαρχίας. Βλέπεις ομάδες, όπως εμάς, το Αγρίνιο, τα Φάρσαλα, την Ελευθερούπολη ή τους Ικάρους, να είναι σε καλό επίπεδο, εκμεταλλευόμενες και τον παράγοντα της έδρας, που δεν υπάρχει με την ίδια έννοια στη Θεσσαλονίκη. Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, έχουν δύσκολο έργο ερχόμενες σε μια έδρα, με 1.200 άτομα και πολύ θερμή στήριξη, όπως η δική μας. Παράλληλα, οι ομάδες που έχουμε μια καλή έδρα, θεωρούμε πως μπορούμε με τον κόσμο να πάρουμε τα ματς. Φυσικά, πρέπει να υπολογίσουμε και το ότι καμία δεν έχει το μπάτζετ ή το ρόστερ, με τα οποία μπορεί να πει κανείς πως θα πάει… άχαστη. Μέχρι και το Ανατόλια, που θεωρείται φαβορί, έχασε τη δεύτερη αγωνιστική από την ΧΑΝΘ, η οποία μόλις είχε ανέβει στην κατηγορία. Η Β’ Εθνική στον Βορρά, λοιπόν, έχει γίνει ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τραβάει τα βλέμματα, ενώ αν κάνεις μια ήττα που δεν περιμένεις, μπορεί να μείνεις πολύ πίσω. Μπορείς να δεις ως παράδειγμα τους Ικάρους, που μετά από ένα 3 στα 3 στην αρχή, έχασαν από εμάς και, ύστερα, προχώρησαν σε άλλες δύο ήττες, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύ έδαφος».

Και τώρα, ποιο είναι το επόμενο «βήμα» στο πρότζεκτ της Νίκης Βόλου, που μοιάζει να γράφει μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της; «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας στο τοπικό, ήταν πολύ δύσκολο να φέρουμε τον κόσμο, καθώς είναι γνωστό, ότι θα γεμίσει το γήπεδο, αν δει μια μεγάλη και ανταγωνιστική κατηγορία, κακά τα ψέμματα. Το μήνυμα, που έχουμε στείλει τώρα, όμως, είναι πως είμαστε μια καλή οικογένεια και καταφέρνουμε να φέρουμε, όχι μόνο φίλους της Νίκης, αλλά και όλο το μπασκετικό κοινό του Βόλου, που βλέπει καλό και ανταγωνιστικό μπάσκετ σε μια υψηλού επιπέδου εθνική κατηγορία. Αυτό ήταν το στοίχημα με τη διοίκηση, λοιπόν, και τώρα το στοίχημα είναι να σταθεροποιηθούμε, έχοντας δικά μας παιδιά, με όχι πολλές δαπάνες σε προσθήκες και δίνοντας εικόνες μεγάλων παραστάσεων σε παιδιά της περιοχής, για να γίνει η ομάδα κίνητρο για αυτά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, ειδικά όταν βλέπουμε παιδιά, που έρχονται κάθε Κυριακή στο γήπεδο, ελπίζοντας πως, παίζοντας σε έναν υποδεέστερο σύλλογο, θα αγωνίζονται με σκοπό μια μέρα, να αγωνιστούν στην Νίκη σε υψηλό επίπεδο», σχολιάζει ο Έλληνας τεχνικός, δείχνοντας μια μεγάλη σιγουριά, για ένα πλάνο που μοιάζει να πηγαίνει περίφημα έως σήμερα, αξιοθαύμαστο για κάθε σύλλογο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ