15.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός – Μέτρα: Αυτά ισχύουν από Σεπτέμβριο, «πίεση» στους ανεμβολίαστους (vid)

Τη νέα καθημερινότητα που θα ισχύσει στη χώρα από τον Σεπτέμβριο στο μέτωπο της προσπάθειας περιορισμού του κορονοϊού παρουσίασε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν γίνεται σαφής η πίεση που ασκείται στους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίο θα έχουν επιπτώσεις και στην εργασία τους.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Αυστηρότητα για τους υγειονομικούς

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων, από της 1η Σεπτεμβρίου κιόλας  θα ισχύσει το μέτρο της αναστολής εργασίας αναστολής εργασίας για αυτούς  που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Εργαζόμενοι 

Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ. 

 

Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν self test θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό PCR τεστ ή rapid test δύο φορές την εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή.

 

Δύο τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν επίσης οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

 

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ.

 

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έως 6 μήνες από την διάγνωση, ενω το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα.

Στους κλειστούς χώρους σε θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και στα γυμναστήρια θα έχουν πρόσβαση τόσο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι ανεμβολίαστοι το επιθυμούν έχοντας κάνει rapid test εντός 48 ωρών. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα έχουν 100% πληρότητα.

 

Χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

 

Σε ό,τι αφορά αυτούς που ταξιδεύουν, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι. Τα παιδιά θα κάνουν self test.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ