16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κόντρα με ευρωπαϊκό φόντο

Στην Πάτρα είναι στραμμένα - σε μεγάλο βαθμό- τα βλέμματα για την 16η αγωνιστική της Basket League καθώς θα διασταυρωθούν ο Προμηθέας με τον Παναθηναϊκό, που έπαιξαν στους περσινούς τελικούς (3-0 ο Παναθηναϊκός) αλλά και στον εφετινό νόκ άουτ προημιτελικό κυπέλλου (προκρίθηκε η πατρινή ομάδα).

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πρόβα τελικού καθώς την Κυριακή στην Πάτρα θα αναμετρηθούν οι δύο φιναλίστ των περσινών τελικών του πρωταθλήματος. Μάλιστα ο Προμηθέας είναι η ομάδα που έχει υποχρεώσει τον Παναθηναϊκό - στο ίδιο γήπεδο όπου θα παίξουν τώρα - στην πιο οδηνυρή ήττα της χρονιάς μέχρι στιγμής καθώς του στέρησε έναν τίτλο (κύπελλο) τον οποίο θα διεκδικήσει πλέον ο ίδιος (παίζει στον ημιτελικό με το Περιστέρι).

Οι Πράσινοι εν μέσω σημαντικών νικών στην Ευρωλίγκα (μετά τη νίκη και επί της Ζαλγκίρις οδεύουν φουλ προς το 3/3 στην έδρα τους φιλοξενώντας τη Βιλερμπάν την άλλη εβδομάδα) έχουν μια δύσκολη έξοδο για το πρωτάθλημα και θέλουν τη νίκη και για να πάρουν μια άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό τους στο κύπελλο. Βαθμολογικά έχουν απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες τους  δύο νικών και φυσικά μεγάλες διαφορές στα μεταξύ τους αποτελέσματα. Οπως στον πρώτο γύρο για παράδειγμα όπου οι Πράσινοι είχαν επικρατήσει δια περιπάτου του Προμηθέα (99-68) στο ΟΑΚΑ με κορυφαίο τον Ντίνο Μήτογλου που είχε  15 πόντους με 3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 6/6 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 τάπες, 1 κλέψιμο και κανένα λάθος. Εξαιρετικός και ο Ουάιλι με άλλους 12 πόντους έχοντας 6/8 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα αλλά και 3 λάθη. Οπως και ο Ντεσόν Τόμας με 15 πόντους με 6/10 δίποντα και 3/5 βολές.

Ο Προμηθέας από την πλευρά του έχοντας και αυτός δύσκολο πρόγραμμα (παίζοντας ταυτόχρονα στο Τσάμπιονς Λίγκ στην Ευρώπη) ονειρεύεται το -σχεδόν ακατόρθωτο- repeat για να αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα προκειμένου να ξαναπαίξει στους τελικούς.

 

ΑΡΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Ο θάνατός σου η ζωή μου στο Αλεξάνδρειο με τον Άρη να παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά και τη Λάρισα να θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στην ιστορική ομάδα για να αναπνεύσει η ίδια ακόμα περισσότερο. Μάλιστα στον πάγκο της κάθεται ο Βαγγέλης Αγγέλου που είχε θητεύσει και στον Αρη σε – επίσης – δύσκολες στιγμές.

Η νίκη του περασμένου Σαββάτου επί του Ηρακλή ήταν μόλις η 4η του Άρη στη φετινή Basket League αλλά δεν τον ξεκόλλησε από την τελευταία θέση στην οποία παραμένει μαζί με τον συμπολίτη του Αρη.

Η Λάρισα από την πλευρά της μετράει τρεις διαδοχικές νίκες επί του Λαυρίου και του Προμηθέα εκτός έδρας αλλά και του ΠΑΟΚ εντός, φτάνοντας τις έξι στο σύνολο ως τώρα.

Οι Θεσσαλοί στον πρώτο γύρο είχαν επικρατήσει με 92-78 με κορυφαίους τους Τερέλ Παρκς με 16 πόντους και 15 ριμπάουντ και τον Σκότι Ρέινολντς με 17 πόντους και 13 ασίστ. Αμφότεροι πάντως δεν συνεχίζουν στη νεοφώτιστη ομάδα.

ΑΕΚ-ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Με κεκτημένη ταχύτητα η ΑΕΚ – που “τρέχει” το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί της ιστορίας της στη Basket League – θέλει να φτάσει στην 11η συνεχόμενη νίκη της κόντρα στον Ήφαιστο παίρνοντας και ρεβάνς για την ήττα της στον πρώτο γύρο.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου μετά την ήττα της στο Ρέθυμνο στις 27 Οκτωβρίου μετράει 10 διαδοχικές νίκες και υποδέχεται μια ομάδα που είναι σε ανοδική πορεία και έχει παγιωθεί στην πρώτη πεντάδα.

Στον πρώτο γύρο ο Ήφαιστος κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση (48-56 στο 30'), για να φτάσει στη νίκη με 72-68. Για την ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου ο Σον Έβανς είχε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ σε ένα από τα οχτώ, μέχρι τώρα, “double-double” του στο φετινό Πρωτάθλημα ενώ 15 πόντους είχε ο Βλαντ Μολντοβεάνου. Από την άλλη πλευρά ο Κιθ Λάνγκφορντ είχε 14 πόντους με 11/13 βολές αλλά 1/10 σουτ, ενώ 12 πόντους και επτά ριμπάουντ είχε ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Στο Παλαιό Φάληρο ο Πανιώνιος υποδέχεται το Περιστέρι, αλλά ήδη σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει νικητής και είναι η κληρονομιά που έχει αφήσει η αξέχαστη φίλη του Πανιωνίου, Ρενάτα.

Η διοίκηση του Πανιωνίου ανακοίνωσε σε ότι τα μισά έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων του αγώνα με το Περιστέρι, θα διατεθούν στο ίδρυμα για καρκινοπαθή παιδιά «Ελπίδα», όπως ήταν η τελευταία επιθυμία της φιλάθλου της ομάδας Ρενάτας, που «έφυγε» από την ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο και αυτό από μόνο του αποτελεί μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον και ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Το Περιστέρι είχε επικρατήσει άνετα στον πρώτο γύρο (95-69) αλλά ο Πανιώνιος θέλει να πάρει τη ρεβάνς και να φτάσει στις 7 νίκες για να νοιώθει πιο άνετα.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι με αρκετά ισορροπημένα αποτελέσματα. Η νίκη του Περιστερίου στον πρώτο γύρο ήταν συνολικά η 19η του στο πλαίσιο του επαγγελματικού Πρωταθλήματος ενώ ο Πανιώνιος έχει το προβάδισμα με 22 επιτυχίες. Στα ματς στα οποία οι “κυανέρυθροι” ήταν γηπεδούχοι, το προβάδισμα τους ήταν πιο ξεκάθαρο αφού έχουν 17 νίκες έναντι μόλις τεσσάρων των “κυανοκίτρινων”.

Ο Πανιώνιος μάλιστα μετράει τρεις διαδοχικές νίκες ως γηπεδούχος ενώ η τελευταία από τις τέσσερις εκτός έδρας νίκες του Περιστερίου ήταν εκείνη της σεζόν 2010-11. Είχε επικρατήσει με 66-61 (Τσιάρας 26, Παραγυιός 6 – Κινγκ 15, Μότσνικ 12). Το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί του Πανιωνίου ήταν 10 αγώνων από τον πρώτο των πλέι οφ του 1994 όταν είχε επιβληθεί του αντιπάλου του με 90-63 (Τέρνερ 41, Γιαννάκης 17 – Νόρις 16, Μπέργουολντ 12) μέχρι το ματς της σεζόν 2001-02 όταν νίκησε με 77-62 (Μάγλος 22, Μάρκοβιτς 17 – Βόιτσικ και Άντερσεν 15).

Οι Κυανέρυθροι θα έχουν και νέο πρόσωπο (αν και δύσκολα θα προλάβει να παίξει) τον 35χρονο Μπράντον Μπάουμαν, Αμερικανό φόργουορντ σέντερ Μπράντον Μπάουμαν που είναι ο αντικαταστάτης του τραυματία Άντονι Λι.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΗΡΑΚΛΗΣ

Στην Κρήτη το Ρέθυμνο επιστρέφει στην (σχεδόν) απόρθητη έδρα του (έχει χάσει μόνο από το Περιστέρι ως τώρα) υποδεχόμενο τον Ηρακλή που δεν τα κατάφερε την περασμένη αγωνιστική όπου έπαιζε και πάλι εκτός έδρας, με τον Αρη.

Στον πρώτο γύρο στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ο Ηρακλής έκανε περίπατο με 74-56. Ο Ολιβιέρ Χάνλαν είχε 13 πόντους, πέντε ασίστ και από 11 οι Τζαμάλ Σούλερ και Λένζελ Σμιθ ενώ 8 πόντους και 11 ριμπάουντ είχε ο Τζαμάλ Σούλερ. Για τους Κρητικούς ο μόνος που έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων ήταν ο Κόνερ Φράνκαμπ που είχε 23 με 5/6 δίποντα και 4/7 τρίποντα.

ΛΑΥΡΙΟ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Πολύ κρίσιμο παιχνίδι γίνεται στο Λαύριο όπου οι γηπεδούχοι υποδέχονται τον Κολοσσό Ρόδου ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες το πρωτάθλημα, όμως έχει μείνει στις πέντε νίκες και έχει μπει στην επικίνδυνη ζώνη. Μάλιστα το Λαύριο – που είναι πιο άνετα στις 7 νίκες – είχε επικρατήσει σε ένα μεγάλο ντέρμπι στον πρώτο γύρο στη Ρόδο (74-73) που κρίθηκε από ένα τρίποντο του Γκλιν Ουότσον στα 3,3''. Κορυφαίος των νικητών σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Κουέντον Ντεκόζι με 17 πόντους, πέντε ριμπάουντ και δύο τάπες ενώ για τους γηπεδούχους ξεχώρισε ο Ντάνι Αγκμπελέσε με 16 πόντους και πέντε ριμπάουντ.

Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έχει πάρει τον αέρα του Κολοσσού και ήδη στα λίγα χρόνια που είναι στη μεγάλη κατηγορία έχει δημιουργήσει μία καλή παράδοση έχοντας νικήσει στα επτά από τα εννιά παιχνίδια που έχουν συναντηθεί. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι έχει κάνει το 5/5 στη Ρόδο !

Αντίθετα στο Λαύριο υπάρχει ισορροπία με τις δύο ομάδες να μετρούν από δύο νίκες. Οι γηπεδούχοι νίκησαν στα ματς της σεζόν 2015-16 με 84-73 και 2017-18 με 80-62 και οι φιλοξενούμενοι σε εκείνα των σεζόν 2016-17 με 67-65 και 2018-19 με 71-69.

ΠΑΟΚ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ματς ζωής και θανάτου στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ να μην έχει περιθώριο για άλλα γκέλα στο γήπεδο του και τον Ιωνικό να μη θυμίζει σε τίποτε την ομάδα που έκανε περίπατο στο Παλαιό Φάληρο στον πρώτο γύρο όταν και είχε νικήσει τον Δικέφαλο με 83-66.

Η ήττα του περασμένου Σαββάτου στη Λάρισα κράτησε τον ΠΑΟΚ στις τέσσερις νίκες και στην επικίνδυνη ζώνη μαζί με τον συμπολίτη του Άρη, ενώ η ομάδα της Νικαίας έχει μεν τρεις νίκες παραπάνω (βρίσκεται στο 7-8) αλλά μετράει τρεις συνεχόμενες ήττες.

Πάντως η νίκη του Ιωνικού στον πρώτο γύρο ήταν η πρώτη στο πρωτάθλημα έχοντας ως πρωταγωνιστές τρεις παίκτες που έχουν ήδη φύγει και παίζουν σε άλλες ομάδες !

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 22 πόντους, επτά ριμπάουντ και εννιά κερδισμένα φάουλ, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με 16 πόντους, πέντε ριμπάουντ και ο Τζαμάλ Τζόουνς με 15 πόντους και έξι ριμπάουντ είχαν κάνει τη διαφορά.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου:

Σάββατο

Μ. Μερκούρη 15.30 Ρέθυμνο-Ηρακλής(BL SHOW ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 4)

Αλεξάνδρειο 15.45 Άρης-Λάρισα (BL SHOW ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 1

ΠΑΟΚ 15.45 ΠΑΟΚ-Ιωνικός Νίκαιας (BL SHOW ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 2)

Λαυρίου 15.45 Λαύριο-Κολοσσός Ρόδου (BL SHOW ERT SPORTS/ ΕΡΤ PLAY 3)

ΟΑΚΑ 17.00 ΑΕΚ-Ήφαιστος Λήμνου (Cosmote Sports 4)

Σοφία Μπεφόν 17.45 Πανιώνιος-Περιστέρι (ΕΡΤ Sports)

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Δ. Τόφαλος 19.15 Προμηθέας Πάτρας-Παναθηναϊκός (ΕΡΤ Sports).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ