19.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κώστας Χαρτοματσίδης στο Basketa: «Το Κύπελλο έκανε ιδιαίτερη την νίκη»

Η Πεντέλη θριάμβευσε στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Πανερυθραϊκό, κάνοντας... επανάληψη όσων συνέβησαν στο Κύπελλο και στην πρεμιέρα της Β' Εθνικής, και ο Κώστας Χαρτοματσίδης μίλησε στο Basketa.gr για την ιδιαιτερότητα της επιτυχίας, το εξαιρετικό φινάλε της ομάδας των Βορείων προαστίων, τη δικαίωση της παρουσίας στην κατηγορία και την προσπάθεια καθιέρωσης σε αυτήν.

Μια πρεμιέρα, όπως αναφέρει το απόλυτα ορθό κλισέ, είναι πάντοτε ιδιαίτερη για κάθε ομάδα, πολύ περισσότερο δε για μια νεοφώτιστη σε κατηγορία. Η Πεντέλη είχε φτάσει μερικές φορές στην πηγή της Β' Εθνικής, χωρίς να... πιει νερό εξαιτίας μερικών συγκυριών, σε θέματα ανακατατάξεων, που δεν της είχαν επιτρέψει την άνοδο. Αυτή την φορά, όμως, ήταν πρώτη επιλαχούσα, έχοντας χάσει στο «νήμα» την απευθείας άνοδο, αλλά η αποφασιστικότητα δεν κρυβόταν, παρότι καμία εκ των αποστολών της δεν ήταν εκ προοιμίου αγωνιστικά εύκολη. Και τώρα, ήρθε η ώρα η ίδια να το απολαύσει και να καρπωθεί τη δικαίωσή της, κάτι που συμβαίνει ήδη από την πρεμιέρα, καταβάλλοντας για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών τον ισχυρό Πανερυθραϊκό, αφού τον είχε κερδίσει και στο ματς του Κυπέλλου Ελλάδας, δείχνοντας πως θα είναι «σκληρό καρύδι».

Ο προπονητής των επιτυχιών αυτών της Πεντέλης, Κώστας Χαρτοματσίδης, μίλησε στο Basketa.gr για την ιδιαιτερότητα της νίκης αυτής, θεωρώντας επιπλέον επιτυχία των παικτών του, την άρτια προετοιμασία τους απέναντι σε ένα έμπειρο σύνολο, που θα εμφανιζόταν πεισμωμένο μετά την ήττα στο Κύπελλο, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στο τελευταίο πεντάλεπτο, όπου η ομάδα σε ένα ισορροπημένο για 35 λεπτά ματς μπόρεσε να το φέρει σε διαστάσεις θριάμβου, γράφοντας ένα ιστορικό 77-65. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην χαρά απάντων στην ομάδα, για το γεγονός ότι ξεκίνησαν με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους στη Β' Εθνική, τονίζοντας με το δικό του τρόπο, ότι δεν ήρθαν απλά... για να είναι περαστικοί, ενώ έκανε λόγο και για τον τρόπο, που αυτό θα επιτευχθεί.

Τι σημαίνει αυτή η πρώτη σας νίκη στη Β’ Εθνική; Θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς ιδιαίτερη και λόγω του γεγονότος, ότι καταφέρατε να βρεθείτε στην κατηγορία, έχοντας κάνει το «βήμα» παραπάνω από τη Γ’ Εθνική;

Ήταν πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Ο πιο σημαντικός από αυτούς ήταν, ότι είχαμε δουλέψει πολύ μέσα στην εβδομάδα, για να την κατακτήσουμε και είναι ωραίο, όταν η προσπάθεια επιβραβεύεται και με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός αυτό, εμείς πάντα εστιάζουμε στην προσπάθεια και προσπαθούμε, είτε θετικό είτε αρνητικό, είναι ένα αποτέλεσμα να μην μας επηρεάσει συναισθηματικά, αλλά να το δούμε σαν μια ευκαιρία να βελτιώσουμε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού μας. Άρα δεν θέλω να μπω και στη διαδικασία να μιλήσω για το παιχνίδι αυτό σαν το πρώτο στη Β’ Εθνική ή σαν κάτι το ιδιαίτερο.

Ποια η σημασία του να επιτυγχάνεται απέναντι σε μια από τις πιο έμπειρες ομάδες της κατηγορίας, που κάθε χρόνο ξεκινά με σημαντικές επιδιώξεις;

Εκτός από το γεγονός, ότι παίζαμε με μια ομάδα πολύ έμπειρη, όπως είπες και εσύ, με έναν καταξιωμένο προπονητή που την έχει σταθερά ψηλά και πολύ καλούς παίκτες, υπήρχε και η ιδιαιτερότητα του μεταξύ μας παιχνιδιού στο Κύπελλο προ ολίγων ημερών. Το γεγονός, ότι είχαμε κερδίσει σε αυτό το ματς έκανε τη δουλειά μου λίγο πιο δύσκολη. Αρχικά, γιατί ήξερα ότι είχαμε θίξει τον εγωισμό παικτών με προσωπικότητα που διαθέτει η Ερυθραία και θα έρχονται ακόμη πιο αποφασισμένοι. Κατά δεύτερον, έπρεπε να προετοιμάσω και ψυχολογικά τους παίκτες μου για αυτές τις συνθήκες. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, από τον τρόπο που το αντιμετώπισαν, αλλά φυσικά ξέρουμε, ότι ήταν απλά η πρώτη αγωνιστική ενός πολύ δύσκολου πρωταθλήματος.

Σας είχε βοηθήσει το παιχνίδι του Κυπέλλου στην αντιμετώπιση του Πανερυθραϊκού;

Φυσικά και μας βοήθησε, καθώς είχαμε μια πρώτη εικόνα του αντιπάλου μας. Λόγω του ότι ήταν η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να έχουμε σαφή εικόνα σε διαφορετική περίπτωση, όπότε στο κομμάτι της προετοιμασίας του παιχνιδιού μας βοήθησε αρκετά.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να φτάσετε στο αποτέλεσμα και ιδιαίτερα την εξαιρετική απόδοση του τελευταίου πενταλέπτου;

Τα παιδιά ήταν πολύ συγκεντρωμένα σε όλα, όσα είχαμε σχεδιάσει, και ακόμα και τα λάθη που κάναμε σε αρκετά σημεία δεν τα «κουβαλήσαμε», όπως λέμε, και δεν έγιναν «εμπόδιο» στην εκτέλεση του πλάνου μας. Εκτός αυτού, όμως, το πιο σημαντικό ήταν, ότι όλοι οι παίκτες μου χωρίς καμία εξαίρεση, έδειξαν τον χαρακτήρα που απαιτείται σε τέτοια παιχνίδια και ξεπέρασαν γρήγορα την νευρικότητα που κατά κανόνα υπάρχει την πρώτη αγωνιστική σε κάθε σεζόν. Εκτός από την προσπάθεια των παιδιών, όμως, δεν μπορώ να μην σταθώ και σε αυτή των συνεργατών μου, Κιτσούλη, Μαστροκωστόπουλο και Μάντζιο, καθώς και του γυμναστή της ομάδας μας, του Νίκου Δημητρακή, για την πολύτιμη δουλειά που κάνουν ο καθένας στον τομέα του. Και είναι μια ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για την συνεισφορά τους, τόσο στο συγκεκριμένο παιχνίδι αλλα και γενικότερα φυσικά.

Με την νίκη αυτή, δεδομένου και του ποιος ήταν ο αντίπαλος, επιθυμείτε να οριοθετήσετε κάποιους στόχους πιο ξεκάθαρα;

Θα απαντήσω με μια κλισέ έκφραση και θα πω, ότι στόχος είναι πάντα το επόμενο παιχνίδι. Αυτή, όμως, είναι η πραγματικότητα καθώς είναι τόσο δύσκολα όλα τα παιχνίδια και τοσό υψηλής δυναμικότητας όλες οι αντίπαλες ομάδες, που νομίζω για κανέναν δεν είναι ορθό να θέτει συγκεκριμένους στόχους τόσο νωρίς στη σεζόν. Εκτός βέβαια από ομάδες που έχουν επενδύσει πιο δυναμικά σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ήταν γενικά ο πρώτος σας αγώνας στην κατηγορία. Ποιο το συναίσθημα του να βρίσκεστε σε αυτή, μετά από μερικές εξαιρετικά αξιόλογες προσπάθειες που είχαν γίνει στη Γ’ Εθνική, που έδειχναν πως αξίζατε να βρεθείτε εδώ;

Είναι μια κατηγορία πιο μπασκετική, όπως λέμε, σαφώς πιο ποιοτική από τη Γ' Εθνική. Αν και ποτέ δεν κάναμε υπερβάσεις τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά το μπατζετ μας, ώστε να είναι αυτοσκοπός η άνοδος, πίστευα ότι με τον τρόπο που δουλεύουμε αξίζαμε να βρεθούμε σε αυτή την κατηγορία κάνοντας το επόμενο βήμα. Σίγουρα λοιπόν είναι όμορφο το συναίσθημα να βρισκόμαστε εδώ, αλλά αν εννοείς πως είχαμε παραπάνω άγχος ή ανυπομονησία λόγω κατηγορίας, θα απαντήσω όχι. Ήταν, δηλαδή, όπως όλες οι πρεμιέρες σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζεσαι.

Η ομάδα έκανε αρκετές αλλαγές, για να ανταποκριθεί στην κατηγορία. Ποιος είναι ο χαρακτήρας που θέλεις να της προσδώσεις στο παρκέ;

Κάναμε μελετημένες προσθήκες παιδιών, που τόσο από αγωνιστικά χαρακτηριστικά όσο και από πλευράς χαρακτήρα θα «κολλούσαν» με τον κορμό των παικτών μας, με σκοπό να διατηρήσουμε την φιλοσοφία μας και τον τρόπο παιχνιδιού μας. Εϊμαι πολύ ευχαριστημένος από όλες τις επιλογές, αν και ξέρω ότι χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι πλήρως και να αποδίδουμε σαν ομάδα όσο πιο κοντά γίνεται στο 100%. Ο χαρακτήρας της ομάδας μας, όπως και να το δεις, είτε αγωνιστικά είτε ακόμα και σε μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας μας, στηρίζεται στη λογική: κανένα «εγώ» πάνω από το «εμείς». Για αυτό είναι σημαντικό το ποιούς παίκτες επιλέγουμε, γιατί αν κάποιος δεν συμβαδίζει με αυτή τη λογική, δεν πρόκειται να προσαρμοστεί το σύστημα μας σε αυτόν.

Πιστεύεις, ότι τόσο εσάς όσο και τις υπόλοιπες ομάδες, σας δίνει αυτοπεποίθηση το γεγονός, ότι πλήρως ξεκάθαρο φαβορί, όπως ήταν για παράδειγμα την περσινή σεζόν ο Ιωνικός και ο Διαγόρας, δεν υπάρχει;

Είναι κάποιες ομάδες, που έχουν τον τίτλο των φαβορί και δικαιολογημένα λόγω ονομάτων και μπάτζετ, αλλά γενικά συμφωνώ ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις δυναμικότητες. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε εβδομάδα είναι το ίδιο σημαντική με την προηγούμενη και με την επόμενη. Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση και αυτό μπορώ να πω, ότι κάνει τη δουλειά των προπονητών πιο εύκολη, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Το πιό δύσκολο είναι να διατηρήσεις τη συγκέντρωση των παικτών σου σε υψηλό επίπεδο, όταν ακολουθεί ένα θεωρητικά εύκολο ματς. Εύκολο ματς δεν υπάρχει, «χαμένο» ματς δεν υπάρχει, άρα ξέρουν και οι ίδιοι οι παίκτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση όλη την εβδομάδα, όλη την σεζόν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ