11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κώτσης: “Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα”

Ο Κώστας Κώτσης, γενικός διευθυντής του Ηφαίστου Λήμνου, αλλά και μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών, μίλησε στον SportFM, στην εκπομπή "Οι μπάσχετοι" και αναφέρθηκε τόσο σε θέματα που αφορούν τόσο τον Ήφαιστο και την Basket League, αλλά και την Εθνική Ανδρών και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναλυτικά όσα είπε στον «ΣΠΟΡ FM 94.6»:

Για το μέλλον του Ηφαίστου: «Τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, κύριος Μπούμπουρας, μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμε μία ενημέρωση. Περιμένουμε τον πατέρα της οικογένειας και να συζητηθούν όλα τα δεδομένα. Ο Ήφαιστος έχει κάνει τρομερά βήματα, άλματα θα έλεγα, σε σχέση με το μπάσκετ σήμερα. Ανέπτυξε το μπάσκετ που δεν υπήρχε το άθλημα στην περιοχή. Ξέρετε πολλές φορές ξεχνάμε κάποια βασικά πράγματα. Ο αθλητισμός είναι μία μορφή έκφρασης που έχει κέντρο τον άνθρωπο. Άρα η προστιθέμενη αξία που προκύπτει για ένα νησί του Βορείου Αιγαίου, που δεν βασίστηκε στη λογική και ήταν στη βάση προσφοράς στον τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη. Έχουμε μάθει να δουλεύουμε με το συναίσθημα και όχι με βάση τη λογική».

Για τις δυσκολίες της ομάδας της Λήμνου και το γήπεδο: «Είναι ένα γήπεδο που ανακατασκευάστηκε από ιδία κεφάλια από την οικογένεια Μπούμπουρα για να στεγαστεί αυτό το όνειρο και δε θα μιλούσαμε σήμερα για τον Ήφαιστο. Θα σας μιλήσω ειλικρινά και θα πω ό,τι είπε και ο πρόεδρός μας, τα έξοδα και τα κόστη λειτουργίας για μία ομάδα που εδρεύει στη Λήμνο είναι τεράστια. Ένας παίκτης πρέπει να πάρει το αεροπλάνο, να έρθει στην Αθήνα για να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Μία ομάδα της Α1 που συμμετέχει και στην Ευρώπη, άνθρωπός της μου είπε πως το 2ο ταξίδι στην Ευρώπη ήταν στη Λήμνο. Το πρόβλημα είναι τα έξοδα και τα κόστη λειτουργίας. Δυστυχώς τα έσοδα σε μία ομάδα που εδρεύει στη Λήμνο είναι μηδαμινά. Αν σκεφτείτε την οικονομία της Κρήτης και της Ρόδου, που έχουν εκπροσώπηση στην Basket League, βλέπουμε πως δε συγκρίνονται και βασίζονται περισσότερο σε εσωτερική κατανάλωση».

Για το ελληνικό μπάσκετ: «Για να μιλήσουμε για τον αριθμό των ομάδων θα πρέπει να δούμε και γεωγραφικά στοιχεία. Να δούμε στοιχεία ΑΕΠ. Να δούμε πού βρίσκεται η χώρα μας στο χάρτη. Στο Βέλγιο για παράδειγμα, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και θα πρέπει να τα δούμε ξανά όσον αφορά τα έσοδα. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα αυξήσουμε στην Α1. Κάθε κίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μία μελέτη. Ανεξαρτήτως τι συμβαίνει στη χώρα μας, είναι λίγο δύσκολο να υπάρξουν έσοδα. Όταν μιλάμε για ομάδες που αδυνατούν, αφού αυτό το μοντέλο βασίζεται στη χρηματοδότηση και από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη, μέσα στις σημερινές συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται θα χρειαστεί ο πρόεδρος να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ομάδες έρχονται και φεύγουν και άνθρωποι χάνουν τα χρήματά τους. Θα πρέπει να προκύψει μία λεπτομερής συζήτηση. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα τα λύσουμε όλα μέσα σε μία μέρα. Θέματα-ζητήματα που έχουν παγιωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά σήμερα εκείνο που αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες με γεμίζει αισιοδοξία και αντιλαμβάνονται πως πρέπει να το αλλάξουμε. Έτσι γίνεται… Υπάρχουν ομάδες που δεν μπορούν να αντεπεξέρθουν σε βασικές υποχρεώσεις. Ελάχιστο μπάτζετ, γήπεδο και ένα πράγμα που δεν μπορούσαμε να βελτιώσουμε είναι οι υποδομές. Αν βάλουμε μίνιμουμ κριτήρια, βάζουμε μία βάση για να δουλέψουμε με μία προοπτική».

Για το αν η Ελλάδα είναι θελκτικός προορισμός για έναν ξένο: «Εξαρτάται για ποια εποχή μιλάτε. Τα τελευταία χρόναι, ας μην κρυβόμαστε, τα χρήματα που έπεφταν στο ελληνικό μπάσκετ ήταν πάρα πολλά. Κάπως έτσι ο Αμερικανός κυρίως παίκτης ερχόταν για να παίξει στην Ελλάδα. Φυσικά ήταν θελκτικό και το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ. Υπήρχαν ομάδες σε υψηλό επίπεδο και έτσι ήταν δυνατό το πρωτάθλημά μας. Οι ατζέντηδες έλεγαν πως αν ένας παίκτης τα καταφέρει στην Ελλάδα, μπορεί παντού. Αν δεις τα αγωνιστικά μπάτζετ και το επίπεδο των παικτών που έρχεται, δεν μπορείς να πεις ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν. Θα πρέπει να δούμε όλα τα ζητήματα και να τα βάλουμε στο τραπέζι, από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση από τους ιδιοκτήτες να δώσουν λύση σε όλα αυτά».

Για την Εθνική Ελλάδας: «Το ΠροΟλυμπιακό Τουρνουά που ήταν προγραμματισμένο για τέλος Ιουνίου μεταφέρθηκε για του χρόνου. Είμαστε στον όμιλο με Καναδά και Κίνα, ελπίζοντας ότι θα πάρουμε το εισιτήριο για το Τόκιο και θα είναι μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και δεν μπορεί να σταματήσει. Έχουμε και τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2022 που οι τελικοί είναι στη Γερμανία».

Για τον Αντετοκούνμπο: «Το ΝΒΑ μόλις προχθές ανακοίνωσε την ημερομηνία επανέναρξής του. Η κατάσταση δείχνει πιο δύσκολη από ό,τι ήταν. Ο Γιάννης, για να ξέρει ο κόσμος, είναι πάντα θετικός να έρθει στην ομάδα και να φορέσει τη φανέλα της. Και στις επαφές που είχαμε στο Μιλγουόκι και με τον Γιάννη και με τον προπονητή του. Είναι άδικη η κριτική που δέχεται ο παίκτης. Δεν γίνεται, όταν λέμε για το ΝΒΑ, δεν μιλάμε για ένα απλό πρωτάθλημα. Είναι πιο ισχυρός και από κράτη! Η επιρροή που έχει σε θέματα πολιτικής είναι τεράστια. Λέγοντας ΝΒΑ δεν μιλάμε για ένα απλό πρωτάθλημα. Μιλάμε για ένα τεράστιο οργανισμό».

Για τη συμμετοχή του Γιάννη και της οικογένειάς του στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού: «Σας είπα, ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνική έκφραση. Δεν πρέπει να μένει έξω από τα κοινωνικά ζητήματα. Δε θα σας κρύψω ότι συγκινήθηκα όταν είδα τον Γιάννη, όπως και άλλους αθλητές, να συμμετέχουν σε τέτοιες κινήσεις απέναντι στο ρατσισμό. Οι αθλητές οφείλουν να παίρνουν θέση σε τέτοια ζητήματα».

Για τον Τζόρνταν Μόργκαν: «Πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη. Έρχεται από το Μίσιγκαν, αν δεν κάνω λάθος, από ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Άφησε πολύ καλά στοιχεία. Είχε βάλει γύρω στους 30 πόντους απέναντι στον Ολυμπιακό και είχε τραυματιστεί και δε συνέχισε. Έχει καλό σου από τη μέση απόσταση και παίζει με μεγάλο πάθος και καρδιά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ