24.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Κλίπερς, όπως… Ολυμπιακός!

Σε πόσες περιπτώσεις θα μπορούσε να παινευτεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ ότι προηγείται του ΝΒΑ; Σε απειροελάχιστες, αν όχι σε καμία. Κι όμως... Αυτά που θα κάνουν οι Κλίπερς το 2018, τα έχει κάνει ήδη ο Ολυμπιακός από το 2010!

Τι έκανε τότε ο Ολυμπιακός; Είχε μέσα στην τριάδα των πλέι μέικερ τους Μίλος Τεόντοσιτς και Πάτρικ Μπέβερλι. Το βασικό δίδυμο πόιντ γκαρντ των Κλίπερς για τη σεζόν 2017-18! Ας πάρει, λοιπόν, ο Ντοκ Ρίβερς τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που ήταν τότε προπονητής του Ολυμπιακού, για να τον συμβουλευτεί ως προς τον τρόπο που θα τους ταιριάξει...

Πέραν της πλάκας πάντως, η ζωή κάνει περίεργους κύκλους πολλές φορές. Και φέρνει ξανά μαζί δύο παίκτες, οι οποίοι, όταν το καλοκαίρι του 2010 πήραν διαφορετικούς δρόμους, δεν περίμεναν ποτέ ότι θα ξανάσμιγαν.

Ο Πάτρικ Μπέβερλι είχε πάει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2009, όταν είχε μόλις επιλεγεί στο νούμερο 42 του ντραφτ από τους Λέικερς, οι οποίοι έδωσαν αμέσως τα δικαιώματά του στους Μαϊάμι Χιτ. Την προηγούμενη σεζόν είχε αγωνιστεί στην Ουκρανία με τη Ντνίπρο κι έψαχνε μια καλή ευρωπαϊκή ομάδα για να κάνει το ενδιάμεσο βήμα ως το ΝΒΑ, που ήταν ο απώτερος στόχος του. Ο Γιαννάκης τον είδε, διέκρινε ότι είχε δυνατότητες και του την έδωσε.

Στον Ολυμπιακό έπαιζε ήδη ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος ήταν από τα κορυφαία ταλέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είχε αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο υψηλό επίπεδο. Ήταν ο βασικός πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού, κάνοντας δίδυμο με τον Θοδωρή Παπαλουκά, που είχε επιστρέψει από την ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Μπέβερλι ήταν ο τρίτος σε αυτή τη θέση.

Με αυτή την τριάδα των πόιντ γκαρντ ο Ολυμπιακός έφτασε ως τον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, όπου έχασε από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Τεόντοσιτς είχε τελειώσει τη σεζόν στην Ευρωλίγκα με 13,4π. και 4,9ασ. σε 30 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, ενώ ο Μπέβερλι έπαιζε πολύ λιγότερο. Μόλις 9 λεπτά ανά αγώνα, στα οποία είχε 2,7 πόντους και 1,9 ριμπάουντ.

Δεύτερη χρονιά δεν κάθησε στον Ολυμπιακό ο Μπέβερλι. Το καλοκαίρι του 2010 προσπάθησε να βρει δουλειά στους Χιτ, αλλά αυτοί τον έκοψαν τον Οκτώβριο στο training camp, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη Σπαρτάκ Αγ. Πετρούπολης, όπου έμεινε και έπαιξε πολύ καλά για 1,5 χρόνο, πριν τελικά οι Χιούστον Ρόκετς του δώσουν ένα συμβόλαιο τον Δεκέμβρη του 2012.

Αυτή ήταν η ευκαιρία που ζητούσε. Την άρπαξε από τα μαλλιά και την τετραετία που ακολούθησε, αναδείχθηκε σε έναν πολύ αξιόπιστο γκαρντ, που έφτασε φέτος να έχει 9,5 πόντους, 5,9 ριμπάουντ και 4,2 ασίστ παίζοντας δίπλα στον Τζέιμς Χάρντεν στους Ρόκετς. Οι τελευταίοι τον περιέλαβαν στο πακέτο που έστειλαν στους Κλίπερς για να πάρουν τον Κρις Πολ, έτσι ο Πάτρικ Μπέβερλι θα βρεθεί από φέτος στο Λος Άντζελες.

Κι εκεί θα συναντήσει ξανά τον Μίλος Τεόντοσιτς, που στα χρόνια που μεσολάβησαν αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους γκαρντ, κέρδισε με την ΤΣΣΚΑ και την Ευρωλίγκα, που ήταν το απωθημένο του και τώρα πάει στο ΝΒΑ για να δοκιμάσει κι εκεί την τύχη του.

Αλλά επειδή η ζωή κάνει περίεργους κύκλους, όπως είπαμε, τα δεδομένα στη συνύπαρξη Μπέβερλι και Τεόντοσιτς είναι πλέον διαφορετικά. Το 2010 στον Ολυμπιακό ο Τεόντοσιτς ήταν βασικός και ο Μπέβερλι ερχόταν από πίσω ως αναπληρωματικός. Τώρα στους Κλίπερς βασικός θα είναι ο Μπέβερλι και ο Τεόντοσιτς θα είναι το back up του. Εκτός πια κι αν στην πορεία ο Σέρβος βγάλει... μάτια και τον περάσει. Που ποτέ δεν ξέρεις, όταν πρόκειται για τον Τεόντοσιτς...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ