16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κούπα στο ΟΑΚΑ!

Η ΑΕΚ έχει ήδη δώσει τους πρώτους επίσημους αγώνες της για φέτος, όμως στην πραγματικότητα η σεζόν γι' αυτήν αρχίζει σήμερα Τρίτη 1ο Οκτωβρίου. Με τον εναρκτήριο αγώνα της για το Basketball Champions League κόντρα στην Εστουντιάντες στο ΟΑΚΑ (19:30-ΕΡΤ3). Διότι τούτη η διοργάνωση αποτελεί τον πιο μεγάλο φετινό στόχο της, αυτόν που θα κυνηγήσει με όλες τις δυνάμεις της ως το τέλος. Ως το τρόπαιο, αν είναι δυνατόν!

Αν βάλει κανείς κάτω τα πράγματα και τα εξετάσει με ψυχραιμία και ρεαλισμό, θα δει ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Αν κάπου πρέπει να στοχεύσει η ΑΕΚ φέτος, είναι στο Champions League. Το Κύπελλο Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ένας στόχος, άλλωστε η ομάδα έχει ήδη φτάσει στα ημιτελικά. Όμως για να το κατακτήσει, θα πρέπει να κερδίσει δύο ομάδες Ευρωλίγκας. Τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και τον Ολυμπιακό στον τελικό. Δεν είναι ανέφικτο κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που ο ημιτελικός είναι μονός αγώνας, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι ρεαλιστικές. Η ΑΕΚ έχει δυναμώσει φέτος, αλλά δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο για να διεκδικεί τίτλους από τους δύο "αιώνιους", που έχουν πολλαπλάσια μπάτζετ, πληρέστερες ομάδες και μεγαλύτερη εμπειρία.

Τούτη η παραδοχή καθιστά ουσιαστικά δευτερεύοντα και το στόχο του πρωταθλήματος. Η σοβαρή ΑΕΚ δεν μπορεί να χάσει τα κεκτημένα της, δηλαδή την τρίτη θέση. Αν επιβεβαιώσει ότι είναι πιο ενισχυμένη από πέρυσι, μπορεί να πετύχει νίκες επί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού εντός έδρας περισσότερες της μίας, που πέτυχε πέρυσι. Αλλά ως εκεί. Το να τους αποκλείσει σε σειρά πέντε αγώνων στα πλέι οφ, έχοντας μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα μειονέκτημα έδρας, είναι κάτι που δεν μπορεί να το πετύχει φέτος. Όχι με αυτό τον συσχετισμό δυνάμεων. 

Χρήμα με ουρά!

Άρα τι μένει; Το Basketball Champions League. Κι επειδή εμείς εδώ δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, στην ΑΕΚ έχουν επίσης πλήρη επίγνωση των όσων αναφέρουμε πιο πάνω. Γι' αυτό, παρόλο που δεν το "φωνάζουν", έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο τους για φέτος να φτάσουν κατ' αρχάς στο φάιναλ φορ της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Για πολλούς λόγους.

Αγωνιστικούς πρώτα απ' όλα. Το Basketball Champions League είναι μεν μια δύσκολη διοργάνωση, με πολλές δυνατές ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά δεν είναι Ευρωλίγκα. Οι περισσότεροι αντίπαλοι είναι στα μέτρα ή και υποδεέστεροι της ΑΕΚ, ενώ οι καλύτερες ομάδες δεν είναι ούτε πολλές ούτε πολύ καλύτερες. Μπορεί να τις χτυπήσει και αυτές. Κι έπειτα, υπάρχει το περσινό προηγούμενο. Αν παρά το κακό στήσιμο και την ακόμα χειρότερη διαχείριση του Ζντοβτς και τα διάφορα άλλα προβλήματα που ανέκυψαν, η Ένωση έφτασε μέχρι τους "16", φέτος, που υποτίθεται ότι η ομάδα έχει ενισχυθεί και είναι καλύτερα στημένη, γιατί να μην φτάσει ως το φάιναλ φορ; Εφικτός ο στόχος αν η ομάδα δεν παρεκκλίνει από το αγωνιστικό πλάνο της.

Υπάρχουν επίσης οικονομικοί λόγοι που την υποχρεώνουν να κυνηγήσει τη διάκριση στη διοργάνωση. Και είναι εξίσου σοβαροί. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στο Basketball Champions League, η ανάθεση της διοργάνωσης του φάιναλ φορ γίνεται αμέσως μετά την οριστικοποίηση των τεσσάρων φιναλίστ. Αμφιτρύων χρίζεται ένας από αυτούς τους τέσσερις συλλόγους και η πόλη του. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το basketa.gr, η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη από πέρυσι σε ανοικτή γραμμή με τη FIBA προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάληψη του φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ. Λέγεται ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό ακόμα και την περασμένη σεζόν, αν η Ένωση είχε προκριθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι κάτι παραπάνω από... πιθανότατο να πάρει φέτος τη διοργάνωση.

Τι θα κερδίσει η ΑΕΚ αν τη φιλοξενήσει; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Basketball Champions League προκειμένου να κάνει δελεαστικό ως εμπορικό προϊόν το φάιναλ φορ για τους υποψήφιους αμφιτρύωνες, συμφωνεί να πάρει ως "παράβολο" ένα συγκεκριμένο εύλογο ποσό από τον διοργανωτή, στον οποίον από εκεί και πέρα αφήνει εν λευκώ τη διαχείριση όλων των πηγών εσόδων: τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγίες, τα πάντα! Με σωστό προγραμματισμό και πλάνο, δηλαδή, μπορεί η ΑΕΚ να βάλει στα ταμεία της ένα σεβαστό ποσό. Κι αν τύχει και σηκώσει την κούπα, τότε θα προσθέσει στους λογαριασμούς της ακόμα ένα εκατομμύριο Ευρώ, που είναι το έπαθλο για τον νικητή του τροπαίου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες η διοργανώτρια αρχή. Με άλλα λόγια, μόνο μέσα από το Basketball Champions League και εφόσον φτάσει στο φάιναλ φορ, η Ένωση μπορεί να αποσβέσει το μεγαλύτερο μέρος του φετινού αγωνιστικού μπάτζετ της! Αν όχι όλο...

Η συγκλονιστική σύμπτωση

Εκτός όλων τούτων, όμως, υπάρχουν και τα σύμβολα, που πάντα επηρεάζουν το θυμικό των φίλων της ομάδας και διαμορφώνουν την ιστορία της. Τη φετινή σεζόν συμπληρώνεται μισός αιώνας από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 στο Καλλιμάρμαρο. Η ΑΕΚ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων, μέχρι που χρηματοδότησε και τα γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας, για να τιμήσει την ιστορική επέτειο. Υπάρχει, όμως, καλύτερος τρόπος για να γιορτάσει από την κατάκτηση ενός ακόμα ευρωπαϊκού τροπαίου ακριβώς 50 χρόνια μετά; Δεν είναι κι αυτός ένας λόγος για να γίνει το Basketball Champions League ο πρωταρχικός φετινός στόχος της Ένωσης;

Το φετινό καλεντάρι, μάλιστα, επιφυλάσσει μια σύμπτωση, που μπορεί να αποβεί συγκλονιστική. Η ημερομηνία διεξαγωγής του επαναληπτικού αγώνα της προημιτελικής φάσης του Basketball Champions League, του αγώνα δηλαδή που θα δώσει την πρόκριση στο φάιναλ φορ, είναι η 4η Απριλίου 2018. Στις 4 Απριλίου 1968 η ΑΕΚ έγραψε το έπος του Καλλιμάρμαρου!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ