14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κερ: “Οι μπασκετμπολίστες πρέπει να ξεκινούν από το ποδόσφαιρο”

Unpopular opinion που λέμε κι εδώ στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι μπασκετικοί απλά κάνουν block - delete στον Στιβ Κερ μετά τη δήλωση που έκανε προσφάτως. Τι τόλμησε να πει; Πως στις νεαρές ηλικίες ειδικά οι μπασκετμπολίστες καλό θα ήταν να μαθαίνουν ποδόσφαιρο. Ή να ξεκινούν από αυτό. Για τους... ακραιφνείς μπασκετικούς αυτό αποτελεί ύβρις! Αν κάνεις κάποιος τον κόπο να διαβάσει και τις εξηγήσεις που δίνει ίσως τελικά να τον αφήσει στο... timeline του.

Ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και βοηθός του Γκρεγκ Πόποβιτς στην ΕΘνική Ομάδα των ΗΠΑ, υποστήριξε πως παίκτες που έχουν ποδοσφαιρικό παρελθόν ως παιδιά ξέρουν να πασάρουν καλύτερα, να κινούνται καλύτερα μέσα στο χώρο χωρίς την μπάλα, αλλά και συλλαμβάνουν καλύτερα τη λογική της τριγωνικής επίθεσης. Τα παραδείγματά του είναι αρκετά: Στιβ Νας, Τζέισον Κιντ, Τόνι Κούκοτς, Ακίμ Ολάζουγιον, Μανού Τζινόμπιλι, Λούκα Ντόντσιτς είχαν όλοι κάτι από... ποδόσφαιρο στο παρελθόν τους, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.

"Αν είχα την επίβλεψη των προγραμμάτων ανάπυξης στο μπάσκετ εδώ στις ΗΠΑ θα έβαζα τα παιδιά να παίξουν και ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που θα βρει την "μετάφρασή" του στο μπάσκετ. Το πρόβλημα στο μπάσκετ σήμερα είναι πως οι νέοι παίκτες θέλουν να σκοράρουν μόνο στο ένας εναντίον ενός και γενικώς να σκοράρουν. Είναι εκπληκτικό το πως καταφέρνουν να βάζουν την μπάλα στο καλάθι. Αλλά δεν καταλαβαίνουν πως να πασάρουν ή να κινούνται μέσα στο γήπεδο. Κι αυτό είναι κάτι που μαθαίνεις το ποδόσφαιρο. Παίκτες που έχουν παίξει ποδόσφαιρο μεγαλώντας είναι καλύτεροι πασέρ. Ο Στιβ Νας; Ένας εκπληκτικός πασέρ! Ο Τόνι Κούκοτς, που έβγαζε εκπληκτικές πάσες. Και δεν έχω αμφιβολία πως σε αυτό τους επηρέασε το ποδόσφαιρο".

Και υπάρχει και συνέχεια: "Τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο καταλαβαίνουν, έστω και ασυνείδητα, την έννοια και τη σημασία του τριγώνου στην ανάπτυξη της επίθεσης. Κατανοούν την έννοια του να πασάρεις και να "κόψεις" πίσω από αυτόν που αμύνεται, ή την πάσα στον κενό χώρο, να βρίσκεις τις κατάλληλες γωνίες. Είναι θεμελιώδεις όλα αυτά για το ποδόσφαιρο. Το να δημιουργείς ευκαιρίες για να σκοράρεις, να ξεμαρκαριστείς, να πασάρεις".

Ο Στιβ Κερ φαίνεται να έχει... μελετήσει το θέμα και ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων του αθλητισμού που πιστεύουν πως η ενασχόληση με διαφορετικά σπορ ειδικά σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να προσφέρει πολλά σε έναν μελλοντικό αθλητή, σε όποιο άθλημα κι αν καταλήξει. Όσο για αυτά που λέει για το ποδόσφαιρο, τα αφήνουμε στη δική σας κρίση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ