9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κλήρωση με άρωμα… 2006!

Στις 17 που έχει σήμερα ο μήνας Μάρτιος είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς ποια πορεία μπορεί να έχει η Εθνική μας ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας με βάση την κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων. Διότι είναι μεν γνωστοί πλέον οι αντίπαλοί της στην πρώτη φάση, αλλά στους έξι μήνες που μεσολαβούν μέχρι το τζάμπολ της διοργάνωσης πολλά μπορούν να συμβούν και να διαμορφώσουν την εικόνα όχι μόνο τη δική της, αλλά και των ομάδων που θα αντιμετωπίσει. Οπότε ό,τι και να πούμε τώρα είναι πρόωρο και παρακινδυνευμένο.

Τούτου δοθέντος, μια πρώτη εκτίμηση που μπορεί να γίνει με βάση τη γενική εικόνα για τους συσχετισμούς στο παγκόσμιο μπάσκετ, είναι ότι αυτή η κλήρωση στρώνει το δρόμο της Εθνικής μας προς τα μετάλλια! Είναι καλή κλήρωση, αρκεί και η ομάδα μας να παρουσιαστεί στα γήπεδα της Κίνας όπως πρέπει και όπως περιμένουμε όλοι να παρουσιαστεί.

Είναι καλή για δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά τους αντιπάλους της στην πρώτη φάση κι έχει να κάνει με το τι θα μπορούσαμε να πάρουμε από τα γκρουπ δυναμικότητας και τι πήραμε.

Η Βραζιλία είναι μάλλον ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας τύχει μαζί με την Αυστραλία από το 3ο γκρουπ. Τη Ρωσία δεν τη θέλαμε με τίποτα, γιατί έχει καλούς αθλητές και μεγάλα κορμιά, συνδυασμός που παραδοσιακά μας δυσκολεύει, ενώ και η πλήρης Ιταλία (με Γκαλινάρι, Μπελινέλι και όλους αυτούς) είναι πολύ δυνατή.

Από το έκτο γκρουπ πήραμε τον πιο δύσκολο αντίπαλο. Το Μαυροβούνιο, αν παίξει μάλιστα και ο Βούτσεβιτς, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αφού έχει αρκετή ποιότητα ως ομάδα. Και σίγουρα μεγαλύτερη από το Ιράν, τις Φιλιππίνες και την Κορέα.

Από το 7ο γκρουπ μάς έλαχε η Νέα Ζηλανδία, που δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο και καλύτερα που θα παίξουμε με αυτούς, παρά με τους Αφρικανούς (Νιγηρία, Σενεγάλη, Ανγκόλα) του ίδιου γκρουπ. Διότι ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Νταγκουντούρο και τη Νιγηρία του προολυμπιακού τουρνουά του 2012...

Ο όμιλός μας, λοιπόν, είναι σε γενικές γραμμές βατός και ανοίγει το δρόμο για τις δύο πρώτες θέσεις, που οδηγούν στη φάση των "16". Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου της Εθνικής μας θα σχηματίσουν ένα νέο όμιλο με τις δύο πρώτες ομάδες του Ε' ομίλου (ΗΠΑ, Τουρκία, Τσεχία, Ιαπωνία), μεταφέροντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης. Άρα, έχει σημασία η Εθνική να τερματίσει αήττητη στην πρώτη φάση. Οι δύο πρώτες ομάδες του νέου ομίλου θα προκριθούν στα προημιτελικά κι εκεί αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια. Προημιτελικός, ημιτελικός, τελικός.

Η κλήρωση, λοιπόν, είναι καλή και για έναν ακόμα λόγο, που έχει να κάνει με την πορεία που μπορεί να διαγράψει στη διοργάνωση. Αφενός η Εθνική πέφτει πάνω στις θεωρητικά ανίκητες ΗΠΑ σε αγώνα που δεν είναι νοκ άουτ. Άρα και να χάσει, που είναι το πιθανότερο, δεν χάνεται, καθώς πάντα μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση του νέου ομίλου και μάλιστα να είναι φαβορί γι' αυτή, εφόσον έχει πάει αήττητη από την πρώτη φάση. Τους δε Αμερικανούς θα τους ξαναβρεί μπροστά της μόνο στον τελικό.

Αφετέρου στο κρίσιμο νοκ άουτ των προημιτελικών, που οδηγεί στα μετάλλια, δεν θα βρει απέναντί της την Ισπανία και τη Σερβία. Τους δύο κακούς της δαίμονες, τους οποίους θέλει να αποφεύγει κάθε φορά όπως ο διάβολος το λιβάνι, για ευνόητους λόγους. Αυτούς μπορεί να τους πετύχει μόνο από τα ημιτελικά και μετά, αν φτάσει με το καλό ως εκεί.

Στο κρίσιμο νοκ άουτ των προημιτελικών η Εθνική μας πάει πιθανόν πάνω σε Γαλλία ή Λιθουανία, δύο ομάδες που μπορεί να είναι πολύ δυνατές, αλλά απέναντί τους η ελληνική ομάδα έχει καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά καλύτερη ψυχολογία. Οπότε είναι προτιμότερες από Σέρβους και Ισπανούς.

Συμπερασματικά, ο δρόμος της καλής, πλήρους και δυνατής Εθνικής μας ομάδας προς κάτι σπουδαίο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας είναι ανοικτός. Και στην παραπάνω ανάλυση θα προσθέσουμε και κάποιες συμπτώσεις, που μπορεί να εκληφθούν και ως οιωνοί. Όσοι πιστεύετε σε αυτά, κρατήστε το.

Το 2006 στην πορεία της προς το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ η Εθνική μας ομάδα είχε παίξει:

α) στην πρώτη φάση με αντίπαλο τη Βραζιλία, όπως τώρα.
β) στην πρώτη φάση με αντίπαλο την Τουρκία, την οποία θα βρει πιθανότατα μπροστά της και τώρα στη φάση των "16"
γ) στην πρώτη φάση με αντίπαλο από την Ωκεανία. Τότε ήταν η Αυστραλία, τώρα η Νέα Ζηλανδία
δ) στα προημιτελικά με αντίπαλο τη Γαλλία, όπως είναι πιθανό να συμβεί και τώρα
ε) η Κίνα είναι δίπλα στην Ιαπωνία!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ