18.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κώστας Χαρτοματσίδης στο Basketa: «Απτόητοι μέχρι την άνοδο»

Η Πεντέλη αντέδρασε δυναμικά στο ντέρμπι για το 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής με τον Έσπερο Λαμίας και ο προπονητής της, Κώστας Χαρτοματσίδης, μίλησε στο Basketa.gr για το πώς η ομάδα του σηκώθηκε στα πόδια της κι έφτασε σε αυτό το θρίαμβο, τη σημασία του, τα ψυχικά αποθέματα των παικτών του και, φυσικά, τη σιγουριά του για την άνοδο.

Η λέξη «ψυχή» έχει αρχίζει να γίνεται θύμα κατάχρησης στον αθλητισμό. Πολλές είναι οι επιτυχίες που εξηγούνται με τα πνευματικά χαρίσματα, παρά τα αγωνιστικά ή την καλή προετοιμασία και διαχείριση ενός μόνου αγώνα ή μίας ολόκληρης χρονιάς. Υπάρχουν σύλλογοι, όμως, για τους οποίους δεν μπορείς να αποφύγεις να την χρησιμοποιήσεις και ένας από αυτούς είναι η Πεντέλη.

Η ομάδα των Βορείων προαστίων δεν έχει περάσει και λίγα, άλλωστε, αλλά πάντοτε είχε τον τρόπο της. Πέρυσι, κατέληξε τρίτη στο δεύτερο όμιλο της Γ' Εθνικής, περνώντας μέσα από τρομερές «συμπληγάδες», αφού είχε καταντήσει... νοσοκομείο προς το τέλος της χρονιάς. Κι όμως, άντεξε. Τώρα, είχε επίσης μερικά προβλήματα, ενώ οι «σφαλιάρες» ήρθαν η μία μετά την άλλη σε Καλλιθέα, Αταλάντη και Σχηματάρι, με αποτέλεσμα από πρωτοπόρος να βρεθεί ξαφνικά τέταρτη. Για άλλη μία φορά, όμως, είχε την απάντηση και στο ντέρμπι με τον Έσπερο Λαμίας έδειξε πως είχε την ανάγκη να κάνει μία μεγάλη εμφάνιση. «Για να κλείσουν κάποια στόματα, με καλό μπάσκετ», έγραψε η ίδια η διοίκηση της ομάδας στο λογαριασμό της στο Facebook, φανερώνοντας την πίεση που υπήρχε πριν από αυτό το ματς. Για την Πεντέλη, βέβαια, το να «βρυχάται» και να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, έχοντας πρώτα «πληγωθεί» βαθιά μέσα στο σώμα της, αποτελεί μία... συνηθισμένη κατάσταση και με οδηγό αυτό, έφτασε στο τελικό 83-72 επί του Εσπέρου. Μπορεί να μην καλύφθηκε η διαφορά των 13 πόντων από την πρώτη αναμέτρηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν από μόνο του σημαντικό, και δη με τον τρόπο που ήρθε. 

Ο προπονητής της Πεντέλης, Κώστας Χαρτοματσίδης, μιλάει στο Basketa.gr για την αντίδρασή αυτή της ομάδας του και το πώς κατάφερε να είναι τόσο επιβλητική, απέναντι σε έναν εξίσου ισχυρό αντίπαλο. Παράλληλα, δεν κρύβεται από το να απαριθμήσει τους λόγους που είχαν οδηγήσει σε κακή αγωνιστική φόρμα, ενώ εξηγεί το τι παρακολουθεί φέτος, όποιος βρεθεί στο Κλειστό της Πεντέλης για ένα παιχνίδι της, έχοντας κάνει αρκετές προσθαφαιρέσεις το περασμένο καλοκαίρι. Τέλος, δε διστάζει να εκφράζει την απόλυτη πεποίθησή του για την άνοδο στη Β' Εθνική, δείχνοντας την προσήλωση που υπάρχει στις τάξεις του συλλόγου.

Κόουτς, τι είναι αυτό που κάνει μία «πληγωμένη» ομάδα να αποδώσει με τέτοιο τρόπο απέναντι σε μία ομάδα με τέτοια ψυχολογία και μάλιστα να κερδίσει τόσο επιβλητικά;

Η διαχείριση του αρνητικού αποτελέσματος. Αυτό είναι «το α και το ω» στον πρωταθλητισμό. Οπως φυσικά και του θετικού. Τα παιδιά «έχτισαν» όλη την εβδομάδα, αυτό που βγήκε τελικά στο γήπεδο. Η αποφασιστικότητα και η σιγουριά που δείξαμε ήταν αποτέλεσμα της πολύ έντονης προετοιμασίας μας, τόσο τακτικά όσο και πνευματικά, αλλα και του αθλητικού εγωισμού των παικτών μου.

Μετά την τελευταία σας ήττα, υπάρχει κάτι που είπατε με τους παίκτες σου, με ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι να ακολουθεί;

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε πάντα είναι να μη μας ελέγχουν συναισθηματικά, τα όποια αποτελέσματα. Είτε θετικά είτε αρνητικά, δηλαδή. Πολλά είπαμε φυσικά, τα οποία μένουν στην οικογένεια της Πεντέλης, αλλά το κεντρικό νόημα ήταν και πάλι αυτό. Να κλείσουμε τα αυτιά μας και να δουλέψουμε χωρίς να κοιτάμε πίσω, παρά μόνο για να διορθώσουμε λάθη μας.

Μπορεί αυτή η επιτυχία να είναι ένα εφαλτήριο για μία νέα αρχή, ώστε να πετύχετε το στόχο της ανόδου;

Το ταξίδι είναι μεγάλο. Ήταν μια νίκη που την χρειαζόμασταν, δεν το συζητάμε. Αλλά, όπως ξέρουμε, κάθε ματς έχει την ιδιαιτερότητά του και το αντιμετωπίζουμε εξίσου σοβαρά. Κάθε νίκη και κάθε ήττα, πάντως, μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για νέα αρχή, στην ουσία.

Πριν από αυτό το ματς, ποιος ήταν ο λόγος της αγωνιστικής «κοιλιάς»;

Έχω καταλήξει, ότι ήταν ένας συνδυασμός κάποιων κομβικών μικροτραυματισμών, της διακοπής των Χριστουγέννων που όσο να’ ναι κόβει τον ρυθμό, και του δύσκολου προγράμματος που βγάλαμε τον Γενάρη, καθως παίξαμε σε έναν μήνα τέσσερα ματς με ομάδες των πρώτων πέντε θέσεων, τα τρία εκ των οποίων σε δύσκολες έδρες. Φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά μια ανάλυση της κατάστασης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Βλέποντας ότι είχατε την ευκαιρία να ξεπεράσετε το -13 του πρώτου αγώνα, μήπως νιώσατε μία πικρία που δεν καταφέρατε και αυτό;

Αρχικά, φυσικά ο στόχος ήταν να κερδίσουμε το ματς. Αν και θεωρούσαμε πλασματικό το σκορ του πρωτου αγώνα, γνωρίζαμε ότι είναι δύσκολο σε ένα ντέρμπι να στοχεύεις στην διαφορά. Φτάνοντας, όμως, σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού και από νωρίς πάνω από αυτή τη διαφορά, ναι σίγουρα δεν πήραμε κάτι που ελπίζουμε να μην αποδειχτεί πολύ σημαντικό στο τέλος.

Βλέπουμε από πέρυσι την Πεντέλη να έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αναδεικνύεται συνήθως όταν μεγεθύνονται τα προβλήματα και βλέπει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Πώς «χτίζεται» ένας τέτοιος χαρακτήρας;

Πάλι σε συνδυασμό πραγμάτων θα καταλήξω. Αρχικά είναι ο χαρακτήρας των παικτών και οι προσωπικότητες τους. Δεύτερον είναι τα κίνητρά τους, που είναι το λιγότερο δυνατόν ατομικά. Με αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα συσπειρώνουν την ομάδα, προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι. Και τέλος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην ηρεμία που μας προσφέρει η διοίκηση της ομάδας, παρέχοντας ότι είναι απαραίτητο για να δουλέψουμε και στηρίζοντας την προσπάθεια μας ακόμα και όταν δεν είναι όλα ρόδινα. 

Αγωνιστικά υπήρξαν φυσικά αλλαγές με τις προσθαφαιρέσεις του καλοκαιριού. Ποια είναι σύμφωνα με τη δική σου ματιά, η Πεντέλη που βλέπουμε φέτος;

Η Πεντέλη έχει έναν τρόπο παιχνιδιού, τον οποίο οποιουδήποτε είδους εγωιστική τάση μπορεί να τον μπλοκάρει. Το δύσκολο κομμάτι, λοιπόν, δεν είναι να βρούμε τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε, αλλά να διακρίνουμε πόσο μεγάλο είναι το «εγώ» του κάθε πιθανού μεταγραφικού στόχου μας. Νομίζω, ότι έχουμε κάνει πολύ καλές επιλογές και τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Μουλάς, ο Ντάλλης, ο Γεωργακόπουλος και ο Νιφόρας, είναι παιδιά που ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας, εκτός του ότι είναι πολύ καλοί παίκτες. Η ομάδα διατηρεί, λοιπόν, την ταυτότητα της αγωνιστικά, έχοντας τη δυνατότητα φέτος να γίνει πιο συμπαγής αμυντικά σε σχέση με πέρυσι. 

Ψάχνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την άνοδο, θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά σημαντική αποτυχία το να μην τα καταφέρετε και ίσως κάτι τέτοιο να σας μεγαλώνει την πίεση;

Θα έλεγα, ότι σίγουρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί και πολύ σημαντική επιτυχία. Προτιμώ αυτό. Αυτού του είδους η πίεση, είναι πιο εποικοδομητική και πιο αποτελεσματική και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να παρασύρεις και τους συνεργάτες σου. Το να δουλεύεις για να αποφύγεις την αποτυχία, είναι συνήθως ο δρόμος προς αυτήν. Και αυτό νομίζω, ότι είναι ένα λάθος που γίνεται όχι μόνο στον πρωταθλητισμό, αλλά και σε πολλά άλλα επίπεδα στη ζωή μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να δουλεύουμε κηνυγώντας την χαρά της επιτυχίας και συνεχίζουμε απτόητοι μέχρι να την πετύχουμε. Αν με ρωτήσεις, αν πιστεύω ότι θα ανέβουμε φέτος, θα σου πω ναι, το πιστεύω.

Με 15 αγωνιστικές να έχουν περάσει πια και έχοντας καταφέρει να σκιαγραφήσεις το φετινό πρωτάθλημα, τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει η Πεντέλη για να βγει στον ήλιο στο τέλος;

Το πρωτάθλημα φέτος έχει πολλές ανταγωνιστικές ομάδες και πολύ δύσκολες έδρες. Οπότε πραγματικά κάθε εβδομάδα έχουμε και από έναν τελικό και με αυτόν τον τρόπο προετοιμαζόμαστε. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν δείξει, ότι όλοι μπορούν να τους κερδίσουν όλους, οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν κοιτάμε πέρα απο την κάθε Κυριακή, οπότε θα σου απαντήσω, ότι αρχικά η Πεντέλη πρέπει να συνεχίσει την προετοιμασία της, για να κερδίσει το δύσκολο παιχνίδι με τον Άρη Πετρούπολης, που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, χτυπάει όλα τα ματς με αξιωσεις και ειδικά στην έδρα του είναι πολύ ανταγωνιστικός.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ