15.8 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Κομνηνός στο Basketa.gr: “Το μπάσκετ πρέπει να επανακτήσει τη θέση που του αξίζει”

Η χαρά και η ικανοποίηση του εκτελεστικού διευθυντή του Τσάμπιονς Λίγκ, Πατρίκ Κομνηνού ήταν έκδηλη στην κλήρωση των ημιτελικών της διοργάνωσης πριν λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όχι μόνο επειδή το φάιναλ φορ αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί στην αγαπημένη του Ελλάδα, αλλά και για την εξέλιξη της διοργάνωσης, μόλις στο δεύτερο χρόνο ζωής της όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη του στο Basketa.gr.

“Ακούσαμε τα κλάματα του μωρού και τώρα ακούμε και τα πρώτα χαμόγελα. Μάλιστα χωρίς να θέλουμε να υπερεκτιμήσουμε το τι έχει συμβεί ακόμα και εμείς δεν περιμέναμε στο δεύτερο κιόλας χρόνο ότι θα είχαμε τη χαρά και τη δυνατότητα να διοργανώσουμε το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λίγκ σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης.
Αυτό είναι μεγάλη τύχη και συνάμα μεγάλη πρόκληση για μας να καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα είναι συνηθισμένος από διοργανώσεις πολύ υψηλού επιπέδου και είναι χορτασμένος από επιτυχίες.

Για μας όμως είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που θέλουμε να φέρουμε εις πέρας και να δούμε με χαρά στις Δευτέρα 7 Μαϊου ότι το μωρό έχει αρχίσει πλέον να περπατά με σταθερά βήματα" λέει ο Πατρίκ Κομνηνός που εξηγεί και την επιλογή της ΦΙΜΠΑ να διαλέγει τον διοργανωτή του φάιναλ φορ μετά την οριστικοποίηση της τετράδας και αυτός να είναι πάντα μια από τις τέσσερις φιναλίστ.

"Μπορεί να μην είναι το ιδανικό μοντέλο, αλλά είναι αυτό που έχουμε επιλέξει και μας ταιριάζει. Ελάχιστα είναι πλέον τα αθλητικά γεγονότα που μπορεί να έχουν γεμάτο γήπεδο και αγωνιστική επιτυχία ανεξάρτητα από τον τόπο διεξαγωγής τους.  Το Τσάμπιονς Λίγκ, άντε και το Σούπερ Μπόλ για παράδειγμα, όχι όμως και το Γιουρόπα γιατί έχουμε συναντήσει γήπεδα με μεγάλα κενά. Οσον αφορά την Ευρωλίγκα που είναι η κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ, στο Λονδίνο το 2013 δεν είχε γεμάτο γήπεδο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έλεγαν ότι αν πέρυσι δεν ήταν στη διοργάνωση και στον τελικό η Φενέρμπαχτσε δύσκολα θα γέμιζε το γήπεδο.

Εμείς πέρυσι είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε ένα μέρος που ήταν διψασμένο για μπάσκετ, και το φάιναλ φορ ήταν για αυτούς το μεγαλύτερό τους γεγονός. Δημιούργησαν τρομερή ατμόσφαιρα στο γήπεδο" λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει για το στοίχημα του ΟΑΚΑ: 

"Ξέρουμε ότι τώρα ερχόμαστε σε ένα περιβάλλον πιο κορεσμένο από τέτοιες διοργανώσεις, αλλά με τη συμμετοχή μιας ομάδας που της δίνεται η ευκαιρία να το συνδυάσει και με το επετειακό των 50 χρόνων από τον θρίαμβο του 1968 και να έχει στόχο να επανέλθει στην κορυφή μετά από πολλά χρόνια και με τον κόσμο της πολύ διψασμένο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος της ΑΕΚ θα γεμίσει το γήπεδο αν και το μεγάλο στοίχημα είναι να είναι γεμάτο και στον άλλο ημιτελικό και την Κυριακή και στον αγώνα που δεν θα συμμετέχει η ΑΕΚ.
Εχουμε επενδύσει και εμείς και η ΑΕΚ σε αυτή τη διοργάνωση και όλοι εσείς που έχετε συνηθίσει να πηγαίνετε στο ΟΑΚΑ θα δείτε ένα εντελώς διαφορετικό γήπεδο για τους αγώνες" λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Τσάμπιονς Λίγκ που φυσικά ζει από κοντά το "σχίσμα" του μπάσκετ και γνωρίζει από πρώτο χέρι το πόσο κακό έχει κάνει αυτός ο διχασμός.

"Νομίζω ότι το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που έχει πληγεί σοβαρά από το διχασμό. Εδώ ενδεχομένως στην Ελλάδα έχοντας τρεις μεγάλες ομάδες να παίζουν Ευρωλίγκα και Τσάμπιονς Λίγκ ίσως δεν το συνειδητοποιούμε. Ομως προσωπικά ζώντας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σας διαβεβαιώνω ότι το χάντμπολ, το χόκεϊ και το ράγκμπι παίρνουν ζωτικό χώρο από το μπάσκετ.


Διότι έχουν μοντέλα εύπεπτα, κατανοητά, απλά,  τα οποία ο μέσος φίλαθλος με το που θα ανοίξει την τηλεόραση του ξέρει αμέσως τι βλέπει.
Στην κεντρική Ευρώπη και όχι εδώ στην Ελλάδα, που ζούμε σε ένα σύννεφο διαφορετικό, όταν τους μιλάς για μια διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ, βλέπεις μια αδυναμία. Στους χορηγούς, στα τηλεοπτικά, στους συνεργάτες, στα κανάλια, στο μέσο φίλαθλο γενικότερα.
Ο οποίος έχοντας τις εναλλακτικές των άλλων αθλημάτων κοιτάει πιο εύκολα αλλού.  Διότι γίνεται αγώνας για αυτό το ζωτικό χώρο τον τηλεοπτικό, τον διαφημιστικό, το κομμάτι της πίτας και το ποιος θα πάρει  το μεγαλύτερο.

Εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα για το μπάσκετ γιατί αν το μοντέλο δεν αλλάξει και το μπάσκετ δεν καταφέρει να επανακτήσει τη θέση που του αξίζει ως το κυρίαρχο δεύτερο άθλημα στον κόσμο, όσο περνάει ο χρόνος θα κάνει βήματα πίσω.  Για αυτό είναι σημαντικό και πρέπει όποιοι έχουν ευθύνη, άποψη, εμπλοκή να μπορέσουν να τη σχηματίσουν προς όφελος του μπάσκετ συνολικά. Πόσο δε όταν υπάρχει και τέτοια σύγχυση με τις διαφορετικές διοργανώσεις".

Ο Πατρίκ Κομνηνός σαφώς και προβληματίζεται με το θέμα που έθεσε η Ευρωλίγκα και ουσιαστικά αμφισβητεί ακόμα και τα εθνικά πρωταθλήματα και περιορίζει τις εθνικές ομάδες και παίρνει θέση και για την άποψη πολλών που θέλουν πλέον να πάμε σε ένα πλάνο μέχρι δύο διοργανώσεις.

"Είναι ένα μοντέλο που χρήζει διερεύνησης, δηλαδή το πόσο είναι εφικτό να βλέπουμε πλέον δύο διοργανώσεις και σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς που είμαστε ο ένας συνομιλητής. Θα πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση που θα αφορά φυσικά και τη διασφάλιση των εθνικών πρωταθλημάτων.
Δεν μπορεί όμως καν να τίθεται θέμα για εθνικές ομάδες και πρωταθλήματα.

Η είσοδος και η θέση του Τσάμπιονς Λίγκ απαιτεί ακόμα περισσότερο αυτό το διάλογο και μακάρι να βρούμε στο άμεσο μέλλον μια σύγκλιση σε αυτές τις διαφορετικές φιλοσοφίες γιατί περί αυτού πρόκειται, ώστε να μην πληγεί το άθλημα περισσότερο.

Υπάρχει μια πυραμίδα στον ευρωπαϊκό αθλητισμό που αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα, τις ομάδες που συμμετέχουν και τις υποχρεώσεις που έχουν σε αυτά, στις εθνικές ομάδες και στην ανάπτυξη του αθλήματος και η Ευρώπη έρχεται ως το επόμενο σκαλοπάτι.
Πρόκειται για μια διαχρονική πυραμίδα, που καλύπτει όλα τα αθλήματα και είναι σημαντικό αυτό το κομμάτι να διασφαλιστεί και να αποτυπωθεί σωστά"

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ