13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρομμύδας: «Κρίσιμο σταυροδρόμι με δυο επιλογές»

Στάση αναμονής τηρεί και η Αναγέννηση Καρδίτσας, όπως όλες οι ομάδες της χώρας και όχι μόνο, περιμένοντας τις αποφάσεις της πολιτείας, ενόψει της επόμενης ημέρας.

Ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» Βασίλης Κρομμύδας,  που αγωνίζεται στον 3ο όμιλο της Γ' Εθνικής και δείχνει να έχει σώσει τη χρονιά αγωνιστικά, αν και εφόσον ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στο σπίτι του δίνοντας το καλό παράδειγμα και στους γύρο του, αφού όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο basketa.gr οι άνθρωποι του αθλητισμού που ζητάνε πρώτοι πειθαρχία είναι και αυτοί που δίνουν το παράδειγμα. Μάλιστα δε δείχνει καθόλου αισιόδοξος για την συνέχεια της χρονιάς, ενώ όσον αφορά τις αλλαγές στην Α2 που ενδέχεται να γίνουν τονίζει ότι είναι ένα «σταυροδρόμι» με δύο επιλογές.

Πως περνάει έναν προπονητής τις μέρες καραντίνας;
«Κάθε άνθρωπος που είναι εκτός της ρουτίνας του, μακριά από την καθημερινότητα του είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί. Έτσι κ’ εγώ και όλοι οι συνάδελφοι φαντάζομαι είναι πολύ δύσκολο από την μια στιγμή στην άλλη να λείπουμε από το γήπεδο και να είμαστε μακριά από τους παίκτες μας. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό για μας να δείξουμε το παράδειγμα προς όλους και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα γιατί εμείς πρώτοι ζητάμε πειθαρχία από τους παίκτες μας μέσα στη χρονιά. Τώρα πρέπει να γίνουμε το καλό παράδειγμα να μείνουμε σπίτι να ακολουθούμε τους κανόνες και τις οδηγίες ώστε φεύγοντας η αρρώστια από την γειτονιά μας να είμαστε πάλι όλοι μαζί. Προσπαθώ και εγώ να γεμίσω τις ώρες μου με επιμόρφωση. Παρακολουθούμε σεμινάρια, ‘’κλέβουμε’’ ιδέες, βλέπουμε ματς, παίκτες, κάνουμε ότι μπορούμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι για μας και τους παίκτες μας. Ο ΣΕΠΚ έχοντας καταλάβει την ανάγκη που υπάρχει διοργανώνει σεμινάρια online και έχουμε την ευκαιρία να δούμε προπονητές όπως ο Ιτούδης, ο Σφαιρόπουλος, ο Πρίφτης και πολλοί άλλοι που θα ακολουθήσουν».

Κόουτς θεωρεί ότι οι ομάδες θα μπουν ξανά γρήγορα στα γήπεδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φετινή σεζόν;
«Πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα δούμε αγώνες την φετινή χρονιά, ειδικά σε ότι αφορά τις πιο μικρές κατηγορίες. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, την οποία δεν έχει κανένας ξαναζήσει και σίγουρα τα προβλήματα που θα αφήσει στην οικονομία αυτός ο εγκλεισμός θα είναι πάρα πολλά που θα είναι παραπάνω από φανερά και την επόμενη χρονιά. Αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν όσο γίνεται πιο νωρίς τα γήπεδα, με ασφάλεια πάντα, ώστε να μπουν οι αθλητές μέσα. Να οργανώσουμε την μεταβατική μας περίοδο.
Δεν είναι μόνο το αθλητικό κομμάτι αλλά και τι ψυχολογικό, ειδικά στις δικές μας κατηγορίες η προπόνηση είναι και ψυχοθεραπεία για τους παίκτες μας, μιας και όλοι σχεδόν οι παίκτες είναι παιδιά που δεν ζουν από το μπάσκετ και σίγουρα ο βίαιος τρόπος που σταμάτησε την ρουτίνα μας είναι πιθανό να επηρεάσει αρκετούς αθλητές και ψυχολογικά».

Υπάρχει λύση σ΄ όλο αυτό το πρόβλημα, την έχεις σκεφτεί; Οι πέντε μήνες που ενδέχεται να μείνουν οι αθλητές εκτός παρκέ, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Προφανώς και ναι. Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Μια περίοδος πέντε μηνών απραξίας θα ήταν καταστροφική για τους αθλητές μας, σε όλους τους τομείς. Για αυτό ελπίζουμε με τις πρώτες άρσεις κυκλοφορίας να μπορέσουμε να μπούμε κάποιες μέρες στο γήπεδο όχι να ετοιμαστούμε για αγώνες αλλά να μπούμε ομαλά με μια διαδικασία ετοιμασίας για την επόμενη χρονιά. Πιστεύω όλη η κουβέντα που γίνεται για το αν πρέπει να γίνουν η όχι τα ματς φέτος είναι λάθος και θα τι καταλάβουμε την νέα χρονιά. Η νέα χρονιά θα είναι πραγματικά δύσκολη. Κρίσιμη. Eλπίζω οι ομάδες να έχουμε αρκετό καιρό να ετοιμάσουμε την επόμενη μέρα. Aυτό θα γίνει όταν δοθεί ένα οριστικό τέλος στη φετινή χρονιά».

Ο υφυπουργός αθλητισμού σε πρόσφατο διάγγελμα του ανέφερε  ότι στόχος είναι  να ολοκληρωθούν φέτος τα πρωταθλήματα. Ποιο θα είναι το… κόστος;
«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι μπορούν να γίνουν οι αγώνες φέτος μετά από τόσο μεγάλη περίοδο απραξίας και φυσικά φτάνοντας κοντά στο καλοκαίρι. Το σημαντικό δεν είναι το κόστος για να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά αλλά τι θα κοστίσει αυτό στην επόμενη χρονιά. Πως και πότε θα γίνει ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Η αγορά είναι ‘’νεκρή’’,  οι χορηγίες θα γίνουν πολύ δύσκολες, τα μπάτζετ θα περιοριστούν στην καλύτερη 30-40% εκτιμώ και όλα αυτά θα πρέπει να τα φέρει μια ομάδα εις πέρας μέσα σε ένα καλοκαίρι μετά από μια πανδημία και έχοντας κάνει και τους αγώνες της φετινής χρονιάς μαζεμένους με παίκτες μακριά από γήπεδο κοντά δύο μήνες. Προσωπικά μου φαίνεται πραγματικά αδύνατο να γίνουν φέτος αγώνες».

Ποια είναι η άποψη σου για την αλλαγή που ενδεχομένως γίνουν όσον αφορά τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων; Θα ωφελήσει η θεωρείς ότι μπορεί να βλάψει τις μικρές κατηγορίες;
«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που έχουμε δύο επιλογές. Να κοιτάξει η κάθε ομάδα το προσωπικό της συμφέρον και να συμβιβαστεί με την λύση που την συμφέρει η να κοιτάξουμε το καλό του αθλήματος σε βάθος χρόνου. Δεν θεωρώ ότι αύξηση των ομάδων στην Α2 με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πιο κάτω κατηγορίες είναι ως προς το καλό του αθλήματος, ίσα ίσα θεωρώ ότι το ιδανικό θα ήταν και η Β' Εθνική να γίνει ένας όμιλος. Καταλαβαίνω ότι τα έξοδα είναι πολλά λόγω μετακίνησης αλλά εδώ πρέπει να δούμε ότι η κατηγορία δεν πρέπει πλέον να είναι ταμπού για μια ομάδα. Δεν πρέπει να βλέπουμε τι κατηγορία παίζουμε αλλά το γενικότερο καλό του αθλήματος. Όλοι έχουμε ζήσει το πώς η Β' Εθνική όταν ήταν ενιαία ήταν τρομερά δυνατή και πόσο πιο εύκολη έγινε όταν έσπασε στα δύο. Θα πρέπει σίγουρα να παρθούν μέτρα ώστε η Α2 η καλύτερη κατηγορία για μένα θα πρέπει να γίνει καλύτερη να γίνει πάλι η κατηγορία προθάλαμος για την Α1 και φυσικά στην Α1 να έχουμε τουλάχιστον μείον έναν ξένο και αντί για 12 ας υπάρχουν 13 παίκτες με υποχρεωτικό ίσως έναν έφηβο».

Σε περίπτωση που γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή μπορούμε να πούμε οτι η κατηγορία που θα υποστεί την μεγαλύτερη αλλαγή είναι η Γ εθνική;
«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολα να μαντέψεις τι θα γίνει. Μιλώντας με πολλούς συναδέλφους ακούμε συνέχεια ότι πολλές ομάδες θα έχουν τρομερές δυσκολίες να φτιάξουν ρόστερ την νέα χρονιά άρα είναι δύσκολο να ξέρεις ποια ομάδα θα δεχτεί την κατηγορία που παίζει η την κατηγορία που θα της προταθεί να παίξει. Ίσως συναντήσουμε φαινόμενα η 5η 6η ομάδα να πάρει άνοδο φέτος. Η μόνη σίγουρη αλλαγή σε κάθε κατηγορία θα είναι η μείωση του μπάτζετ έτσι μπορούμε να πούμε ότι στη Γ εθνική ομάδες που φέτος είχαν νορμάλ μπάτζετ δεν θα συναντήσουν τρομερά προβλήματα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ