21.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Κρείττον σιγάν

Βγήκε, λοιπόν, ο Λευτέρης Αυγενάκης, που δεν έχει κλείσει ακόμα τρεις μήνες στην θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, και μας ενημέρωσε ότι "το ελληνικό μπάσκετ έχει πιάσει πάτο". Δηλαδή, έχει φτάσει στο σημείο της απόλυτης παρακμής του, πιο κάτω δεν μπορεί να πάει. 

Για να δούμε, όμως, πόσο χαμηλά έχει πέσει. Με βάση τα γεγονότα:

- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται κάθε χρόνο (συνήθως και οι δύο μαζί) μέσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

- Η ΑΕΚ κατέκτησε πρόπερσι το Basketball Champions League, πέρυσι το Διηπειρωτικό Κύπελλο και φέτος είναι και πάλι ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του BCL.

- Ο Προμηθέας Πάτρας αναδείχθηκε δυναμικά στο προσκήνιο ως ένας ακόμα πόλος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κατά δήλωση του ιδιοκτήτη του, σε τρία χρόνια θα παίζει στην Ευρωλίγκα, ενώ το ντεμπούτο του στο Eurocup, με την εντυπωσιακή νίκη του στο Ισραήλ επί της Μακάμπι Ρισόν, δείχνει ότι είναι ικανός να προχωρήσει αρκετά στη φετινή διοργάνωση.

- Ο MVP του ΝΒΑ, δηλαδή ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, είναι Έλληνας, αναδείχθηκε από το ελληνικό μπάσκετ και παίζει στην Εθνική Ελλάδας. Προσφάτως μάλιστα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε πως δεν τελείωσε με την Εθνική ομάδα, άρα θα τον έχουμε και τα επόμενα χρόνια κοντά μας.

- Οι δύο από τους πέντε καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας την περσινή σεζόν είναι Έλληνες και μέλη της Εθνικής ομάδας. Ο Κώστας Σλούκας και ο Νικ Καλάθης.

- Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι Έλληνας, ο Δημήτρης Ιτούδης. Στην Ευρωλίγκα δουλεύουν συνολικά τρεις Έλληνες προπονητές (εκτός από τον Ιτούδη, και οι Αργύρης Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό, Γιάννης Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι Τελ Αβίβ), ενώ Έλληνες προπονητές συναντάμε σε κορυφαία πρωταθλήματα, όπως αυτά της Ισπανίας (Κατσικάρης), VTB League (Πρίφτης), Τουρκίας (Δέδας).

- Παρά το ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής τα τελευταία χρόνια δεν μας άρεσαν, εντούτοις η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA. Κι επειδή μιλάμε για... πάτους, στο ποδόσφαιρο η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 60 της αντίστοιχης κατάταξης της FIFA.

- Το συνδρομητικό κανάλι της NOVA πληρώνει περίπου 9 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως για να δείχνει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, έδωσε μεγάλη μάχη και χρειάστηκε να βάλει το χέρι βαθιά στο ταμείο της για να εξασφαλίσει για την επόμενη τριετία τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.

- Παρά την απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα της Basket League, ο ΕΣΑΚΕ κατάφερε να διατηρήσει αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι τα έσοδα των 12 από τις 14 ομάδες του από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες. Βρήκε κεντρικό χορηγό για το πρωτάθλημα, ο οποίος μετά από χρόνια δεν είναι εταιρεία που σχετίζεται με το στοίχημα και σε βάθος τριετίας δίνει όσα χρήματα έπαιρναν οι ομάδες πέρυσι, κατά τι αυξημένα μάλιστα. Κατάφερε επίσης να πείσει την ΕΡΤ να μην κάνει περικοπές στα χρήματα που θα δώσει φέτος στις 12 ομάδες.

- Toν τελευταία χρόνο τέσσερις άνθρωποι αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην επαγγελματική Basket League. Ο Μπούμπουρας στη Λήμνο, ο Τσάπας στον Ιωνικό, ο Δρακόπουλος στον Ηρακλή και ο Ριζούλης στη Λάρισα.

- Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, οι οποίοι έχουν ξεχωριστές τηλεοπτικές συμφωνίες, διατηρούν σε ισχύ τα συμβόλαιά τους, παρά την απουσία του Ολυμπιακού, ενώ έχουν αυξήσει τα έσοδά τους από χορηγίες.

- O Ολυμπιακός της Α2 έκλεισε χορηγική συμφωνία για την αναπτυξιακή του ομάδα με μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες!

Αν όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως το ελληνικό μπάσκετ έχει πιάσει πάτο, τότε ήρθε η ώρα για την επιστήμη να σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Κανείς δεν λέει ότι όλα στο μπάσκετ στην Ελλάδα είναι ρόδινα. Ότι όλα δουλεύουν ρολόι και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν πρόβληματα, είναι αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, είναι σοβαρά και η λύση τους δεν είναι καθόλου εύκολη. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι το να υποστηρίξει κανείς ότι πιάσαμε πάτο, η απόσταση είναι χαώδης και μπορεί οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος να το αντιληφθεί αυτό.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συνελήφθη αμετροεπής στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ και δεν ήταν η πρώτη φορά. Καλό θα ήταν πριν μιλήσει, να ενημερώνεται λίγο περισσότερο. Κι αν δεν μπορεί να ενημερωθεί, ας αποφεύγει τις βαρύγδουπες δηλώσεις. Διότι με το να αναπαράγει... αμάσητες συγκεκριμένες απόψεις, που εκφράζονται από συγκεκριμένους ανθρώπους και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, κινδυνεύει να ταυτιστεί μαζί τους. Κι αυτό δεν είναι καλό για την αξιοπιστία του ως υφυπουργός Αθλητισμού.

Υ.Γ. Είπε και κάτι άλλο ο υφυπουργός Αθλητισμού σε αυτή τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ: "Η εικόνα της Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο της Κίνας δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαμε ένα εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό. Είχαμε. Θέλω να συγχαρώ τον καθένα από τους παίκτες ξεχωριστά για την πορεία αυτή, που δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά οι ίδιοι έδωσαν την ψυχή τους. Υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι".

Ποια ήταν τα προβλήματα και ποιοι οι υπεύθυνοι; Γιατί δεν μας λέτε, υπουργέ μου; Μάθατε τόσο πολύ μπάσκετ σε αυτούς τους τρεις μήνες που είστε υφυπουργός Αθλητισμού, ώστε έχετε κι εσείς παράπονο από τον... Σκουρτόπουλο;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ