Ο κοροναϊος δεν κάνει διακρίσεις, και έτσι εμφανίστηκε και στις τάξεις του ΚΑΟ Λυκόβρυσης.
Οι άνθρωποι της ομάδας των βορείων προαστίων με μια μακροσκελή ανακοίνωση προτείνουν σοβαρές λύσεις, όπως την αναβολή της έναρξης των πρωταθλημάτων αλλά και οικονομικούς πόρους ώστε να μπορούν να διεξάγονται τα τεστ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση :
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν (Ιπποκράτης)
Προσπαθούμε με την ανάρτηση μας αυτή να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες μάλιστα αντανακλούν και την πρακτική εμπειρία που αποκτήσαμε από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και διαδικασιών λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Νομίζουμε ότι όσοι ασχολούμαστε με την ερασιτεχνική καλαθοσφαίριση στην Αττική θα πρέπει να αυξήσουμε την προσπάθεια μας να προλάβουμε, γιατί έχουμε ισχυρές αμφιβολίες ότι θα έχουμε την ευκαιρία να θεραπεύσουμε όσα προβλήματα θα δημιουργηθούν λόγω της τρέχουσας επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που υπάρχει γύρω μας.
Η έλλειψη μιας καθολικής απαγόρευσης (lockdown) από πλευράς της Πολιτείας δεν θα πρέπει να μας δίνει δικαιολογίες για να εθελοτυφλούμε, δεν θα πρέπει να μας δίνει πατήματα για εφησυχασμό. Η ατομική ευθύνη δεν εφαρμόζεται μόνο σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε ατομική ευθύνη να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις σε οποιασδήποτε μορφής συλλογική δράση ανήκουμε και να ορίζουμε κατάλληλα την πορεία της.
Είμαστε πολίτες και ταυτόχρονα είμαστε αθλητές, προπονητές, μέλη των συλλόγων μας και των διοικήσεων τους, μέλη των διοικήσεων των ενώσεων, ομοσπονδιών, κλπ. Με όποια ιδιότητα και αν ενεργούμε θα πρέπει πρώτα να προλαμβάνουμε και μετά να θεραπεύουμε. Γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία και επίσης όσοι ασχολούμαστε με την πορτοκαλί μπάλα δεν έχουμε ανοσία.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας το ερασιτεχνικό μπάσκετ είχε γρήγορα αντανακλαστικά και με τις αποφάσεις του έβαλε την προφύλαξη και την υγεία σε προτεραιότητα. Γιατί δεν αντιδρούμε γρήγορα και προς την ίδια κατεύθυνση και τώρα; Τώρα, που λόγω της αύξησης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων έχουμε, όπως είναι φυσικό, κρούσματα και στις ομάδες μας.
Κρούσματα που τα ξέρουμε γιατί κάποιοι καταλαβαίνουμε την υποχρέωση μας και ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους άμεσα, κρούσματα που μαθαίνουμε καθυστερημένα γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουμε την υποχρέωση μας προς τους συνανθρώπους μας και αδρανούμε, κρούσματα που τα φανταζόμαστε γιατί πιθανά κάποιοι να τα κρύβουμε σκεπτόμενοι ότι έτσι θα την βγάλουμε καθαρή.
Μήπως επαναπαυόμαστε λόγω της ύπαρξης ιατρικών πρωτοκόλλων όπως αυτό που ισχύει αυτή την στιγμή; Πιστεύουμε πραγματικά ότι η προτεινόμενη αντιμετώπιση σε περίπτωση κρούσματος είναι ορθή;
Στην υπόλοιπη κοινωνία η επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα οδηγεί σε καραντίνα 7 – 14 ημερών ανάλογα με τον εργασιακό χώρο αλλά στο μπάσκετ οδηγεί σε «αυξημένη ενεργητική επιτήρηση». Εάν είσαι σε ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ και υπάρξει κρούσμα μπορείς να ξαναπάς στην επόμενη προπόνηση, στην δουλειά σου όμως μάλλον θα χρειαστεί να μπεις σε καραντίνα.
Μήπως πρέπει να κάνουμε μια παύση και να ξανασκεφτούμε πως θα πρέπει να λειτουργήσει το ερασιτεχνικό μπάσκετ σε αυτή την περίοδο που παρουσιάζεται μια τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων;
Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου οι ερασιτεχνικές ομάδες μπάσκετ θα αποτελούν εστίες μετάδοσης;
Όσο αυξάνεται η διασπορά θα αυξάνονται και τα κρούσματα στο ερασιτεχνικό μπάσκετ. Ευχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν και θύματα. Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι όσο δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο για τον Covid-19, δεν υπάρχει και επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές που να μπορούν να εφαρμοσθούν.
Νομίζουμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κάποιες βασικές κινήσεις, όπως αυτές που προτείνουμε παρακάτω:
Να αναγνωρίσουμε ως Ένωση την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων στους συλλόγους μας και να φροντίσουμε ως μέλη της Ένωσης να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και να ενημερώνουμε όλους όσους χρειάζεται χωρίς καθυστέρηση σε περίπτωση κρούσματος.
Να αναβάλλουμε την έναρξη όλων των πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες π.χ. κατά ένα ή δύο μήνες ώστε να ξεπεραστεί η επιβαρυμένη περίοδος. Λόγω του μεγέθους των ομίλων θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση τους χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Τι θα πετύχουμε; Να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο, να ξεπεράσουμε την επικίνδυνη περίοδο και να μην αλλοιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων. Εκτός αν πιστεύουμε ότι θα είναι ανταγωνιστικό ένα πρωτάθλημα στο οποίο η δυναμική των ομάδων θα ορίζεται από τον Covid και την τυχαιότητα της διασποράς.
Να διορθώσουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Δεν είμαστε σωματεία της Α1 ούτε της Euroleague. Ως Ένωση να καλέσουμε τον ΕΟΔΥ να τροποποιήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο ώστε να συμφωνεί με τους υπόλοιπους φορείς, να καλύπτει τις ανάγκες των ερασιτεχνικών σωματείων και το κυριότερο να μας προστατεύει. Ζούμε για το μπάσκετ αλλά έχουμε οικογένειες, δουλειές, φίλους και γονείς και θέλουμε να συνεχίσουμε να τους έχουμε.
Να ζητήσουμε να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το κόστος των τεστ, εφόσον αυτά κριθούν από το υγειονομικό πρωτόκολλο ότι είναι απαραίτητα.
Είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε οι μόνοι με αυτές τις ανησυχίες αλλά και άλλοι σύλλογοι θα έχουν ανάλογους προβληματισμούς. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν και μέλη ενώσεων, μέλη συλλόγων και μέλη διοικήσεων ομάδων, προπονητές, αθλητές, κλπ. που θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε σίγουροι ότι θα αλλάξουν γνώμη αν γίνουν μέρος της καθημερινής στατιστικής απεικόνισης της πανδημίας.
Με εκτίμηση
ΚΑΟ Λυκόβρυσης»