21.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Λάκοβιτς: «Η Ελλάδα δεν παραδίδει τα όπλα ποτέ»

Μπορεί να έχει να αγωνιστεί στα μέρη μας από το 2006, αλλά ο Γιάκα Λάκοβιτς είχε προλάβει να γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την Κρκα στον Παναθηναϊκό και στα ευρωπαϊκά σαλόνια μέχρι το διαζύγιο (όχι και με τον πλέον ομαλό τρόπο) από τους «πράσινους». Και τώρα αντίπαλος μιας ελληνικής ομάδας και μάλιστα της Εθνικής Ομάδας, με την ιδιότητά του ως βοηθός προπονητή της Σλοβενίας. Αν μη τι άλλο δυο πράγματα παραπάνω ξέρει από ελληνικό μπάσκετ. H δική του ομάδα είναι πάντως αυτή που βρίσκεται στο 2-0 στο Ευρωμπάσκετ, εδώ στο Ελσίνκι.

«Είναι αλήθεια, αλλά η εμπειρία μου είναι αυτή που με κάνει να γνωρίζω πολύ καλά πως σε τέτοιες διοργανώσεις το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι το επόμενο. Το 2-0 είναι πολύ καλό, δεν αντιλέγω, αλλά δεν λέει και τίποτα από μόνο του. Και το επόμενο παιχνίδι είναι αυτό με την Ελλάδα.»

Ο σεβασμός του για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα περισσεύει και είναι κάτι που φαίνεται σε κάθε του λέξη: «Η Ελλάδα έχει μεγάλη ομάδα. Μπορεί να άλλαξαν κάποια πράγματα, αλλά η φιλοσοφία είναι ίδια, ο χαρακτήρας παραμένει ο ίδιος, το παιχνίδι της χαρακτηρίζεται από υπομονή και καλή άμυνα. Θα είναι ένα πολύ πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς.»

Ο Λάκοβιτς παραδέχεται πως αυτές οι λίγες ώρες παραπάνω ξεκούραση που έχει στη διάθεσή της η ελληνική ομάδα, καθώς έπαιξε στις 4.30μ.μ., σε αντίθεση με την Σλοβενία που έπαιξε στις 8μ.μ. χθες το βράδυ, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Υπάρχει όμως και το «αλλά»: «Είναι αλήθεια. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει ο κόσμος, αλλά μπορεί επηρεάσουν. Αλλά δεν το σκεφτόμαστε καν! Είχαμε χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, προκειμένου να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται και να παίξουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό υπάρχει μόνο για εμάς και αυτό είναι και το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από τους παίκτες μας. Από εκεί και πέρα ανέλαβαν και οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές να τους βοηθήσουν όσο μπορούν.»

Ο αγώνας με τη Γαλλία είναι ένα από αυτούς που είδαν και ανέλυσαν οι Σλοβένοι πριν από την σημερινή αναμέτρηση. Τα πρώτα σχόλια του Λάκοβιτς; «Η Ελλάδα είχε ένα κακό πρώτο ημίχρονο, αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο έδειξε αυτό που ξέρουμε: Πως δεν παραδίνεται ποτέ. Πλησίασε στους έξι πόντους, απλά στο τέλος δεν είχε την ενέργεια να συνεχίσει. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, η Γαλλία ήταν χθες καλύτερη ομάδα

Όσο για το ρόλο του ως προπονητή; «Είναι κάτι που μου αρέσει και που ήθελα να κάνω και χαίρομαι για την ευκαιρία αυτή που έχω», θα πει χαμογελαστός. Όσοι τον ζουν ως προπονητή, λένε πως «είναι καλός, αλλά αυστηρός με τους παίκτες και με πολύ όρεξη να μάθει και να δουλέψει». Ακούγονται σαν τη σωστή βάση, για να προχωρήσει και να φτάσει μακριά σε αυτή τη δεύτερη καριέρα που αρχίζει. Ως βοηθός στην Εθνική Σλοβενίας, αλλά και στην Μπιλμπάο, μετά το Ευρωμπάσκετ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ