20.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κρατάει χρόνια το ντουέτο Ιωνικού Ν.Φ. – Παπάγου (pics+vid)

Θυμάστε τα παλιά δυνατά ντέρμπι της Α2, της Β' και Γ' Εθνικής; Πολλοί τα νοσταλγούν, όπως κι εκείνη την ρομαντική πλευρά του μπάσκετ, όταν όλα έμοιαζαν και ήταν ρόδινα. Ε, μαζί θα προσπαθούμε, να ξετυλίγουμε -κάθε φορά- ένα στόρι, που να αφορά δυο αντιπάλους. Του σήμερα και του τότε.


Γράφει ο Θοδωρής Λινάρδος


Να, όπως για παράδειγμα, τον Ιωνικό ΝΦ και τον Παπάγο, που ξεκινούν στη φετινή Β' Εθνική με μεταξύ τους κόντρα. Με την δική τους ιστορία αμφότερα τα σωματεία, με διακρίσεις, επιτυχίες, ανόδους, μεγάλες στιγμές, δύσκολα χρόνια και με παίκτες αλλά και προπονητές που άφησαν αποτύπωμα.


Θα εστιάσουμε στο αμιγώς ελληνικό στοιχείο και στους παίκτες, καθώς άλλωστε στην κατηγορία που αγωνίζονται, δεν υπάρχουν ξένοι. Και είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, άλλης ώρας, το ποιοι και πόσοι σπουδαίοι Αμερικανοί (και μη) πέρασαν από τις ομάδες αυτές. Μέσα από τις ενδεικτικές τρεις φωτογραφίες, βλέπουμε στιγμιότυπα ενός αγώνα του -όχι και τόσο- μακρινού 1999. Ιωνικός-Παπάγου στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την Α2.


Σε πρώτο πλάνο ανάμεσα στις φωτό διακρίνει κανείς εύκολα τον Νίκο Κασουρίδη, με την φανέλα του Ιωνικού, αν και βέβαια ο ίδιος θεωρείται από τους αθλητές που η καριέρα του σημαδεύτηκε από το έμβλημα του Περιστερίου, κυρίως. Και άλλοι πολλοί στο πάνελ απεικονίζονται, από τους ήρωες μιας άλλης εποχής.


Μερικά ονόματα μέσω φλας μπακ, πρώτα, για τον Ιωνικό, λοιπόν και το ποιοι αγωνίστηκαν στον σύλλογο, είτε ξεκίνησαν από εκεί την πορεία τους είτε όχι. Να ξεκινήσει κάποιος από τον Κόντο και τον Μιχάλη Κακιούζη, να αναφερθεί, στον Παπανικολόπουλο, τον Σούλη και τον Βετούλα. Τον Μάκη Νικολαΐδη και τον Γιώργο Γιαννουζάκο, ως και τον Σταυρακόπουλο. Συνοπτικά, μερικοί από τους κάποτε πρωταγωνιστές της ομάδας, στο πέρασμα των δεκαετιών κι ενώ ο Ιωνικός περπάτησε όλες τις κλίμακες των κατηγοριών (όπως και ο Παπάγος).


Φυσικά, υπάρχουν και... κοινοί σύνδεσμοι: Μποσγανάς, Λιμνιάτης, Γιάννης Κακιούζης, Δορκοφίκης. Γρήγορα γρήγορα ενδεικτικά κάποιοι παίκτες που φόρεσαν και τις 2 φανέλες.
Και πάμε στον Παπάγο, που είναι και φιλοξενούμενος στο ματς της πρεμιέρας. Στους «στρατηγούς» του «Σαλούν» έπαιξαν -με τυχαία σειρά- οι Διαμαντόπουλος, Μέμος Ιωάννου, Τζορτζ Παπαδάκος, Κόρφας, Φιλίππου, Σ. Κουφός, Μπογατσιώτης, Α. Κυρίτσης, Κανταρτζής, Λογοθέτης, ο κάπτεν Μάικ Υφαντής, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος (ο νυν προπονητής ομάδων), Χρυσανθόπουλος, Σκαραφίγκας, Σιγάλας, Γκογκίδης, Κ. Χαρίσης, Κουτρούλιας, Παγίδας, Παναγιωταράκος, Κ. Μωραΐτης, Δικαιουλάκος.


Ονόματα με την δική τους διαδρομή, το καθένα ξεχωριστά, ως παίκτες, ως προπονητές, ως άνθρωποι του χώρου, ακόμη και σήμερα, τουλάχιστον οι περισσότεροι.
Με ιδιαιτερότητες τα φετινά πρωταθλήματα, η Β' Εθνική δεν ξεφεύγει από τον «κανόνα», αλλά πάντα τα ντέρμπι θα είναι εδώ και θα προσφέρουν σημαντικές στιγμές. Και οι ρετρό ιστορίες θα θυμίζουν κάτι από τα παλιά, σε σχέση πάντα με το τώρα...


Κεντρική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ντίνος Κλεομενίδης «σημαία» του Ιωνικού, που συνέχισε μάλιστα και ως ασίσταντ αργότερα, σε προσπάθεια με αντίπαλο τον Χούμπαυλη και τον Μόργκαν.

 

 Νίκος Κασουρίδης σε πρώτο πλάνο εναντίον Μόργκαν, υπό το βλέμμα Τσαμάτου και Δ. Μακρή

Ο Ασημακόπουλος (που θυμίζει Κώστα Οικονομάκη σε πολλούς) και πίσω του Κασουρίδης, Τσαμάτος. Δίπλα του ο τότε Νεοζηλανδός Τζόουνς του Ιωνικού, του Καλαϊτζή και του Μπερκ.

 

 

Και λίγη... δράση, από το αρχείο του κόουτς Κώστα Σορώτου, όχι με μεταξύ τους ματς, αλλά με μια γεύση και από τους δύο εκείνη την εποχή με αντίπαλο το Παλαιό Φάληρο.

 

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ