26.7 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Κόντρα (και) στην παράδοση

Μια ιδιαίτερη δυσμενή παράδοση καλείται να σπάσει ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να βρεθεί σε ένα ακόμα φάιναλ φορ. 

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, τις τρεις τελευταίες φορές που η ομάδα με μειονέκτημα έδρας έκανε το μπρέικ στο πρώτο παιχνίδι, όχι μόνο προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, αλλά κατέκτησε και την Ευρωλίγκα !   Ολα αυτά από τότε που η σειρά πρόκρισης ήταν στις τρεις νίκες από την περίοδο δηλαδή 2008-09. Μάλιστα από τις πέντε συνολικά φορές που κάποια ομάδα μέσα σε αυτή τη δεκαετία έκανε το μπρέικ στο πρώτο παιχνίδι, τις τέσσερις φορές κατάφερε να πάρει και την πρόκριση. Μόνο η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, σε ισπανικό εμφύλιο όμως, την περίοδο 2008-09 έχασε το πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη (84-75 από την Μπασκόνια) και κατάφερε να ξαναφέρει τη σειρά στη Βαρκελώνη και να προκριθεί σε πέμπτο παιχνίδι στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.

Από τότε όποια ομάδα κάνει μπρέικ στο πρώτο ματς της σειράς παίρνει και την πρόκριση. Το έκανε μια χρονιά (2009-10) αργότερα η Παρτίζαν Βελιγραδίου που έσπασε την έδρα της Μακάμπι (85-77) και με 3-1 έφτασε μέχρι το φάιναλ φορ στο Παρίσι όπου αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από τον Ολυμπιακό στην παράταση στον ημιτελικό.

Ο Ολυμπιακός το έκανε την περίοδο 2011-12 στη Σιένα όταν επικράτησε με 82-75 της ομώνυμης ομάδας, έφτασε τελικά στο 3-1 και στην πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη όπου και πήρε τον τίτλο στο έπος της Πόλης και το αξέχαστο πεταχτάρι του Πρίντεζη με τον Ολυμπιακό να σοκάρει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (62-61) στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης σε τελικούς (από το -19).

Δύο σεζόν αργότερα (2013-14) η Μακάμπι έκανε το διπλό με το...καλησπέρα της σειράς κόντρα στη Μακάμπι (101-99) και όχι μόνο έφτασε στο φάιναλ φορ του Μιλάνου, αλλά πήρε και τον τίτλο (!) κάνοντας αρχικά τη μεγάλη έκπληξη με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό (68-67) και επικρατώντας στον τελικό στην παράταση της Ρεάλ Μαδρίτης (98-86).

Τέλος πέρυσι η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όχι μόνο έσπασε την έδρα του Παναθηναϊκού (71-58) αλλά πήγε σε ένα εκπληκτικό σερί 5-0 νικών μετά την κανονική περίοδο, αποκλείωντας με 3-0 τον Παναθηναϊκό και νικώντας άνετα τη Ρεάλ στον ημιτελικό και τον Ολυμπιακό (80-64) στον τελικό για να κατακτήσει την πρώτη Ευρωλίγκα στην ιστορία του συλλόγου αλλά και του ίδιου του τουρκικού μπάσκετ.

Συνεπώς ο Ολυμπιακός καλείται να γίνει...Μπαρτσελόνα και να σπάσει μια πολύ δυσμενή παράδοση.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ