21.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κωνσταντινούπολη-Βελιγράδι-Κωνσταντινούπολη σε 3.2”

Με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη αλά Κωνσταντινούπολη στα 3.2'' πριν τη λήξη της παράτασης ο Ολυμπιακός άλωσε το Βελιγράδι επικρατώντας 66-64 (58-58 καν. αγώνας) και βλέπει και πάλι μπροστά του την Πόλη, κατοχυρώνοντας ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Σε μια φάση σχεδόν καρμπόν με την αξέχαστη φάση στον τελικό της Κωνσταντινούπολης του 2012, ο Πρίντεζης χάρισε μεγάλη νίκη στον Ολύμπιακό με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά την πάσα την πήρε από τον Γκρίν και όχι από τον Βασίλη Σπανούλη που σωστά ο κόουτς Σφαιρόπουλος, βλέποντας ότι είναι φανερά επηρεασμένος από την ίωση που τον ταλαιπώρησε τον κράτησε εκτός στην κρίσιμη επίθεση. Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού έδωσε ρεσιτάλ και τη νίκη αλλά παίκτες κλειδιά ήταν ο Αγραβάνης και ο Παπανικολάου

Ο Ολυμπιακός έκανε σχεδόν το τέλειο ημίχρονο αμυντικά κρατώντας τον Ερυθρό Αστέρα μόλις στους 17 πόντους στην έδρα του, προηγούμενος με 30-17 και έχοντας βραχυκυκλώσει κάθε επιθετικό πλάνο του Ράντονιτς. Ο Τζένκινς μετά από δύο γρήγορα καλάθια στο ξεκίνημα πάνω στον Μάντζαρη, μπλόκαρε από την άμυνα του Παπανικολάου και πέτυχε μόλις άλλους τέσσερις πόντους στα υπόλοιπα 18 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Την ίδια στιγμή ο Κούζμιτς (4π. Στο πρώτο μέρος) είχε εξουδετερωθεί πλήρως με εξαιρετικές περιστροφές στην Ερυθρόλευκη άμυνα. Δεδομένου ότι έλειπε και ο Γιόβιτς, οι γηπεδούχοι δεν είχαν λύσεις μένοντας άποντοι από την περιφέρεια (0/5 τρίποντα) και με χαμηλά ποσοστά στα δίποντα (μόλις 38.9% με 8/17) καθώς σε κάθε φάση έβρισκαν μπροστά τους και έναν και δύο παίκτες του Ολυμπιακού. Μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο οι πρωταθλητές Ελλάδος είχαν υποχρεώσει τους γηπεδούχους σε έξι λάθη την ίδια στιγμή που οι ίδιοι είχαν 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και μόλις ένα λάθος. Μάλιστα ο Ερυθρός Αστέρας τελείωσε με 11 λάθη το πρώτο μέρος και οι φιλοξενούμενοι με 6 ασίστ, 6 κλεψίματα και 5 λάθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 24-11 (13’) με 5 συνεχόμενους πόντους του Αγραβάνη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά από λίγο πήρε τάιμ άουτ, βλέποντας την ομάδα του να βιάζεται να τελειώσει κάποιους αιφνιδιασμούς και να μην εξαργυρώνει απόλυτα την εξαιρετική της άμυνα.

Οτι έφτιαχνε όμως στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός το χάλασε μέσα σε τριάμιση λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ερυθρό Αστέρα να μειώνει σε 28-32. Με το πρώτο εύστοχο τρίποντο από τον Γουόλτερς, οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν ένα πολύ γρήγορο σερί 11-2 και η εξέδρα πήρε «φωτιά». Το γρήγορο 7-0 με το οποίο απάντησε ο Ολυμπιακός ελέω Παπανικολάου (πέντε πόντους και μια ασίστ στον Πρίντεζη) και έδωσε και πάλι αέρα στους φιλοξενούμενους (28-39 στο 15)΄ σπαταλήθηκε γρήγορα καθώς ο Ερυθρός Αστέρας είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό και με καλάθι του Σιμόνοβιτς προηγήθηκε για πρώτη φορά στη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (43-42). Ενα καταστροφικό δεκάλεπτο για την ελληνική ομάδα στο οποίο δέχτηκε 26 πόντους, όταν είχε δεχτεί μόλις 8 στην πρώτη περίοδο και 9 στο δεύτερο ! Κυρίως διότι οι γηπεδούχοι είχαν βρει στόχο από την περιφέρεια (4/5 τρίποντα έναντι 0/5 στο πρώτο μέρος) αλλά και δύο ακόμα επιθετικές λύσεις (Γουόλτερς και Σιμόνοβιτς) δίπλα σε Τζένκινς και Κούζμιτς. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα στην τελευταία περίοδο με τον Ερυθρό Αστέρα να σκοράρει από παντού και να προηγείται με 50-42 έχοντας επιμέρους σερί 15-0 με τον Ολυμπιακό να βάζει πλέον σε κίνδυνο και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (8 πόντοι). Εκεί μίλησε ο Δημήτρης Αγραβάνης (σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του εφέτος, αν και δεν έχει παίξει πολύ) και ο ο Ολυμπιακός μάζεψε τη διαφορά με τον διεθνή φόργουορντ μάλιστα να ισοφαρίζει (53-53 στο 38’) με δύο βολές μετά από απίθανο επιθετικό ριμπάουντ. Οι Σέρβοι με Τζένκινς και μεγάλο τρίποντο του Γκούντουριτς προηγήθηκαν 58-55, ο Πρίντεζης ισοφάρισε με ανάλογο τρόπο, αλλά ενώ οι Πειραιώτες είχαν και την τελευταία επίθεση, το τρίποντο του Μάντζαρη δεν βρήκε στόχο και το παιχνίδι πήγε στην παράταση ! Εκεί ο Παπανικολάου ήταν και πάλι συγκλονιστικός σε άμυνα και επίθεση, ενώ χρειάστηκε οι διαιτητές να συμβουλευτούν το instant replay στα τελευταία 20΄΄δίνοντας (σωστά) τη μπάλα στον Ολυμπιακό καθώς ο Παπαπέτρου την ώρα που την πετάει πάνω στον αντίπαλό του αυτός πατάει εκτός γηπέδου. ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Εδώ θα αδικήσουμε κάποιον για αυτό κατ' εξαίρεση θα βάλουμε τους τρεις σωματοφύλακες. Διότι χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου σε ένα αμυντικό και επιθετικό ρεσιτάλ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και το - μακράν του δεύτερου - κορυφαίο παιχνίδι του Δημήτρη Αγραβάνη δύσκολα θα είχε την ευκαιρία - ο εκπληκτικός και χθες - Γιώργος Πρίντεζης να έχει την ευκαιρία για νικητήριο σουτ με το αγαπημένο του πεταχτάρι. ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Οι διπλάσιες ασίστ (14-7) και τα διπλάσια κλεψίματα (8-4) χωρίς ουσιαστικά στον αγώνα τον Βασίλη Σπανούλη και με απόντα τον Μάτ Λοτζέσκι, αποτελούν έναν βασικό στοιχείο για τη νίκη του Ολυμπιακού και κυρίως το ότι έμεινε μέχρι το τέλος ζωντανός στον αγώνα. Επίσης με εξαίρεση ένα καταστροφικό πεντάλεπτο στο τρίτο δεκάλεπτο όπου ο Ολυμπιακός δέχτηκε 5/7 τρίποντα, στα υπόλοιπα 40 λεπτά του αγώνα κράτησε τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα στα 2/13 τρίποντα. Σημαντικό και τα 15 λάθη που υποχρέωσε την ομάδα του Ράντονιτς.

 

 

 

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ