18.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κομνηνός: «Δεν κλέβουμε ομάδες ούτε κάνουμε πόλεμο»

Ο Πατρίκ Κομνηνός μίλησε για το μέλλον του Basketball Champions League και την προοπτική να πάρει μέρος και ο Παναθηναϊκός.

Ο διευθύνων σύμβουλος του BCL, παραχωρώντας συνέντευξη στην τουρκική ιστοσελίδα trendbasket.net, ανέλυσε το όραμά τους για τη διοργάνωση και αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική συνέπειά τους, την Ευρωλίγκα, αλλά και το ποδοσφαιρικό UEFA Champions League. Διαβάστε, παρακάτω, τις κυριότερες τοποθετήσεις του...

Για το πώς προσεγγίζει το Basketball Champions League την υπόθεση του Παναθηναϊκού: «Νομίζω η προσέγγισή μας για τον Παναθηναϊκό δεν διαφέρει από την προσέγγισή μας για όλες τις ομάδες, με τις οποίες έχουμε συζητήσει. Έχουμε συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό, όπως έχουμε με πολλές ευρωπαϊκές ομάδες από την ημέρα της ίδρυσής μας. Είναι λογικό. Μας ενδιαφέρει το τι έχουν να μας πουν κι ελπίζουμε ότι κι εκείνοι ακούν αυτά που λέμε. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δεν είναι εξαίρεση. Εμείς ευελπιστούμε οι ομάδες να εκτιμήσουν το μοντέλο και το όραμα που προσφέρουμε. Ακούσαμε και χαρήκαμε πολύ για τα σχόλια που έκανε ο ιδιοκτήτης της ομάδας για το BCL και το μέλλον της διοργάνωση. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Μας χαροποιεί πολύ να ακούμε πως μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό θεωρεί τον εαυτό της μελλοντικό συμμετέχοντα. Όταν μιλάμε με ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό έχουμε πολλά μαθήματα να λάβουμε, γιατί διαθέτει μεγάλη εμπειρία».

Για το εάν στο Basketball Champions League έχουν πλάνο για τις έντεκα ομάδες/μετόχους της Ευρωλίγκας, ώστε να τις εντάξουν στις τάξεις τους: «Κοιτάξτε. Το όραμά μας δεν είναι να "κλέψουμε" ομάδες, δεν κυνηγάμε κανέναν, δεν θέλουμε ένα είδος πολέμου. Πιστεύουμε στο πρότζεκτ μας και σε αυτά που προσφέρει στην ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα ως μοντέλο. Με μεγάλη ευχαρίστηση καθόμαστε στο τραπέζι με οποιαδήποτε ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί από μια συζήτηση με εμάς».

Για τις πρόσφατες κινήσεις του Basketball Champions League, εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου: «Μας αρέσει να λέμε πως κάθε μήνας είναι ο μήνας του BCL. Είμαστε μια διοργάνωση που δεν σταματάei ποτέ. Τώρα, προετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν, συζητάμε με τους συνεργάτες μας. Στη συνέχεια θα έχουμε το Φάιναλ Έιτ, με το οποίο θα κλείσει η φετινή σεζόν, ενώ στις 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουμε τη νέα, η οποία θα ολοκληρωθεί με Φάιναλ Φορ στις 9 Μαΐου του 2021. Προφανώς, οι τελευταίες εβδομάδες ήταν πολύ σημαντικές για εμάς, για την ανάπτυξη της διοργάνωσης. Λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης από σημαντικές ομάδες της Ευρώπης, αυτή η περίοδος είναι μια επιβράβευση για την προσπάθειά μας».

Για το πού θα φιλοξενηθεί το Φάιναλ Έιτ: «Γνωρίζουμε ότι η Τουρκ Τέλεκομ και η πόλη της Άγκυρας θέλουν να διοργανώσουν το τουρνουά. Αυτήν τη στιγμή, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για εμάς, διότι πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες πριν επιλέξουμε την οικοδέσποινα πόλη. Ίσως χρειαστεί να γίνει κάτι διαφορετικό, δεδομένων των συνθηκών με τον κορονοϊό. Ελπίζουμε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοινώσεις. Αισιοδοξούμε πως θα είναι μια αξιοσημείωτη εμπειρία για όλους. Προφανώς, ως διοργανώτρια αρχή θέλουμε να έχουμε κόσμο στις εξέδρες, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων».

Για το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες ομάδες εμπιστεύονται πλέον το πλάνο της FIBA και του BCL: «Πιστεύω πως το Basketball Champions League έχει δείξει, εδώ και μία τετραετία, την αξιοπιστία του. Αυτό έχει γίνει κατανοητό κι έχει εκτιμηθεί. Πρόκειται για τη βασική αρχή μας. Επίσης, έχουμε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο οικονομικής σταθερότητας. Μην ξεχνάμε ότι το BCL διεξάγεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που, ως κυβερνών σώμα, προκαλεί σιγουριά στις ομάδες. Ο ρόλος της FIBA είναι πολύ ξεκάθαρος».

Για την οικονομική συνέπεια της διοργάνωσης και το γεγονός πως δεν θα υπάρχει αλλαγή στο χρηματικό έπαθλο, του ενός εκατ. ευρώ, για το νικητή: «Σε μια περίοδο κρίσης, στην οποία όλοι κάνουν σημαντικές μειώσεις, εμείς είμαστε σε θέση να εγγυόμαστε το ίδιο επίπεδο για όλες τις ομάδες και τη διατήρηση του επάθλου του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι αρχές μας αφορούν στα αποτελέσματα στο παρκέ. Πιστεύουμε πως οι ομάδες μπορούν να ελέγξουν το πεπρωμένο τους. Όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμη στρατηγική πιστεύω πως η συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση πρέπει να προσφέρει θετικά πράγματα στις ομάδες».

Για το εάν σκέφτονται αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής της περιόδου 2020-2021: «Πρώτα από όλα επιμένω σε δύο αρχές: η πρώτη είναι πως μία διοργάνωση δεν πρέπει να αλλάζει συνεχώς μορφή. Αυτό εμποδίζει τους φιλάθλους να κατανοήσουν τι γίνεται. Κατά δεύτερον, ενδεχόμενες αλλαγές θα πρέπει να συζητιούνται εσωτερικά και στη συνέχεια να εφαρμόζονται, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο δύο μήνες πριν από το τζάμπολ».

Για τη διαφορά τους με την Ευρωλίγκα: «Νομίζω πως έχουμε μια σημαντική διαφορά με τους ανθρώπους της ECA. Εμείς πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε δυνατά εθνικά πρωταθλήματα. Εάν έχουμε ένα δυνατό πρωτάθλημα Τουρκίας, αυτό σημαίνει πως οι ομάδες θα βελτιώνονται. Για εμάς αυτό είναι πάντα θεμελιώδες και προσπαθούμε να ισχυροποιούμε τις λίγκες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν είναι θέμα λίγων ομάδων, αλλά εκατοντάδων. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε το συμφέρον 10-11-12 ομάδων και να αγνοούμε τις υπόλοιπες. Όπως ξέρετε, η συμμετοχή στο BCL προκύπτει από την πορεία στο εγχώριο πρωτάθλημα. Πιστεύουμε πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη του αθλήματος. Πάντα λέω ότι το μπάσκετ πρέπει να παράγει έσοδα. Δεν μπορούν οι ομάδες να βασίζονται στα έσοδα ποδοσφαιρικών ομάδων ή σε κυβερνητικές χορηγίες. Δεν μπορεί οι ομάδες στην Ελλάδα να εξαρτώνται αποκλειστικά από την τρέλα ενός ιδιοκτήτη να ξοδεύει συνεχώς εκατομμύρια. Όταν ο "τρελός" ιδιοκτήτης σταματήσει να βάζει λεφτά, τότε τι θα γίνει; Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Όταν ο κ. Μπένετον άφησε την ομάδα του Τρεβίζο η ομάδα εξαφανίστηκε. Δεν θέλουμε να βλέπουμε κάτι τέτοιο».

Για τη σύγκριση του μπασκετικού με το ποδοσφαιρικό Champions League: «Όλοι ξέρουμε ότι το UEFA Champions League καταλαμβάνει την απόλυτη κορυφή, όπως και την εμπορική αξία του. Η UEFA έχει κέρδος σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια το χρόνο. Το παράδοξο που συμβαίνει ότι και στο μπάσκετ υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα έντονα. Το μπάσκετ είναι σίγουρα το νούμερο 2 άθλημα, έχει δημοφιλία και για αυτό μας φαίνεται παράξενο που ένα τόσο δημοφιλές άθλημα αποφέρει το 1% σε σχέση με τα έσοδα του ποδοσφαίρου. Το ερώτημα είναι τι κάνει λάθος το μπάσκετ».

Για το εάν βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγού ονόματος, όπως η Ευρωλίγκα: «Δεν ψάχνουμε, από την ίδρυση της διοργάνωσης κιόλας. Νομίζω πως το σημαντικότερο για εμάς ήταν αρχικά να θυμούνται το όνομα του Basketball Champions League. Ως νέα διοργάνωση η προτεραιότητά μας ήταν η ισχυροποίηση της επωνυμίας μας. Είμαστε πλέον σε θέση να διερευνήσουμε ευκαιρίες αυτού του είδους, αλλά δεν είναι κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας. Η UEFA έχει την πολυτέλεια να μη χρειάζεται χορηγό ονόματος για να διατηρήσει την ανάπτυξή της. Δημιούργησε ένα προϊόν με πολύ υψηλές απαιτήσεις και πρόκειται για ένα μοντέλο που λειτουργεί καλά. Νομίζω ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση εδώ».

Για το εάν η Ευρώπη «χωράει» δύο μεγάλες διοργανώσεις: «Πιστεύω πως η ζημιά που έχει υποστεί ήδη το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι μεγάλη. Τα χρήματα που δαπανώνται δεν παράγονται από το μπάσκετ. Για παράδειγμα, εάν ένας σύλλογος πει πως το 10% του συνολικού προϋπολογισμού μπορεί να πάει στο μπάσκετ, δεν σημαίνει πως αυτά τα χρήματα είναι "μπασκετικά". Είναι απαραίτητο να υπάρξει ισορροπία. Η αγορά καθορίζει την αξία ενός παίκτη και είναι στο χέρι των ενδιαφερομένων να δημιουργήσουν έσοδα. Αυτό θα πρέπει να γίνει ένα από τα βασικά ερωτήματά μας. Όλοι πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πώς μπορεί η αξία να ανέβει. Πρέπει να αποδεχθούμε το ρόλο των εθνικών πρωταθλημάτων και των εθνικών ομάδων, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας, να αυξήσουμε την αγοραία αξία. Ως άνθρωπος του μπάσκετ, που εργάζεται για το άθλημα, μου φαίνεται παράλογο που η δημοτικότητα και η αξία του δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο που θα σέβεται την πυραμίδα του αθλήματος».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ