"Όταν αναλάβαμε την ΚΑΕ, μετά από λίγο επιβλήθηκαν capital controls. Τώρα που μπαίνουμε στο γήπεδό μας, υπάρχει ο κορωνοϊός. Ποτέ δεν ήταν εύκολα για μας. Αλλά μας αρέσουν τα δύσκολα. Ενισχύουν το κίνητρό μας". Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν ευδιάθετος το πρωί της Δευτέρας στα Άνω Λιόσια. Λογικό. Μόλις είχε ολοκληρώσει το σημαντικότερο deal από τότε που ανέλαβε τα ηνία της μπασκετικής ΑΕΚ, παραλαμβάνοντας από την Πολιτεία τη χρήση της κλειστής ολυμπιακής εγκατάστασης των Άνω Λιοσίων. Η ΑΕΚ απέκτησε γήπεδο κι αυτή ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Αγγελόπουλος την ημέρα που ασχολήθηκε μαζί της.
Πιο πολύ κι από χαρά, όμως, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ αισθανόταν ανακούφιση. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Εξελίχθηκε σε ψυχοφθόρο διαδικασία, με δεδομένο ότι προηγουμένως είχαν "ναυαγήσει" για διάφορους λόγους οι άλλες περιπτώσεις που εξέταζε η ΑΕΚ (Γαλάτσι, Ποδηλατοδρόμιο και γήπεδο τένις του ΟΑΚΑ), και έπρεπε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να ξεπεράσουν τρεις σκοπέλους για να τα καταφέρουν.
Κατ' αρχάς, έπρεπε η κυριότητα του κλειστού των Άνω Λιοσίων να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ (εκεί ανήκαν όλα τα ολυμπιακά ακίνητα με εξαίρεση το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ μετά την λύση της εταιρείας "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., που είχε αναλάβει τη διαχείρισή τους μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), το οποίο έθετε όρους για την αξιοποίησή του, που δεν ήτα καθόλου εύκολο να εκπληρωθούν. Αυτό επιτεύχθηκε με τη νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, βάσει της οποίας η κυριότητα της εγκατάστασης επέστρεφε στη ΓΓΑ. Και εντάχθηκε οργανικά στον οργανισμό του ΣΕΦ.
Έπειτα, έπρεπε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της διενέργειας διαγωνισμού, τον οποίον η νομοθεσία έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση ή η κυριότητα οποιασδήποτε δημόσιας αθλητικής εγκατάστασης. Δεν αρκούσε, δηλαδή, η πρόταση Αγγελόπουλου, χρειάζονταν και άλλες δύο ή τρεις προτάσεις προκειμένου η ΓΓΑ να επιλέξει την κατάλληλη. Κάτι τέτοιο κινδύνευε να τινάξει το project στον αέρα (πού να βρεθούν τρεις προτάσεις για ένα γυμναστήριο, που ρήμαζε τόσα χρόνια;), ωστόσο λύθηκε με τη νομοθετική παρέμβαση που έκανε στο αθλητικό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε αυτές τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις στάθηκε ιδιαίτερα ο Μάκης Αγγελόπουλος στον χαιρετισμό, που απηύθυνε στη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας στα Άνω Λιόσια.
Το τρίτο πρόβλημα αφορούσε την τύχη των επτά ομοσπονδιών (Taekwondo, Πάλης, Τζούντο, Καράτε, Παγκρατίου, Ζίου Ζίτσου, Kick Boxing και Γουσού Κουνγκ Φου), που στεγάζονται στο κλειστό και δεν ήθελαν να φύγουν αν δεν εξασφαλιζόταν ότι θα βρισκόταν χώρος για να στεγάσει όχι μόνο τα γραφεία τους, αλλά-κυρίως-τους αθλητές τους για τις προπονήσεις και τους αγώνες τους.
Αυτό αποδείχθηκε πως ήταν το πιο δύσκολο στην επίλυσή του πρόβλημα, καθώς ο υφυπουργός και η ΓΓΑ δεν ήθελαν να χρεωθούν το "ξεσπίτωμα" κάποιων ομοσπονδιών, που εκπροσωπούν έναν αριθμό συλλόγων, αθλητών και αθλουμένων, προς όφελος μίας καθαρά ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τελικά, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά από ζύμωση βρέθηκε η λύση. Οι ομοσπονδίες θα μείνουν στο κλειστό... φεύγοντας!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η ΑΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναλαμβάνει τη χρήση του γηπέδου και μαζί όλα τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ παράλληλα οι επτά ομοσπονδίες θα διατηρήσουν τα γραφεία τους και το δικαίωμα για ένα συνολικό διάστημα οκτώ εβδομάδων το χρόνο να χρησιμοποιούν το κλειστό για τους αγώνες τους έναντι ενός συμβολικού τιμήματος, που θα καταβάλλουν στη ΓΓΑ. Επειδή, όμως, το κλειστό των Άνω Λιοσίων υπάγεται στο ΣΕΦ, αυτό που πρακτικά θα γίνει, θα είναι ότι οι όποιοι αγώνες και διοργανώσεις αυτών των αθλημάτων θα φιλοξενούνται κυρίως στο φαληρικό στάδιο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για να τα φιλοξενήσει (ειδικά με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει στο πρωτάθλημα της Basket League, άρα δεν θα χρειάζεται την κεντρική σάλα του ΣΕΦ για την πρώτη ομάδα του τα Σαββατοκύριακα, παρά μόνο μεσοβδόμαδα για την Ευρωλίγκα).
Συν τοις άλλοις, ο Δήμος Φυλής έχει υποσχεθεί ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κατασκευάσει σε γειτονική περιοχή ένα κλειστό γυμναστήριο, στο οποίο θα μπορέσουν να μετακομίσουν οι ομοσπονδίες φεύγοντας τελείως από το κλειστό των Άνω Λιοσίων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι στο μνημόνιο που υπογράφηκε τη Δευτέρα προβλέφθηκε ότι "κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Φυλής, (οι ομοσπονδίες) δύνανται να χρησιμοποιούν τις αθλητικές του υποδομές".
Η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης του κλειστού των Άνω Λιοσίων θα έχει διάρκεια 10+10 ετών και το μίσθωμα που θα πρέπει να καταβάλει η ΑΕΚ δεν έχει γίνει γνωστό. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έλεγε πάντως σε πηγαδάκια τη Δευτέρα ότι αν συνυπολογιστούν και τα λειτουργικά έξοδα, στα Άνω Λιόσια θα πληρώνει περισσότερα από ό,τι στο ΟΑΚΑ! Εκεί, όμως, θα μπορεί να εκμεταλλεύεται πλήρως το γήπεδο και να έχει προσδοκίες εσόδων ακόμα και πέραν αυτών, που θα έχει από τους αγώνες της ΑΕΚ.
Στο γήπεδο θα φιλοξενούνται και άλλες εκδηλώσεις, ενώ ένα ακόμα σημαντικό έσοδο θα μπορέσει να προσφέρει το όνομά του. Ο Μάκης Αγγελόπουλος παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κάποιες εταιρείες, που ενδιαφέρονται να δώσουν το όνομά τους στο κλειστό, διέψευσε ωστόσο πως έχει καταλήξει στην "εκλεκτή" και πολύ περισσότερο σε συμφωνία. Η Betshop, που γράφτηκε πρόσφατα στον Τύπο, είναι πράγματι μία υποψήφια, συζητά ωστόσο και με την κινεζική Huawei, με την κορεατική Samsung και με μία ακόμα που δεν θέλησε να αποκαλύψει. Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ υποστήριξε πως τα έσοδα από την ονοματοδοσία δεν θα είναι τόσο μεγάλα ώστε να κάνουν τη διαφορά, αν και αρνήθηκε να προσδιορίσει τάξη μεγέθους.
Κατόπιν όλων τούτων, η ΑΕΚ μπορεί πλέον να αρχίσει τα έργα ανακατασκευής του γηπέδου, ώστε αυτό να είναι έτοιμο σε πρώτη φάση να υποδεχθεί την ομάδα περί τα μέσα Αυγούστου, όταν θα αρχίσει η προετοιμασία της. Αμέσως μετά το τέλος της τελετής για την υπογραφή του μνημονίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Μάκη Αγγελόπουλου, του γενικού διευθυντή της ΚΑΕ, Γιώργου Χήνα, και του Γιώργου Χατζηιωσήφ, που τρέχει το όλο project, δείγμα κι αυτό ότι στην ΑΕΚ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Διότι ο χρόνος δεν είναι πολύς, αντίθετα όσα πρέπει να γίνουν είναι πολλά.