21.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κυριάκος Παπαδόπουλος στο Basketa: «Έτσι έχει περισσότερο γούστο»

Η Ελευθερούπολη πανηγύρισε με μεγάλη ανατροπή την άνοδο στην Α2 και ο τεχνικός της, Κυριάκος Παπαδόπουλος, μίλησε στο Basketa.gr για τις στιγμές αγωνίας στη Βέροια, τους πανηγυρισμούς μετά το «διπλό» του Ανατόλια, τη σημασία της παρουσίας μίας ακόμη ομάδας της Καβάλας σε υψηλό επίπεδο και την πιθανότητα... να βρεθεί στο δρόμο της ο Ολυμπιακός.

Τα τελευταία τρία χρόνια, δίπλα στο όνομα της Ελευθερούπολης υπάρχει η λέξη «επιτυχία». Όλα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, έχουν συνδυαστεί με ανόδους για την ομάδα της Καβάλας, η οποία ζει τις δικές της στιγμές δόξας. Η φετινή χρονιά στο Βορρά της Β' Εθνικής, βέβαια, περίπατος δεν ήταν σαν τις προηγούμενες δύο, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα έφερε στο τέλος περισσότερη «γλύκα», με τον τρόπο που ήρθε.

Η ομάδα δεν άρχισε καλά το πρωτάθλημα, όπου είχε υψηλές βλέψεις, και το Ανατόλια με το Αγρίνιο γρήγορα ξεχώρισαν. Με τον καιρό, όμως, βρήκε τα πατήματά της, αντιμετώπισε τα προβλήματά της κι έκανε την ολική επαναφορά. Υπήρχε, πάντοτε, ένας τρόπος να μένει το Αγρίνιο μπροστά της, αλλά δε σταματούσε να παλεύει. Μέχρι που ήρθαν οι τελευταίες δύο αγωνιστικές, εκεί όπου ήθελε νίκη της στο ντέρμπι με το σύνολο του Γιάννη Διαμαντάκου, καλύπτοντας το -16 του πρώτου αγώνα, ή απλή νίκη και ήττα του στο φινάλε από το πρωτοπόρο Ανατόλια, που θεωρητικά ήταν αδιάφορο βαθμολογικά.

Στο ντέρμπι η διαφορά δεν καλύφθηκε, άρα έπρεπε να περιμένει τα ευχάριστα... από το κολλέγιο. Και αυτά ήρθαν, με το buzzer beater του Σωτήρη Καραποστόλου να στέλνει στην Α2 και στον 7ο ουρανό την Ελευθερούπολη. Το σθένος της δικαιώθηκε και τώρα θα απολαύσει τη συμμετοχή σε μια εξαιρετικά απαιτητική κατηγορία.

Ο «αρχιτέκτονας» όλων αυτών των επιτυχιών, Κυριάκος Παπαδόπουλος, μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας του συλλόγου αυτού στο Basketa.gr, εξηγώντας το τι τον ξεχωρίζει, φέρνοντάς τον ως δεύτερη δύναμη στην Καβάλα. Ο Έλληνας τεχνικός περιγράφει τις στιγμές, όπου περίμεναν μετά το θρίαμβο επί του Φιλίππου στη Βέροια να μάθουν όλοι τι είχε γίνει στο Αγρίνιο, τους πανηγυρισμούς που ήρθαν μετά και την τελική δικαίωση της Ελευθερούπολης. Παράλληλα, έκανε λόγο για το μέλλον, ευχήθηκε την παραμονή στην Ένωση που παλεύει κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών στα play out και σχολίασε το ισχυρό ενδεχόμενο... των αγώνων με τον Ολυμπιακό.

Θέλω καταρχάς, κόουτς, να μου περιγράψεις τις στιγμές αγωνίας μέχρι να μάθετε το αποτέλεσμα του Αγρινίου, αφού το δικό σας ματς τελείωσε νωρίτερα.

Καταρχάς ήμουν πολύ ευχαριστημένος για την απόδοση της ομάδας μου απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, που έπαιξε και αυτό της τιμά για την ιστορία της. Καταφέραμε με κατάθεση ψυχής να γυρίσουμε ένα παιχνίδι από τους 10 πόντους και, μάλιστα, στο δεύτερο ημίχρονο να αποδώσουμε εξαιρετικά, έχοντας 11 εύστοχα τρίποντα σε αυτό το διάστημα. Φυσικά, όταν τελείωσε το παιχνίδι, ρωτήσαμε τι έγινε στο ματς του Αγρινίου και, τότε, με έκπληξη έμαθα ότι μόλις είχε αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο. Από εκεί και πέρα απλά περίμενα να μάθω το αποτέλεσμα, όποιο και να ήταν αυτό.

Μπορεί να είναι όντως κοινότοπο, αλλά τι συναισθήματα σε διέτρεξαν μόλις έμαθες το αποτέλεσμα;

Φυσικά η πρώτη αντίδραση ήταν μεγάλη χαρά και μετά ιδιαίτερη συγκίνηση και δικαίωση για τους κόπους μιας πολύ δύσκολης χρονιάς.

Ποια είναι η δική σου τοποθέτηση πάνω σε όσα ακούστηκαν για το πώς θα εμφανιζόταν το Ανατόλια στο Αγρίνιο και το γεγονός, ότι τελικά ήταν ο εαυτός της;

Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, πώς έπρεπε δηλαδή να εμφανιστεί το Ανατόλια; Μια ομάδα που όλη την χρονιά έδειξε, ότι ήταν η καλύτερη με εξαιρετικό προπονητικό τιμ και με παίκτες με ιστορία στον χώρο. Ήταν οι πρωταθλητές και έπαιξαν σαν πρωταθλητές.

Τι σημασία έχει για την περιοχή της Καβάλας μια ομάδα της και πάλι να την εκπροσωπεί στην Α2, έχοντας και την πιθανότητα να είναι δύο εφόσον κερδίσει η Καβάλα στην Πάτρα;

Έχει μεγάλη σημασία και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αυριανό (σ.σ. σημερινό, 22/5) αγώνα στην ομάδα της Ένωσης. Θα είναι πολύ όμορφο του χρόνου να είμαστε δύο ομάδες. Το σημαντικότερο είναι, ότι θα οδηγήσει πολλά παιδιά στο να ασχοληθούν με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, εφόσον θα υπάρχουν δύο ομάδες σε υψηλό επίπεδο.

Σε όλο το πρωτάθλημα, η ομάδα ήταν πίσω από το Αγρίνιο και το «κυνηγούσε». Πώς κατάφερες να κρατήσεις την πίστη στους παίκτες σου, για να παλέψουν μέχρι τέλους;

Δεν υπάρχει μυστικό. Ήταν η σκληρή δουλειά από όλους μας, η πίστη στο πλάνο, η ψυχραιμία και η υγεία στην ομάδα. Και το πιο σημαντικό να μας ενδιαφέρει μόνο το τι κάνουμε εμείς. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω, ότι θα τελειώναμε πολύ νωρίτερα με την άνοδο, αν δεν είχαμε όλους αυτούς τους τραυματισμός πολύ σημαντικών παικτών στην λειτουργία της ομάδας μου. Δε στάθηκα ποτέ σε αυτό γιατί είναι μέρος του παιχνιδιού και έλεγα στους παίκτες μου, ότι έτσι θα έχει μεγαλύτερο γούστο. Και φυσικά αυτοί είναι που το κάναν πράξη και τους ευχαριστώ πολύ.

Η Ελευθερούπολη έχει σημειώσει εξαιρετική πορεία με 3 ανόδους σε ισάριθμες σεζόν, παίζοντας πια στην Α2. Τι θα ήθελες να σχολιάσεις πάνω σε αυτή την πορεία;

Υπήρχαν ατελείωτες ώρες δουλειάς και είχα εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως το γυμναστή Αλέξανδρο Βασιλειάδη και το βοηθό μου Κώστα Λογοθέτη βοηθό, ανθρώπους πολύ καλούς σε χαρακτήρα και αξίες, όπως και οι παίκτες μου. Υπήρχε μια διοίκηση, που προσπαθούσε να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και έναν άνθρωπο που θεωρώ πέρα από παλιό συμπαίκτη, συνεργάτη και αδελφό μου, τον Βασίλη Μουλάκη, που ήταν και είναι πάντα εκεί μαζί μου σε όλα. Επίσης, υπήρχε μια δημοτική αρχή που στάθηκε δίπλα μας και ειδικά ένας άνθρωπος, που χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν τίποτε, τον Βασίλη Τσακτσαρλή.

Ποιοι ήταν οι μεγάλοι σταθμοί σε αυτή την τριετία, κατά τη γνώμη σου;

Ο κάθε αγώνας ξεχωριστά, η σωστή οργάνωση, η υγεία που έχει αυτή η ομάδα σε όλους τους τομείς και η αγάπη των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας για την ομάδα της Ελευθερούπολης.

Τι είναι αυτό, που θα έλεγες ότι ξεχωρίζει την Ελευθερούπολη, σε μια περιοχή που εκπροσωπείται πια από δύο ομάδες της Καβάλας;

Νομίζω, ότι μίλησα για όλα αυτά προηγουμένως, οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι.

Ποια είναι η συνέχεια του σχεδίου σας για το μέλλον και με τι σκεπτικό αρχίσατε όλη αυτή την πορεία;

Να κάνουμε μια ομάδα, που θα παίζει όμορφο μπάσκετ και θα αποπνέει υγεία και το σκεπτικό είναι να αναδείξουμε όλο τον νόμο και ιδιαίτερα την περιοχή του Παγγαίου και την πόλη της Ελευθερούπολης, για να οδηγήσουμε τα παιδιά στο όμορφο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, ώστε να αποτελέσουν την νέα γενιά αθλητών, παραγόντων και προπαντός φιλάθλων αυτού του υπέροχου αθλήματος.

Υπάρχει πιθανότητα του χρόνου να παίζετε μαζί με τον Ολυμπιακό. Το φανταζόσουν ποτέ και τι σκέφτεσαι πάνω σε αυτή την πιθανότητα, να βρεις δηλαδή αυτό το σύλλογο και να τον υποδεχθείς στην Ελευθερούπολη για την Α2;

Έχω αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σαν παίκτης και προπονητής με την ομάδα του ΚΑΟΔ, οπότε δεν το φαντάζομαι σαν κάτι που δεν έχω κάνει. Αν είναι να γίνει έτσι, ας γίνει. Θα είναι, όμως, μια ιστορική στιγμή για το σύλλογο, όπως κάθε στιγμή από αυτές που ζει η ομάδα.

Ποια είναι, γενικά, η θέση σου για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ, όχι μόνο στην Basket League, αλλά σε μια γενική άποψη για την πορεία του αθλήματος, μιας και υπάρχει ένας γενικός προβληματισμός;

Έχω να πω το εξής: πάνω από οποιαδήποτε ομάδα υπάρχει το άθλημα. Το άθλημα υπάρχει και υπήρξε πριν από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, ή την Ελευθερούπολη. Επίσης, πάνω από οποιονδήποτε παίκτη, προπονητή ή παράγοντα θα είναι η ομάδα. Η Ελευθερούπολη, για να χρησιμοποιήσω καλύτερα αυτό το παράδειγμα, υπήρχε και πριν τον Παπαδόπουλο. Πρέπει να σεβαστούμε όλοι το άθλημα που δίνει ψωμί στις οικογένειες μας γιατί δεν τρώνε όλοι παντεσπάνι, υπάρχει και το ψωμάκι. Όποιος δεν σέβεται το βρίσκει μπροστά του.

Photo Credits: Thomas Pappas



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ